LOGODNA - NU DOAR EUFORIE, CI ȘI PREGĂTIRE PENTRU VIAȚA ÎN DOI!

Distribuie pe:

Poate părea paradoxal, dar logodna poate fi, pe lângă o perioadă romantică, euforică, și cât se poate de pragmatică, în care cei doi protagoniști ar trebui să poarte discuții sincere, nepărtinitoare și clarificatoare pentru destinul comun al unui cuplu care urmează să se căsătorească. Acesta este un demers esențial, care va determina strategia de conectare a cuplului și felul în care partenerii negociază, soluționează și integrează experiențele inerente acestei uniuni pe viață.

În opinia psihologului clinician Mariejeane Rizea, consilier de cuplu, copii și familie, citat de descopera.ro, scopul unor asemenea discuții este, în mod evident, cunoașterea și asumarea deciziei, fiind vorba despre acceptarea necondiționată a celuilalt, deoarece, atunci când acesta își asumă convingerile și principiile, gradul de intimitate este maxim.

Această intimitate va hrăni relația în mod sănătos atunci când, inevitabil, obstacolele vor apărea. Vulnerabilitatea asociată deschiderii totale și netrucate în fața partenerului este o dovadă de iubire, în sine, și de dorință de a face din relație un reper existențial.

Astfel, oamenii care vor să aibă un mariaj de lungă durată ar trebui să își spună anumite lucruri înainte de căsătorie, pentru a fi pregătiți atunci când se confruntă cu obstacole în calitate de soți. Iată despre ce ar trebui să vorbească în perioada de logodnă:

Banii. La comun sau nu? - Este important să vă planificați cum să gestionați banii pe care îi veți câștiga amândoi. Este posibil ca fiecare persoană să aibă propriile economii separat, în plus față de un cont comun la care ambii soți să contribuie în fiecare lună. Suma respectivă, în funcție de salariul fiecăruia, ar trebui discutată dinaintea căsătoriei. De asemenea, a decide când pot fi folosiți banii comuni este o întrebare importantă.

Datoriile - Să vă spuneți unul altuia dacă aveți datorii, vă poate ajuta pe amândoi să vă planificați în avans modul de gestionare a acestora. Nimănui nu i-ar plăcea să îi fie dată viața peste cap din cauza datoriilor noului său soț, ci s-ar simți trădat dacă ar afla despre o sumă datorată de partenerul lui după nuntă. În plus, acest lucru ar putea afecta cu adevărat încrederea pe care cineva o are în partenerul lui.

Copiii - Nu toți oameni care vor să se căsătorească vor să aibă și copii. Și, dacă ambii parteneri își doresc copii, există alte lucruri de discutat, cum ar fi stilul parental, ce ar face în cazul în care copiii au dizabilități sau cum ar reacționa dacă sunt altfel decât se așteaptă. Pentru unii oameni, a avea copii este o necesitate. Așadar, dacă dintr-un anumit motiv un cuplu nu poate avea copii, ar trebui să se gândească la ce să facă în continuare. Ar putea alege să adopte un copil, să apeleze la fertilizare in vitro sau să divorțeze și să se căsătorească cu altcineva.

Împărțirea sarcinilor - Treburile casnice ar putea părea un lucru banal de discutat, dar ar putea fi un declanșator pentru certuri serioase. Acest lucru se datorează faptului că o persoană s-ar putea simți copleșită făcând singură toate treburile. Pentru a vă asigura că există liniște în casă, ar fi mai bine să vorbiți despre sarcinile de care se ocupă fiecare dintre parteneri.

Infidelitatea - Am putea crede că există un singur sens al infidelității, dar termenul ar putea însemna lucruri diferite pentru oameni diferiți. De exemplu, o persoană ar putea considera că sărutul înseamnă înșelat, în timp ce alta ar putea crede că doar o simplă întâlnire cu altcineva sau cu un fost este inacceptabilă. Prin urmare, un cuplu ar trebui să vorbească despre cât de confortabili sunt cu apropierea reciprocă de alte persoane, pentru a evita neînțelegerile.

Planurile de viitor - Unde te vezi peste 5 ani? Aceasta poate suna ca o întrebare de interviu, dar aspirațiile unei persoane s-ar putea să nu se potrivească cu ideea partenerului său despre ceea ce înseamnă să ai un mariaj fericit. De exemplu, unul poate fi dispus să lupte și să muncească prea mult, în timp ce celălalt ar putea dori o viață stabilă, cu un venit constant și mai mult timp pentru cuplu. Întrebarea aceasta i-ar putea ajuta pe logodnici să își imagineze cum ar fi viața lor împreună.

Îngrijirea părinților - Părinții vor îmbătrâni și poate chiar se vor îmbolnăvi, ceea ce înseamnă că ar putea avea nevoie să fie îngrijiți. Discuțiile de genul dacă vreți sau nu să locuiți cu ei, cine va avea grijă de ei sau câți bani doriți să alocați pentru a le furniza toate cele necesare sunt teme absolut necesare de inclus pe lista lucrurilor pe care un cuplu ar trebui să le ia în considerare înainte de a se căsători.

Timpul petrecut împreună - Chiar dacă o căsătorie presupune să locuiți împreună, asta nu înseamnă că respectivul cuplu trebuie să își petreacă tot timpul în doi. Ei au rămas oameni cu propriile nevoi. Uneori, va fi necesar să își acorde reciproc spațiu și timp, așa că este important să știm încă de la început acest lucru.

Viața socială - Odată căsătoriți, oamenii se așteaptă să participe la anumite evenimente împreună. Dar, uneori, chiar și cei căsătoriți vor să stea cu prietenii, fără ca soții lor să fie prin preajmă. Așadar, ar fi util ca lucruri precum la ce evenimente sociale intenționează să participe împreună și la care nu, să fie discutate dinainte.

Moartea - Acesta este unul dintre cele mai dificile lucruri de discutat, mai ales în momente precum logodna și începutul unei noi vieți în doi. Însă, este crucial să fiți pe aceeași lungime de undă în acest subiect atât de delicat. Oamenii tind să aibă anumite preferințe privitor la moarte, cum ar fi incinerarea, și fiecare dintre noi are o opinie diferită despre ceea ce vrea să facă alții pentru el în acele momente. (L.P.)

Lasă un comentariu