CARTE DOCUMENT - AUREL HANCU - ANTOLOGIA CENACLULUI “ELENA DIN ARDEAL”

Distribuie pe:

Există oameni bine plăcuți lui Dumnezeu, cu mult har și dragoste pentru aproapele lor, care prin ceea ce lasă moștenire generațiilor viitoare, evenimentele din viața noastră rămân mărturii că nu am făcut degeaba umbră pământului. Cu mulți ani în urmă, pe vremea când visam și eu să-mi public încercările literare, am cunoscut un om deosebit, profesorul de Limba și Literatura Română, devenit ulterior un vrednic preot misionar greco-catolic, cu un doctorat strălucit în Științe Umaniste, la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, cu teza “Ioan Alexandru - monografie critică”, conducător științific prof. univ. dr. Mircea Tamșa. Poet, prozator, publicist, formator de opinie, critic și istoric literar, autor a numeroase cărți, articole și studii de specialitate, gratulate cu premii și distincții, “Cetățean de onoare” al municipiului Târnăveni, Preacucernicul părinte Aurel Hancu, prin Antologia Cenaclului “Elena din Ardeal”, ne prezintă un document istoric de o importanță considerabilă, despre viața culturală a municipiului Târnăveni, într-o perioadă (1956-1990) când orașul de pe Târnava Mică cunoaște cea mai intensă dezvoltare economică.

Timp de o jumătate de veac, Aurel Hancu a fost liderul unei valoroase activități culturale din oraș, găzduită la Casa de Cultură, unde tinerii creatori găseau îndrumare și încurajare.

Cartea apărută în 2020, la Editura “Sfântul Ierarh Nicolae din Brăila”, nu poate lipsi din biblioteca celor interesați de istorie și literatură. Prezintă 46 de foști cenacliști, majoritatea dintre ei deveniți personalități marcante în cultură, dar și în alte sectoare, cărți de poezie publicistică, proză, publicate la editura din țară și Târgu-Mureș.

Cartea este valoroasă prin originalitatea și rigurozitatea documentării. Este un succint “Curriculum Vitae” și o prezentare a creațiilor, un document istoric, dar și un posibil model de monografie culturală pentru studenții de la litere, istorie sau teologie.

“Am muncit mult și cu folos, din pură pasiune, nerenumerat de nimeni, pentru propășirea spirituală, prin creația literar artistică a oamenilor de pe Târnava Mică, mai ales a tinerilor, pentru promovarea creației sănătoase, cu mesaj pozitiv și original, chiar dacă în provincie, unde, de regulă, «nu se întâmplă nimic», cum afirma cândva Mihail Sadoveanu”, mărturisea într-una din pagini, cu smerenie, Preacucernicul părinte Aurel Hancu.

Vrednic sunteți și sincere felicitări!

Cartea poate fi procurată prin telefon 0745/55.57.66; 0265/44.64.54, sau e-mail: hancu@yahoo.co.uk

Lasă un comentariu