PROGRAMUL DE LUCRU POATE FI REDUS CU PÂNĂ LA 80%!

Distribuie pe:

Vineri, 2 aprilie 2021, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede posibilitatea reducerii timpului de lucru, pe durata pandemiei, cu până la 80%.

Potrivit legii, în perioada stării de urgență sau de alertă, precum și pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgență, de alertă sau de asediu, companiile aflate în dificultate pot reduce programul de lucru, iar angajații primesc cu 25% mai puțini bani.

Pentru această reducere de program și, implicit, de venituri, angajatorii trebuie să obțină acordul scris al reprezentantului salariaților.

În raportul Comisiei de muncă se precizează că este necesară extinderea măsurii de reducere a activității de la 50% până la cel mult 80%, deoarece s-a constatat că în perioada stării de alertă sau de urgență activitățile entităților economice au fost reduse cu mai mult de 50%.

Concret, angajatorii aflați în situații excepționale pot reduce durata de muncă cu până la 80%, iar Guvernul subvenționează 75% din diferența dintre salariul normal și cel pentru program de muncă redus. Totuși, nu va fi acoperit de către stat tot salariul angajatului, ci doar până la valoarea salariului mediu brut pe economie.

Potrivit noii legi, pe durata reducerii timpului de muncă, salariații afectați de măsură beneficiază de o indemnizație de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.

De asemenea, pe perioada de aplicare a măsurii este interzisă angajarea de personal pentru prestarea unor activități identice ori similare cu cele prestate de către salariații al căror timp de muncă a fost redus. (L.P.)

Lasă un comentariu