CUM PROCEDĂM DACĂ SUFERIM UN INFARCT ȘI SUNTEM SINGURI ACASĂ

Distribuie pe:

Dr. Vasi Rădulescu a publicat pe pagina proprie de Facebook sfaturi despre modul în care ar trebui să ne comportăm în cazul în care (Doamne, ferește!) suferim un infarct și suntem singuri acasă:

“Să presupunem că ești singur și, brusc, simți o durere puternică în piept. E ca o gheară, te ține, se duce spre brațe, în spate, în gât. Te panichezi brusc. Respiri mai greu. Transpiri. Ai greață. Ești palid.

Durerea intensă în piept e un semnal important de infarct miocardic acut. Ești singur. Ce faci?”.

Iată pașii pe care ar trebui să îi urmăm:

1. Pui mâna pe telefon imediat și suni la 112, anunțând simptomele și localizarea ta. E cel mai important lucru și constituie o prioritate absolută!

2. Dacă ești acasă, descuie ușa și stai aproape de ea.

3. Încerci să te calmezi. Anxietatea apare, iar anumite substanțe fac inima să bată mai repede, cerând mai mult oxigen. E un cerc vicios, pentru că în infarct durerea apare tocmai pentru că anumite zone nu mai sunt irigate cu sânge și suferă (mor) prin lipsa de oxigen (infarctul apare prin blocarea unui vas de sânge cu material aterotrombotic, adică acea depunere de colesterol în termeni populari). Nu te agiți și nu depui efort în plus!

4. Respiri calm și controlat și te poziționezi spre aer proaspăt. Nu tușești și nu faci lucruri care fie nu au efect pozitiv, fie sunt chiar nocive.

5. Un infarct clasic are durere care ține mai mult de 15 minute. Dacă poți și ești aproape, mergi la spital imediat, însă ai grijă: condusul mașinii în acea stare poate fi deosebit de periculos pentru tine sau pentru celelalte persoane. Prioritatea este apelul la 112.

6. Infarctul nu dă obligatoriu tulburare de ritm și nu îți pierzi neapărat starea de conștiență în 10 secunde. Poți sta 10, 30, 60 de minute cu simptomele, dar cu cât se intervine mai prompt și mai repede de către medici, cu atât mai bine.

7. Nu apăsa pe torace. Nu ai cum să faci compresii singur și nu ai de ce proceda astfel - ele se fac când inima e oprită și manevrele, evident, sunt realizate de altă persoană, iar toracele, oricum, trebuie comprimat cu aproximativ 5 cm.

8. Dacă nu ai vreo alergie cunoscută, poți mesteca și înghiți o aspirină clasică de adult. Dar fără să te chinui căutând-o. Aștepți salvarea, nu faci nimic care presupune agitație sau vreo măsură ineficientă, nocivă.

9. Nu consuma apă cu piper sau alte bazaconii citite online. Nu au niciun efect.

10. Nu există niciun “truc” rapid de a opri infarctul. Anunți 112 și aștepți.

11. Dacă infarctul este masiv și prinde un teritoriu mare din inimă, poate apărea o tulburare de ritm numită fibrilație ventriculară, urmată de stop. Nu prea ai ce să faci aici, din păcate. Dacă vin ajutoarele la timp, încep măsurile necesare și transportul la spital. Dacă e încă fibrilație ventriculară, se poate aplica șocul electric, dar asta o fac medicii. Suni imediat la 112, stai calm și aștepți.

Tu, oricum, nu ai de unde să știi în ce teritoriu al inimii e infarctul, cum va evolua el, dacă îți vei pierde sau nu starea de conștiență.

“Avem nevoie de educație bună, nu de recomandări penibile, emoționante, facile, care ne iau ochii, dar care în esență nu ne aduc nimic bun.

Disconfortul toracic, durerea, greața, respirația mai grea, transpirația, anxietatea în context de oboseală accentuată, stres, la un pacient supraponderal, sedentar, fumător sunt elemente importante.

Tiparul nu e obligatoriu, dar este frecvent.

Este important să mâncăm echilibrat, să nu fumăm, să facem mișcare, să ne relaxăm, să evităm conflictele, să ne examinăm constant la medic”, ne îndeamnă dr. Vasi Rădulescu. (L.P.)

 

 

 

 

Lasă un comentariu