O LECȚIE DE ISTORIE VIE, LA SĂRMAȘU

Distribuie pe:

A fost în acea zi de 25 mai 2021, când se scuturau făcliile castanilor și începeau să înflorească salcâmii, când, prin livezile de lângă casă, cireșele de mai prindeau, cu întârziere, culoarea coptului ...

În acea zi, șiruri de femei și bărbați, purtând în mâini busuioc, jerbe și buchete de flori, urcau străzile cartierului Balda, din orașul mureșean Sărmașu. Straiele le erau cernite, dar sufletul lor se veselea și răspândea lumina iubirii și respectului față de semenul lor Teodor Iclodean, băldean de-al lor, care, după aproape 102 ani de iubire și de slujire a lui Dumnezeu și a semenilor, a trecut în veșnicia lui Dumnezeu.

Îndreptându-se spre Capela de lângă Sfânta Casă a lui Dumnezeu, unde urma să fie oficiată slujba prohodului, băldenii și prietenii lor au pășit pe urmele bătătorite de vrednicul de pomenire Teodor Iclodean, care, în întreaga lui viață, a fost enoriaș al Bisericii din sat, cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și, nu puțini ani, consilier parohial, cârstnic, clopotar, cântăreț bisericesc și mâna dreaptă a preotului paroh de atunci, Ilie Bucur Sărmășeanul.

Urmându-i pașii, am ajuns și noi, delegația din Luduș, la capătul străzii “Alexandru Bătrâneanu”, am deschis uriașa poartă din lemn, aidoma celor de la mănăstiri, am urcat aleea betonată, străjuită de brazi ca din poveste, de alți copaci viguroși, de iarba primăvăratică de un verde crud. Acolo am fost învăluiți de liniștea locului sacru de lumină și verdeață, de iubire și bunăvoire, de pace. Cu o astfel de pregătire, urcând alte câteva trepte, am intrat în măreața Biserică Ortodoxă, să dăm seama lui Dumnezeu despre ceea ce am făcut și voim să facem, ca să îi merităm mila și ajutorul Său. După câțiva pași de la ieșire, ne-am oprit în fața monumentelor dedicate eroilor și martirilor români din Primul Război Mondial, din Al Doilea Război Mondial, din anii de teroare comunistă, din timpul Revoluției din Decembrie 1989 pentru înlăturarea regimului ateu. Am fost surprinși de faptul că fiecare dedicație începe cu un omagiu adus Domnului Dumnezeului nostru.

În timpul slujbei de înmormântare, oficiată în prispa Capelei, începând cu ora douăsprezece, în prezența Gărzii Militare de Onoare de la Târgu-Mureș, a reprezentanților filialei Mureș și a subfilialei Luduș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război-ANVR, a oficialităților administrației locale și a zeci, poate o sută de localnici, cu toții purtând masca facială de protecție și respectând, atât cât s-a putut, distanțarea fizică, venerabilul preot, scriitor, publicist și înflăcărat patriot Ilie Bucur Sărmășeanul i-a dedicat bunului său prieten, Teodor Iclodean, trecut la Domnul, poezia “Se sting veteranii” și a adresat poporului român îndemnul său de suflet, să apere, în continuare, Biserica strămoșească și Armata României, supuse atacurilor comandate de cei ce urmăresc distrugerea statului național unitar România.

După o succintă referire la semnificativele date din biografia răposatului Teodor Iclodean, cucernicul preot paroh Vasile Călugăr a conchis: “Teodor Iclodean a învățat de la prunci să fie curat la cuget; a învățat de la Iisus Hristos să-L iubească și să-L slujească pe Dumnezeu; a învățat de la sfinți să lucreze mereu cu credință și nădejde în folosul semenilor; a învățat de la părinții săi să fie drept, atât la greu, cât și la bine, să fie un iubitor și protector soț, tată, bunic și străbunic, un sincer prieten cu toți oamenii de încredere. De aceea, acum, trecând la Domnul, el lasă în urma sa aproape 40 de urmași și sute de prieteni recunoscători”.

Cuvinte de aleasă prețuire a folosit și domnul general maior (R) Gheorghe Popa, președintele filialei Mureș a ANVR, în riguroasa prezentare a acelei părți din biografia veteranului de război Teodor Iclodean, legată de participarea lui la sfântul război de eliberare a Basarabiei române, în Al Doilea Război Mondial și în cea referitoare la prezența, la ceremonialul de înhumare, a Gărzii de Onoare, îndrumată de domnul locotenent colonel, comandantul Comenduirii Forțelor Militare Speciale, din Târgu-Mureș.

Emoționantă a fost și intervenția domnului Valer Botezan, noul primar al orașului Sărmașu, prin călduroasele cuvinte de apreciere a omului Teodor Iclodean, răsplătit de Consiliul Local cu Titlul de Cetățean de Onoare al orașului Sărmașu, pentru întreaga sa activitate în folosul comunității locale și a națiunii române.

Și-a condus prietenul pe ultimul său drum pământesc și domnul colonel (r) Ilie Chiorean, veteran modern de pe câmpurile de pace, ale NATO, din Europa.

Eleva Olivia Cenan, de la Școala Gimnazială, a avut onoarea să încheie ceremonialul religios de la Capelă. Ea a impresionat întreaga asistență cu mesajul generației tinere, culte și cu dragoste de țară, cuprins în poezia “Azi, pleacă un erou”, pe care a recitat-o cu talentul unei viitoare profesoare sau actrițe: “Azi, sus la ceruri, se înalță/ Un suflet de erou/ Ce a luptat în a lui viață/ Cu dragoste pentru popor./ Azi, pleacă încă un erou./ În sat rămâne-al său ecou:/ Curajul, vitejia lui/ O carte pentru căpătâi./ Un clopot azi bate a jale:/ Un veteran e gata de plecare,/ Căci misiunea lui pe-acest pământ/ A dus-o sub drapelul sfânt./ Domn al vitejiei, al curajului,/ Nea Teodor, azi, îți mulțumim/ Cu drag de tine-o să ne amintim,/ Căci ai luptat pentru a noastră Țară!”

La comanda domnului locotenent colonel Sergiu Colceriu, un grup de militari au ridicat pe umerii lor sicriul acoperit de Drapelul nostru Național și l-au purtat, în sunet de fanfară militară, până la locul de înhumare din Cimitirul satului Balda. În timpul coborârii sicriului, în adâncul locului de veci, în așteptarea Înfricoșatei Judecăți, la a doua venire a lui Iisus Hristos trei militari au executat, la comandă, trei salve în onoarea veteranului de război Teodor Iclodean, din Balda-Sărmașu.

Împreună cu preoții, militarii și asistența îndurerată și îndoliată, am rostit și noi: Dumnezeu să-l ierte și să-l pomenească în Împărăția Sa!

Acea zi de 25 mai 2021, de la Sărmașu-Balda, a fost o vie lecție de istorie românească. Sperăm ca profesorii și tinerii, cu dragoste de țară, să nu o uite și să o valorifice.

Lasă un comentariu