IULIAN SÂRBU, PRIMARUL SIGHIȘOAREI: “ÎNCURAJĂM CETĂȚENII SĂ SE IMPLICE ÎN PROCESUL DE LUARE A DECIZIILOR!”

Distribuie pe:

- O vorbă din bătrâni ne spune: când primești bani cu împrumut, fată vaca, iar când trebuie să-i dai înapoi, moare vițelul”. Planul dumneavoastră electoral a fost destul de generos. Acum, după ce ați dat piept cu realitatea, pentru câte dintre aceste promisiuni vă temeți că vă moare vițelul”?

- Fiecare fapt pe care l-am spus în timpul campaniei electorale a fost în cunoștință de cauză. Programul electoral s-a bazat pe comunicarea permanentă pe care o am cu locuitorii municipiului Sighișoara și pe faptul că eu chiar cunosc fiecare zonă, știu problemele cetățenilor. Știu, pentru că am mers și merg în continuare în teren. Tocmai de aceea, am știut ce responsabilitate îmi asum. Evident, ce nu s-a făcut în zeci de ani, nu pot să fac în doar câteva luni. Însă, să știți că dinamica în oraș este alta, rezultatele încep să se vadă și nu spun eu acest lucru, ci chiar cetățenii.

- După 20 de ani, nimic la Hetiur”, spuneați dumneavoastră. Cum stați, cu această zonă, după doar cinci luni din mandatul de primar?

- Că tot am pomenit, înainte, de campania electorală. Am spus și atunci, o spun și acum: Hetiurul este al Sighișoarei. Am vorbit cu oamenii de acolo, atât în cadrul audiențelor, cât și atunci când am fost la pas prin Hetiur. Le știu hudițele, cum le spun hetiurenii. Cea mai mare nevoie aici este canalizarea. În acest sens, au început demersurile pentru exproprierea terenului pe care se va amplasa stația de epurare. A fost propusă introducerea în bugetul local, pentru anul 2021, de sume pentru realizarea Studiului de Fezabilitate privind alimentarea cu apă a satului Hetiur. Apoi, în colaborare cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Mureș, din data de 15 februarie, am demarat procedurile necesare, astfel încât fântânile aflate pe domeniul public, în Hetiur, să corespundă reglementărilor în vigoare pentru ca apa să fie potabilă. De asemenea, în prezent, toate fântânile publice din evidența Primăriei Municipiului Sighișoara sunt marcate prin mesajul:

“Apa nu este bună de băut!”. Tot în perioada aceasta, se amenajează “urcarea pe deal” cum o știu hetiurenii”. Se lucrează și la aspectul privitor la iluminatul public. Nu în ultimul rând, în strânsă comunicare cu preotul Marcel Cristurean, vom sprijini construirea capelei mortuare în Hetiur.

- Ați avut întâlniri cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului (INP) pentru a pune la punct următorii pași în ceea ce privește restaurarea Cetății Medievale. În pliantele de turism, cetatea medievală a Sighișoarei este prezentată drept singura cetate din lume încă locuită. Desigur, această prezentare e menită a atrage turiștii, dar, pe de altă parte, se subliniază și o problemă neobișnuită, în cazul obiectivelor de acest fel, întreținerea nu e doar o chestiune de turism, ci și de zilnică locuire ...cum stăm la acest capitol?

- Într-adevăr, în baza parteneriatului pe care îl avem cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului (INP) se lucrează pentru consolidarea întregii Cetăți Medievale. Vreau ca toți sighișorenii să își asume Cetatea. Dincolo de beneficiile de imagine pe care ni le oferă, trebuie să fim conștienți ce privilegiați suntem să avem o astfel de cetate. Să venim în cetate și să ne bucurăm de ea. Însă, și orașul de jos este la fel de important. Trebuie să există un echilibru, o armonie.

- Prin februarie, ați demarat acțiunea de consultare a mediului de afaceri pentru identificarea priorităților de dezvoltare a municipiului Sighișoara. Care este stadiul acestei acțiuni?

- Consultarea mediului de afaceri a fost parte din elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locale a Municipiului Sighișoara pentru perioada 2021-2027, în cadrul proiectului “Simplificare administrativă extinsă și Planificare strategică integrată pentru cetățenii municipiului Sighișoara”. Acest demers va oferi municipiului Sighișoara suportul documentar necesar fundamentării procesului de planificare strategică aferent viitoarei perioade de programare.

- Ca și prin alte părți, învățământul stă sub semnul culorilor, din păcate, schimbătoare, de la verde la roșu. Cu sau fără acest atribut important din legea circulației, ce s-a făcut pentru dezvoltarea bazei materiale în domeniu?

- Din păcate, trecerea aceasta de la un scenariu la altul este bulversantă atât pentru copii, cât și pentru noi, părinții. La începutul anului 2020, am lansat campania “Fără Orgolii pentru învățământul sighișorean”. Astfel, am reușit să dotăm, cu mobilier nou, mai multe grădinițe din oraș și școli. De asemenea, preșcolarii și elevii din municipiul Sighișoara beneficiază de asistență stomatologică gratuită în cadrul Școlii Gimnaziale “Miron Neagu” Sighișoara.

- Suntem în plină perioadă de aprobare a bugetului. Dumneavoastră ați introdus o noțiune nouă, pentru sighișoreni, bugetarea participativă”. Aș dori câteva detalii ...

- Prin conceptul de “Bugetare participativă” municipalitatea creează cadrul unei relații de parteneriat între administrația publică și cetățeni, în vederea implicării acestora, în mod activ, prin idei, sugestii, propuneri, la îmbunătățirea calității vieții la nivelul comunității locale. Cetățenii sunt astfel încurajați să se implice în procesul de luare a deciziilor privind prioritățile de investiții de interes local, cu finanțare de la bugetul local. Practic, se alocă 200.000 lei, inclusiv TVA, în Bugetul Local, pentru Bugetarea Participativă. Cel mai votat proiect se implementează în anul 2022. Toate detaliile, Ghid de Depunere, Regulament și proiectele propuse până acum le găsiți pe: https://implicat.sighisoara.org.ro/.

- Pandemia rescrie biografia fiecăruia. Cum acționați pentru ca această rescriere să fie cât mai puțin dramatică, la Sighișoara?

- În prezent, suntem în scenariul verde la Sighișoara. Permanent, am lansat mesaje pentru respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii acestui Corona-virus. Mă bucur că ne menținem într-un ritm descendent în ceea ce privește numărul de persoane confirmate. Activitățile de zi cu zi își urmează cursul, într-o manieră adaptată. Schimbări dramatice nu au fost la Sighișoara. Le mulțumesc tuturor, pe această cale, pentru că au dat dovadă de solidaritate și responsabilitate.

- Un mesaj de final, vă rog ...

- Doresc să ofer o floare tuturor femeilor din Sighișoara, cu prilejul Zilei de 8 Martie! Adaug, acestui simbol al primăverii, urări de sănătate și fericire, alături de prețuirea și omagiul meu neprecupețit: La mulți ani!

 

Lasă un comentariu