“EROII NU MOR NICIODATĂ!”

Distribuie pe:

ÎNĂLȚAREA DOMNULUI ȘI ZIUA EROILOR, PRĂZNUITE LA LUDUȘ

Ludușenii au început ziua de joi, 10 iunie 2021, sărbătorind, în cele cinci biserici românești din oraș, Înălțarea la cer, acum aproape 2000 de ani, a Mântuitorului

Iisus Hristos. Prin Sfinții Apstoli, Fiul lui Dumnezeu ne-a asigurat: “Iată, Eu voi fi cu voi până la sfârșitul veacurilor”.

În a doua parte a zilei, în cimitirul eroilor din oraș, împreună cu preoții lor, cu reprezentanți ai Primăriei, Consiliului Local, Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Poliției și Jandarmeriei Române, au participat la slujba religioasă de cinstire și de pomenire a Eroilor și Martirilor români de pretutindeni și din toate timpurile care, întăriți sufletește de Evanghelia iubirii de Dumnezeu și de semeni, au apărat, cu prețul vieții lor, libertatea, unitatea și demnitatea neamului românesc.

După slujba religioasă, participanții au depus coroane de flori ale recunoștinței la mormintele comune ale sutelor de ostași români și sovietici căzuți la datorie în septembrie-octombrie 1944, în luptele pentru eliberarea Ludușului, în Al Doilea Război Mondial.

În cuvântul său de încheiere, cucernicul părinte protopop Lucian Voșloban s-a adresat tinerilor, îndemnându-i ca, din jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, din jertfa milioanelor de eroi și martiri, să aleagă să îl albă mereu în suflet pe Dumnezeu, să înmulțească talanții primiți, să fie mereu de folos semenilor și omenirii, să apere pacea și bunavoirea între oameni.

MIRCEA GHEBOREAN și SEBASTIAN CĂPUȘAN

“SĂ NE ÎNCREDINȚĂM PRIN CREDINȚĂ” HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT!

S-au înălțat și eroii neamului atunci când gloanțele pornite spre pieptul țării noastre, “Cu pieptul lor ei le-au oprit....”. Dar, în sfânta zi de sărbătoare a Înălțării Domnului, s-au înălțat acești eroi, încă o dată, coborându-se lângă noi, acolo unde ne aflam: la biserică la Sfânta Liturghie, la festivități, la școală, la muncă, la ascultările zilnice, pe paturile de spitale sau suferinzi acasă.

Astăzi, “Chemându-i și pe ei la praznic”, blânzi și blajini, eroii noștri din toate timpurile s-au îmbucurat de jertfa ne-sângeroasă de rugăciune, de poezie, de cântec, de flori sau de munca pe care am adus-o. “Spre slava voastră, din altare, se-nalță fumul de tămâie,/ Viteji a căror nume sfinte neșterse-n veci au să rămâne!...” spunem, simțim și noi ca Vasile Militaru.

O lumină aprinsă și o lacrimă prelinsă pe “sacrele morminte” s-au adăugat “corolei de minuni a lumii”, neștirbind măreția ei, ci îmbogățind-o cu o fărâmiță din sufletele noastre împărtășite pentru noi și pentru cei ce “au murit neîmpărtășiți”, pentru cei ce vor urma spre zidirea veșniciei.

“De pilda ce la alții dai, pe mulți o să îndrume” sunt versurile Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, prin care, dacă ei, eroii, au fost chemați la a construi prin jertfă de sânge, noi suntem chemați la a îngriji prin jertfă nesângeroasă veșnicia “credinței, a familiei și a țării”.

În data de 10 iunie 2021, elevii clasei a IX-a A de la Liceul Tehnologic “Avram Iancu” din Târgu-Mureș, “parte a oștirii luptătoare a neamului nostru”, s-au învrednicit să omagieze “oastea biruitoare a neamului nostru”, la Monumentul Eroilor din curtea Bisericii Ortodoxe din satul Vidrasău. Prin ținuta, prezența și dăruirea lor de a participa la Ispas, elevii au dovedit că pot și doresc să se înalțe.

Închei cu asemănarea făcută de părintele Georghe Moldovan la cuvântul de învățătură: “Odată cu Învierea și Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos s-a produs o reacție în lanț și din acel moment, fiecare, prin jertfă, înviem și ne înălțăm.”

- Adevărat s-a înălțat!

Prof. BĂLDEAN MARIA

Prof. TOGĂNEL ANDREEA AUGUSTA

Lasă un comentariu