SECRETELE FERICIRII ÎN CUPLU

Distribuie pe:

Când acceptă să intre într-un cuplu, fiecare dintre noi are anumite așteptări și se simte confortabil doar alături de un partener care i le observă, i le ascultă și le dă curs.

Psihologul Iulia Barca, citat de csid.ro, susține că, pe lângă nevoile individuale, personalizate, există și câteva indicii generale, care stau la baza înțelegerii, confortului și fericirii în viața de cuplu.

Iată câteva dintre ele, după care ar trebui să ne ghidăm:

Respectul - Respectul, în general, este modul în care ne raportăm la o persoană diferită de noi, acceptând diferențele și spațiul necesar manifestării lor. Totodată, respectul implică stima, considerația, a onora o altă ființă. Putem manifesta respect față de oameni, așa cum, în egală măsură, îl putem manifesta față de animale și natură.

În cuplu, respectul este onorarea și prețuirea celuilalt, în măsura în care nu îl vom anexa, indiferent de statutul nostru, nevoilor și așteptărilor noastre. Celălalt nu devine un bun personal, confundat cu propria noastră persoană, nu ne aparține și nu ne este subordonat. Respectul este modul în care apreciem prezența lui în viața noastră, prin alegere liberă. Persoana potrivită este cea alături de care simți că îți este acordată libertatea de a fi autentic și, totodată, de a fi imperfect, vulnerabil, dar prețuit chiar și atunci.

Respectul din relația de cuplu implică încrederea în celălalt și demonstrarea că suntem, la rândul nostru, de încredere și integri (respectiv ceea ce spunem este în acord cu ceea ce facem), grijă față de felul în care comunicăm, încurajarea pasiunilor și intereselor proprii ale partenerului, chiar dacă nu coincid cu ale noastre, și acceptarea diferențelor.

Prietenia - Este util să ne întrebăm dacă persoana de care ne-am îndrăgostit ne... place! Uneori suntem îndrăgostiți de potențialul pe care îl vedem într-un partener și ignorăm complet faptul că acesta poate rămâne latent (neimplicând vreo schimbare) sau poate fi doar o proiecție din partea noastră (fără vreo corespondență reală).

Prietenii sunt cei lângă care putem fi noi înșine și care, la rândul lor, corespund criteriilor noastre de afiliere. Prietenia se bazează pe reciprocitate, pe încredere, pe disponibilitatea unuia pentru celălalt.

Facem confidențe prietenilor și știm că ne sunt alături și atunci când greșim. Ne putem baza pe ei și le oferim sprijinul și încrederea noastră. Pentru a identifica dacă suntem alături de persoana potrivită este recomandat să o privim din perspectiva prieteniei.

Pasiunea și sentimentul năucitor al îndrăgostirii dispar în timp. Dacă pasiunea poate fi întreținută prin implicarea ambilor parteneri, etapa îndrăgostirii este depășită. Prietenia însă este ingredientul care ne ajută să ne dorim o persoană în preajmă, uneori... pentru toată viața.

Bine împreună - A te simți bine alături de partener, a te distra și a te relaxa în absența unor activități planificate demonstrează resurse, de ambele părți, de a aprecia compania celuilalt, indiferent că vorbim despre același simț al umorului, de calmul simțit împreună, de inventivitate în petrecerea timpului sau de plăcerea de a povesti.

Plictiseala nu este exclusă, dar exclude respingerea celuilalt. Prezența lui, din contră, face și plictiseala mai suportabilă. Opusul acestui sentiment este nevoia de a planifica tot timpul petrecut împreună și stinghereala care apare atunci când nu aveți nimic de făcut.

Disponibilitatea - Disponibilitatea pentru celălalt este importantă într-un cuplu, fie că vorbim despre ascultarea problemelor mărunte, cotidiene, de oferirea de ajutor sau de prezența emoțională atunci când este necesară.

Persoana potrivită este cea pe care știi că te poți baza, care îți oferă atenție și știe să te asculte, care face efortul de a înțelege perspectiva ta, chiar dacă este diferită de a ei, demonstrând empatie și compasiune în momentele dificile.

Disponibilitatea deseori dispare, în special în relațiile îndelungate, atunci când partenerii ajung să nu se mai observe, ba chiar să aștepte ca fiecare să își rezolve problemele singur, fără a-l “deranja” pe celălalt. Disponibilitatea stă la baza nevoii de a elibera stresul acumulat, o nevoie importantă pentru fiecare membru al cuplului.

Personalități complementare - Diferențele dintre noi ne pot lărgi orizonturile, atât timp cât ele nu vizează credințele, valorile, convingerile de bază. Este adevărat că acestea pot fi disfuncționale, dar modificarea lor ține de decizia noastră personală de a face schimbări, pentru binele nostru, și nu de confruntare a lor de către un partener cu perspective diferite.

Ești alături de persoana potrivită atunci când aduceți echilibru unul în viața celuilalt.

Valori comune - În privința valorilor și a credințelor despre cuplu, este recomandat să discutăm cât mai timpuriu într-o relație. Dacă nu avem aceleași valori și nu ne dorim aceleași lucruri de la viață, foarte probabil relația va fi nesatisfăcătoare pentru amândoi.

Deși tendința este de a evita discuțiile prea serioase la începutul relațiilor, este bine să nu așteptăm prea mult pentru a le purta. Doar astfel ne vom da seama dacă suntem alături de persoana potrivită și putem vedea relația în perspectivă.

Schimbarea celuilalt nu este niciodată o așteptare sănătoasă în cuplu, așa cum nu este nici tendința de a renunța la ceea ce ne dorim noi sau la ce ne definește pentru ca relația să funcționeze.

Pot fi eu însămi (însumi) - Alături de persoana potrivită ne vom simți liberi să spunem ceea ce gândim (fără teama de a fi judecați, respinși sau etichetați) și să purtăm conversații dificile (fără ca celălalt să iasă din relație, emoțional sau chiar fizic).

Dacă suntem abordați cu iubire și înțelegere când nu suntem “cea mai bună versiune a noastră” (bolnavi, supărați, furioși sau copleșiți de probleme) înseamnă că putem fi noi înșine alături de acea persoană.

Viața sexuală - Pasiunea se diminuează în timp, intervenind familiaritatea și lipsind impulsurile date de noutate și curiozitate. Chiar dacă prietenia este importantă într-o relație de cuplu, sexul nu trebuie ignorat.

Viața sexuală trebuie întreținută, iar acest lucru implică inițiativă din partea ambilor parteneri, interes pentru a crea cadrul necesar intimității fizice, includerea romantismului în viața de cuplu.

Dispariția vieții sexuale echivalează cu lipsa atracției față de partener, refuzul validărilor și a interesului pentru el. Astfel, apare spațiu pentru infidelitate emoțională și fizică.

Când ești cu persoana potrivită, fiecare dintre voi își va asuma această responsabilitate (nu aparține doar unuia).

Rezolvarea conflictelor - Cele mai mari probleme într-un cuplu apar de la copii, sex și bani. Respectiv, convingeri diferite legate de educația copiilor, care nu pot fi reconciliate, lipsa sexului sau sex nesatisfăcător și obiceiuri diferite în gestionarea banilor.

Indiferent de problemele apărute într-un cuplu, recunoști că ești alături de persoana potrivită, atunci când puteți gestiona eficient un conflict, găsind împreună o soluționare a acestuia, în interesul cuplului vostru.

Aici intervin comportamentele sănătoase într-o ceartă - lipsa agresivității de orice natură, abilitatea de a face compromisuri și de a negocia. Dacă suntem capabili să depășim împreună greutățile, suntem alături de persoana potrivită și vom fi cât se poate de fericiți în cuplu. (L.P.)

Lasă un comentariu