DACĂ NU PRIMEȘTE SUFICIENT SOMN, CREIERUL “SE MĂNÂNCĂ PE SINE”

Distribuie pe:

Cercetătorii norvegieni de la Universitatea de Științe și Tehnologie, citați de descopera.ro, susțin că insomnia are efecte extrem de dăunătoare asupra corpului și a creierului.

“Pentru studiul nostru, am recrutat 21 de bărbați tineri și sănătoși pentru a trece printr-o serie de teste de imagistică a tensorului de difuzie (DTI), care indică difuziunea apei din corp și sănătatea sistemului nervos.

Voluntarii au stat treji timp de 23 de ore, iar pentru a permite condiții de control, aceștia au avut voie să consume alcool, cofeină sau nicotină în timpul studiului. Însă, înainte de scanarea cu DTI, voluntarii nu au avut voie să consume alimente.

Studiul a arătat schimbări semnificative în substanța albă din creier, după o noapte albă, descoperind că privarea de somn a fost asociată cu anizotropie fracționată răspândită, schimbările fiind observate în tot creierul.

Cu alte cuvinte, aceasta este degradarea rețelelor de legătură din interiorul creierului, ceva ce simte oricine încearcă să își pună gândurile în ordine după o noapte albă.

Totuși, nu este foarte clar cât de permanente au fost schimbările. Ar putea oare un somn lung, în următoarea noapte, să repare tot ce a fost stricat?! De asemenea, mai trebuie aflat și dacă acești factori contribuie la schimbările din compoziția țesutului neuronal.

Ipoteza noastră este că efectele presupuse ale unei nopți nedormite asupra substanței albe sunt pe termen scurt și pot fi inversate după câteva nopți cu somn normal.

Doi dintre participanții la studiu nu au prezentat același tipar comportamental al creierului, ca restul voluntarilor, ceea ce indică faptul că unii dintre noi ar putea avea corpuri mai protejate împotriva efectelor nopților albe.

Acesta a fost un studiu restrâns, așa că rezultatele trebuie interpretate cu precauție. A fost dovedit că lipsa de somn interferează cu genele și creierul, așa că este o problemă de sănătate foarte importantă. Spre exemplu, creierul va începe să se mănânce pe sine dacă nu primește îndeajuns de mult somn”, explică oamenii de știință norvegieni.

Lasă un comentariu