CUM OBȚINEM ECHILIBRUL EMOȚIONAL

Distribuie pe:

Psihoterapeutul Anda Păcurar, supervizor în cadrul Institutului de Psihologie și Psihoterapie Adleriană, citat de csid.ro, ne atrage atenția că trăim o viață pe repede înainte, iar momentele de relaxare și distracțiile le consumăm compulsiv, mai mult pentru că avem undeva în minte ideea de a echilibra responsabilitatea cu relaxarea, însă la final cel mai frecvent sentiment resimțit este... oboseala.

În opinia psihoterapeutului român, echilibrul emoțional înseamnă să fii conectat cu prezentul și să accepți ceea ce simți, gândești, trăiești, să te accepți necondiționat și să îi accepți și pe ceilalți. Starea de bine este alcătuită din plăcerile și ritualurile de zi cu zi, dar și din funcționarea în toate aspectele vieții - muncă, iubire, prietenie, sine și spiritualitate.

Iată care sunt pașii recomandați de specialist pentru a ajunge la echilibru emoțional:

Conectarea cu sine - Dimineața este cel mai bun moment. Savurezi o cafea, un mic dejun, te bucuri de noul început, îți aranjezi în minte ziua. Agenda zilei nu se face niciodată seara, înainte de culcare, pentru că riști o insomnie.

Totuși, dimineața este un gest util, pentru că va da predictibilitate zilei, iar predictibilitatea ne oferă o stare de confort.

Conectarea cu mediul - Adesea suntem atât de grăbiți și preocupați de problemele nostre cotidiene, încât uităm să ne bucurăm de ce avem în jur. Momentele de conectare cu mediul, precum o scurtă înviorare cu geamurile larg deschise, exerciții de respirație, o plimbare fără căști în urechi sau răsăritul privit pe îndelete ne ajută să ne stimulăm simțurile, să ne relaxăm musculatura, să ne oxigenăm, iar toate acestea au efect benefic asupra creierului.

Pe de o parte, un corp relaxat nu produce gânduri anxioase, iar pe de altă parte expunerea la lumină stimulează producerea serotoninei, hormonul fericirii.

Conectarea cu ceilalți - În fiecare zi, în fiecare săptămână întâlnești oameni, însă cu câți dintre ei chiar vrei să te întâlnești sau să împărtășești lucruri? Pentru prietenie, pentru relații în general, este necesar un efort conștient. Pur și simplu, îți propui să relaționezi, nu să consumi relațiile pasagere aflate la îndemână. Poți avea o zi din săptămână în care te vezi cu o persoană dragă sau cu mai multe. Prietenii nu sunt doar persoanele care sar la nevoie, sunt cei împreună cu care te bucuri, încerci lucruri noi, construiești amintiri.

Conectarea cu sentimentele - Înseamnă un mesaj, un gând, un moment împărtășit cu o persoană față de care ai sentimente pozitive. Avem nevoie de relații pozitive, de oameni care ne sunt dragi sau pe care îi iubim. Fiecare dintre noi a trăit la un moment dat o astfel de relație.

Conectarea cu aceste persoane ne ajută să ne conectăm cu sentimente pozitive care vor crește imunitatea psihică. Chiar dacă nu ne putem proteja de unele probleme, putem să ne dezvoltăm această imunitate, care ne ajută atunci când suntem în fața unor provocări. Ne ajută, desigur, și să știm că avem pe cine să ne bazăm.

Conectarea cu simțurile - Este important să îți faci timp să te bucuri de ceea ce guști, miroși, vezi, auzi, atingi. Creierul are nevoie să fie stimulat pentru a produce senzații în restul corpului. Stimularea pozitivă a simțurilor poate fi un excelent întăritor al imunității psihice și un tratament accesibil și fără efecte secundare în stări de dezechilibru (anxietate, depresie, stres). Fiecare dintre noi are mai dezvoltat unul dintre simțuri.

Gustul și mirosul sunt simțurile la care cei mai mulți sunt sensibili, iar stimularea lor produce efecte imediate în creier și acea mulțumire imediată. Cafeaua, spre exemplu, este considerată un puternic stimulent pentru că atinge și gustul și mirosul. (L.P.)

Lasă un comentariu