CEL MAI MARE DRAPEL TRICOLOR DIN JUDEȚUL MUREȘ, PREZENTAT DE ZIUA DRAPELULUI ROMÂNIEI LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Ziua Drapelului Național al României - 26 iunie, a fost sărbătorită la Târgu-Mureș printr-un eveniment simbolic deosebit, 100% voluntar: cel mai mare drapel tricolor din județul Mureș a fost desfășurat în fața statuii lui Avram Iancu din centrul municipiului.  Inițiativa a aparținut reprezentanților mai multor organizații reunite pentru această omagiere: Noua Dreaptă, Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” și Asociația “Comunitatea Identitară - România”.

Drapelul tricolor prezentat are 90 metri pătrați (20 metri lungime, 4,5 metri lățime) și simbolizează idealul unității naționale căci, atunci când începe să fie desfășurat, cei ce se află în preajma lui și simt un atașament sufletesc față de România, fie că se cunosc personal între ei, fie că nu se cunosc între ei, se “unesc” și dau “mână cu mână” ca să îl susțină. Acest mare drapel este cunoscut de către mureșeni și nu numai. A fost confecționat din inițiativa membrilor Noua Dreaptă - filiala Mureș, în anul 2010, și a fost prezentat, pentru prima dată, cu ocazia Zilei Drapelului României, pe 26 iunie 2010.  De atunci, a fost prezentat, în dese rânduri, cu ocazia diverselor evenimente identitare din județul Mureș: de Ziua Națională a României - 1 Decembrie, pe 24 ianuarie se joacă “Hora Unirii” în jurul lui, de ziua Unirii Basarabiei cu România pe 27 martie, de Ziua Drapelului Național, pe 26 iunie, la Festivalul cântecului Popular-Patriotic de la Oarba de Mureș - 15 august sau alte festivități cu caracter patriotic. A fost sfințit în Catedrala Mare și Catedrala Mică din Târgu-Mureș și a fost prezent în locuri sacre pentru istoria națională: pe Câmpia Libertății de la Blaj, la Țebea lângă mormântul lui Avram Iancu, în cetatea Unirii de la Alba-Iulia. A fost prezent și în alte orașe ale României, cu ocazia a diverse evenimente patriotice sau de atitudine civică organizate de Noua Dreaptă: Sfântu-Gheorghe, Miercurea-Ciuc, București, Cluj-Napoca, Arad, Timișoara, Iași sau chiar Chișinău.

În fața statuii lui Avram Iancu din Târgu Mureș, în jurul marelui drapelul desfășurat, reprezentanții organizațiilor inițiatoare a evenimentului au susținut discursuri omagiale, au cântat melodii dedicate drapelului românesc și au scandat slogane potrivite evenimentului: “Trăiască tricolorul! Trăiască România!”, “Eu mereu am să iubesc tricolorul românesc!”, “Steagul român - unicul stăpân!”, “Unitate națională!”.

Au vorbit: dl Dragoș Năstase, din partea Noii Drepte, dl. Ioan Berța, din partea Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu”, dl Codrin Goia, din partea Asociației “Comunitatea Identitară România”. Prezentările au fost făcute de către dl Marius Moldovan, președintele Noua Dreaptă - Mureș, organizator principal al evenimentului.

După aceste momente, participanții au intrat cu marele drapel în Catedrala Mare, unde cântărețul bisericesc Alin-Ioan Pop, prezent la eveniment, a cântat o priceasnă ale cărei versuri încep astfel:

“Lăudați-L, că e mare Dumnezeu,

Ce-a păzit cu mână tare, pe român, poporul Său!

El din veci ne-a fost Părinte și Stăpân,

Nici de astăzi înainte n-o să uite pe român.”

La final, toți cei prezenți au rostit o rugăciune, au împăturit și au depus drapelul în catedrală, pentru a fi sfințit și pregătit pentru evenimentele viitoare.

Lasă un comentariu