EGIPT: AU FOST DESCOPERITE CIRCA 250 DE MORMINTE, CU O VECHIME DE PESTE 4.000 DE ANI

Distribuie pe:

Egiptenii au scos la iveală circa 250 de morminte, vechi de 4.200 de ani, în provincia Sohag, din sudul Egiptului, a anunțat, marți, Ministerul pentru Antichități, potrivit AFP.

“Au fost descoperite aproximativ 250 de morminte, unele dispunând de una sau mai multe gropi funerare, iar altele de un coridor în pantă, care se termina într-o sală funerară”, a declarat ministerul într-un comunicat.

“Aceste morminte datează de la sfârșitul Vechiului Regat până la sfârșitul perioadei ptolemeice”, a adăugat el. Vechiul Regat este perioada cuprinsă între 2.700 și 2.200 î. Hr., în timp ce dinastia ptolemeică din Egipt a durat 300 de ani, până la moartea Cleopatrei, în 30 d. Hr.

Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului general pentru antichități, a indicat că unul dintre mormintele din perioada Vechiului Regat prezenta ușoare urme de inscripții hieroglifice și o cameră pentru “sacrificii”.

Potrivit lui Mohamed Abdel-Badie, responsabil din cadrul Ministerului pentru Antichități, care a efectuat săpăturile, în morminte au fost găsite vase din ceramică și obiecte dedicate zeităților egiptene.

Arheologii au descoperit și vase mici din alabastru, oase umane și de animale, precum și relicve de calcar ce pot fi “stele funerare (...) datând din a 6-a dinastie”, a adăugat specialistul.

Autoritățile de la Cairo au anunțat mai multe descoperiri arheologice importante în ultimele luni, în speranța de a relansa turismul, un sector care s-a confruntat cu mari dificultăți de la Revoluția din 2011, prin care a fost înlăturat de la putere fostul președinte Hosni Mubarak, până la pandemia de coronavirus din prezent.

Lasă un comentariu