29 APRILIE, ZIUA URBEI

Distribuie pe:

Conform unei Hotărâri a Consiliului Local, din anul 2017, în fiecare an, la data de 29 aprilie, municipiul Târgu-Mureș aniversează “Ziua Urbei”. În anul acesta s-au împlinit 405 ani de când Bethlen Gábor, principe al Transilvaniei, a acordat orașului Târgu-Mureș statutul de Oraș Liber Regesc. Cu acest prilej, la 29 aprilie a.c., primarul Soós Zoltán, însoțit de viceprimarul Alexandru Gyorgy, a depus o coroană de flori la monumentul principelui, ridicat în Piața Trandafirilor, după care a dat o declarație de presă: “Astăzi avem șansa și datoria de a ridica orașul Târgu-Mureș înapoi, printre primele mari orașe din Transilvania, să fim printre cele mai importante urbe, atât economic cât și social, cultural și, evident, în viața sportivă. Este mesajul nostru pentru ziua de astăzi”.

LA CONFERINȚA DE PRESĂ

La conferința de presă care a urmat evenimentului, la noul sediu al Direcției Impozite și Taxe Locale pentru Persoanele Juridice, din Piața Victoriei nr. 33, primarul a prezentat mai multe aspecte de interes general, pe care vi le prezentăm în continuare:

TAXE ȘI IMPOZITE

Primarul Soós Zoltán: “Astăzi împlinim 405 ani de la obținerea titlului de Oraș Liber Regesc. Aș dori să menționez că și în vremea respectivă, la fel de importantă era plata taxelor. Ca istoric, știu că orașul avea de plătit trei tipuri de taxe în anul 1600. Taxele principale erau “Taxa principelui” și “Taxa de oraș”. Taxa de oraș rămânea la dispoziția administrației locale, așa că, în același spirit, și noi credem că este important să fie pus la punct sistemul de colectare a impozitelor, și, ca toți cetățenii să contribuie, în mod egal, la menținerea administrației locale. În acest an, s-a reușit introducerea acelui impozit pentru colectarea de deșeuri, pentru salubrizare, și, evident, este foarte important să fim într-un nou sediu al Direcției de Impozite și Taxe, care este destinat persoanelor juridice. Sprijinirea antreprenorilor este iarăși un considerent important. Ca și administrație, dorim să le oferim posibilitatea construirii unei vieți economice puternice, care definește viitorul comunității și al orașului nostru. Așadar, deschiderea noului sediu pentru contribuabili, persoane juridice, este un prim pas pentru îmbunătățirea calității serviciilor către târgumureșeni. Contribuabilii sunt partenerii noștri și trebuie ca ei să simtă acest lucru, de îndată ce trec pragul instituției noastre. Această locație este menită să crească gradul de confort pentru ambele părți, atât al contribuabililor cât și al funcționarilor publici. Aici, la Direcția Impozite și Taxe Locale, avem patru servicii și un birou. Acest nou punct de lucru este Serviciul Impozite, Taxe Locale Persoane Juridice și Biroul de Inspecție Fiscală. Modul de organizare a activității se va desfășura mai vizibil, independent de dinamica activității celorlalte compartimente, sarcinile și obiectivele putând fi duse la îndeplinire mult mai ușor. În viitor, vom pune accent pe informatizarea și digitalizarea serviciilor pe care le oferim. De asemenea, anunțăm că a fost implementat softul care permite programările online la ghișeele direcției, urmând ca acest serviciu să fie extins pentru toate serviciile oferite de noi. Până la data de 31 martie 2021, încasările au fost în cuantum de 31,5 milioane lei, reprezentând un grad de încasare de 75,8%, spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, când a fost încasată suma de 10,5 milioane lei, reprezentând 18,9%. La finele anului 2020, serviciul Impozite și taxe - persoane juridice a fost încasată suma de 36,3 milioane lei, reprezentând un grad de încasare de 93,6%”.

Direcția Impozite și Taxe Persoane Juridice are în componență 4 servicii și 1 birou, iar noul punct de lucru este destinat exclusiv Serviciului impozite și taxe persoane juridice și Biroului inspecție fiscală. Noul spațiu este funcțional din data de 13.04.2021, este deservit de 2 casieri și 8 inspectori, cu 3 ghișee, 2 pentru casieri și unul pentru inspector. În Târgu-Mureș sunt înregistrați circa 8.000 de contribuabili, persoane juridice. Acest serviciu poate fi accesat la numărul de telefon 0365-455450.

CURĂȚENIA DE PRIMĂVARĂ

“Având în vedere că la începutul acestei săptămâni am făcut un pas important în Târgu-Mureș, mai curat, s-a votat în ședința extraordinară a Consiliului Local caietul de sarcini pentru selectarea gunoiului menajer și a curățeniei stradale. Nu numai că se va impune colectarea selectivă a gunoiului de către operator, dar este important să începem procedurile de negociere directă, având în vedere că suntem aproape de expirarea celor 90 de zile care a fost acordat operatorului existent. Această achiziție prin negociere directă, o să asigure pe o perioadă de 180 de zile curățenia orașului. Primăria a solicitat, în prezent, oferte de servicii de la mai multe firme de specialitate, în vederea delegării acestui serviciu public de salubrizare, prin contract de prestări servicii. Imediat după Sărbătorile Pascale vom demara campania de curățenie de primăvară. Programul de desfășurare va fi pe zone ale orașului și va putea fi consultat pe site-ul instituției, dar și pe paginile de socializare, de îndată ce vom avea stabilit operatorul care va prelua acest serviciu”.

GRUPUL STATUAR “ȘCOALA ARDELEANĂ”

“HCL din 28 februarie a stabilit amplasarea grupului statuar în Piața Victoriei. Este întocmit studiul de fezabilitate pentru amplasare. Grupul statuar este finalizat. A fost turnat în bronz. Acum se lucrează pentru a amenaja zona unde va fi amplasat. Va trebui schimbat pavajul, reamenajat spațiul. După Paști, având în vedere că avem bugetul aprobat, s-au alocat 715.000 lei pentru amplasarea grupului statuar. Din cele pe care știu, turnarea grupului statuar a costat un milion de lei. Statuia bustului lui Nicolae Bălcescu, conform HCL, va fi mutat în cartierul cu același nume”.

ÎNCHIDEREA ZONEI CENTRALE PENTRU CIRCULAȚIA RUTIERĂ

“Este vorba de o închidere parțială, așadar, asigurăm și traficului rutier un flux, având în vedere că partea dinspre Teatrul Național a rămas deschisă circulației rutiere, iar partea dinspre cinematograful Arta și până la Catedrala Mare va fi închisă, concomitent cu străzile Bolyai și Enescu. Așadar, se asigură o zonă pietonală generoasă pentru cetățenii din Târgu-Mureș. În weekend-ul trecut s-a făcut prima închidere a circulației în zona centrală, iar reacțiile din partea populației au fost pozitive. Ne pare bine că s-a putut implementa această promisiune pe care am avut-o din campania electorală. Cel mai probabil, în zilele de vară, când va scădea numărul celor rămași în oraș, vom închide toată zona centrală. Dar asta urmează s-o analizeze și cu colegii de la Circulația Rutieră.

Chestionarul care a fost accesibil online s-a referit nu numai la închiderea acestor străzi, dar și la reamenajarea lor. Rezultatele culese prin completarea chestionarului online ne-a întărit poziția și convingerea că am procedat bine. Peste 70% dintre târgumureșeni au răspuns afirmativ, anume, că este nevoie de crearea acestei condiții în zona centrală, să avem spații urbane destinate pietonilor. Asta înseamnă, conform sondajului, peste 2.000 de chestionare au fost trimise online. Este vorba de 70% din cele 2.000 de chestionare. În perioada zilelor lucrătoare, Piața Trandafirilor rămâne deschisă traficului rutier, având în vedere că nu avem momentan o rețea stradală care să poată prelua surplusul de trafic rutier. Măsura rămâne valabilă doar pentru perioada de weekend. Cu închidere permanentă sunt vizate străzile Enescu și Bolyai, după ora 17. Pe strada Koteles Samuel se va limita viteza până la 5 km pe oră”.

PROIECTUL CENTURII OCOLITOARE A ORAȘULUI

“Deja a fost semnat cu Ministerul Transporturilor parteneriatul pentru centura de sud și de vest a Târgu-Mureșului. Cele 6 tronsoane sunt în pregătire, două tronsoane având deja proiectul finalizat. Celelalte patru tronsoane vor avea proiectul finalizat în luna septembrie. Până în anul 2024, centura de sud va fi construită. Aproximarea celor 10 ani pentru construirea centurii de legătură pe care am făcut-o se referă la cea ocolitoare, care va merge în zona metropolitană, deci, în afara terenului administrativ al municipiului Târgu-Mureș, unde noi nu avem o influență directă. Tronsoanele care sunt în municipiul Târgu-Mureș vor fi finalizate, conform contractului, până în anul 2024, eventual, cu oarecare întârzieri. Noi vom face tot posibilul ca această investiție să se finalizeze până în anul 2024, fiind vorba de de tronsonul E 60 - METRO - Corunca. De la Metro la Azomureș, drumul ajunge pe malul Mureșului, la digul nou. Va fi un drum destul de lung, cu 4 benzi de circulație și mai multe intersecții, unele cu pasarelă, două cu sens giratoriu. Pentru oraș este foarte important să se construiască în următorii trei ani această centură ocolitoare”.

Lasă un comentariu