CONSUMUL DE CEREALE RAFINATE, RISC CRESCUT DE AVC

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitatea Simon Fraser, citați de descopera.ro, avertizează că o dietă bogată în cereale rafinate poate avea consecinte grave, precum un risc crescut de boli de inimă, accident vascular cerebral și chiar moarte timpurie.

„Fie că este vorba de pâine sau o porție delicioasă de paste, majoritatea dintre noi consumă cereale rafinate mai mult decât ar trebui. Carbohidraților rafinați, precum cornurile, pâinea albă și pastele, li se îndepărtează părțile bogate în fibre, ceea ce înseamnă că se descompun mai repede și duc la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge atunci când sunt consumate.

În studiul nostru, care a inclus 137.130 de participanți din 21 de țări, am analizat efectele consumului unei diete bogate în cereale rafinate.

Cerealele din dietele participanților au fost clasificate în trei grupe - cereale rafinate, cereale integrale și orez alb. Cerealele rafinate includeau produse făcute cu făină albă, inclusiv pâine albă, paste, tăiței, cereale pentru micul dejun, biscuiți și produse de patiserie, în timp ce cerealele integrale includeau alimente făcute cu făină integrală sau cereale integrale intacte.

Analiza a arătat că participanții care au consumat mai mult de șapte porții de produse din cereale rafinate pe zi aveau un risc cu 27% mai mare de deces timpuriu. De asemenea, s-a constatat că acest grup are un risc cu 33% mai mare de boli de inimă și un risc cu 47% mai mare de accident vascular cerebral (AVC).

Din acest motiv, le recomandăm oamenilor să limiteze consumul de cereale rafinate și să opteze pentru înlocuitori precum cerealele integrale.

Consumați cel puțin 5 porții dintr-o varietate de fructe și legume în fiecare zi. Sunt importante toate fructele și legumele, fie că sunt proaspete, congelate, uscate sau conservate. Consumați mese pe bază pe cartofi, pâine, orez, paste sau alți carbohidrați cu amidon (ideal din cereale integrale). 30 de grame de fibre pe zi, fie că este vorba de fibre sub formă de fructe, legume sau produse din făină integrală. Introduceți câteva produse lactate sau alternative lactate (cum ar fi băuturile din soia), alegând opțiuni cu conținut scăzut de grăsimi și zahăr.

Consumați fasole, leguminoase, pește, ouă, carne și alte proteine (inclusiv două porții de pește în fiecare săptămână, dintre care una ar trebui să fie uleioasă). Alegeți uleiuri și tartine nesaturate și consumați-le în cantități mici.

Beți 6-8 pahare de apă pe zi. Adulții nu ar trebui să consume mai mult de 6 g de sare și 20 g de grăsimi saturate pentru femei sau 30 g pentru bărbați pe zi", ne sfătuiesc oamenii de știință canadieni. (L.P.)

 

Lasă un comentariu