OMENIREA A AJUNS SĂ ÎȘI PROTEJEZE... GHEȚARII

Distribuie pe:

Un ghețar din Italia va fi acoperit cu un material special, ca să nu se topească în timpul verii. Climatologii care se luptă să salveze de la topire ghețarul Presena, din nordul Italiei, îl vor acoperi cu benzi lungi de pânză, care vor reflecta razele solare și vor împiedica dispariția zăpezii de dedesubt, relatează agenția Reuters, citată de agerpres.ro.

“Aproximativ 70% din zăpadă poate fi salvată, pe parcursul verii, cu ajutorul învelișului de protecție ce funcționează în mod similar unui parasolar amplasat pe geamul unei mașini, pentru a împiedica supraîncălzirea.

Deasupra ghețarului și înconjurată de vârfuri uimitoare, o echipă desfășoară benzi de 5 metri lățime și 70 de metri lungime, pentru a acoperi o suprafață de 120.000 de metri pătrați de ghețar.

Operațiunea de acoperire a ghețarului va dura o lună, acest proces având loc în fiecare an, începând din 2008.

Masa ghețarului a scăzut continuu, în ultimii 15-20 de ani, astfel încât studierea acestuia devine foarte importantă pentru a înțelege direcția în care ne îndreptăm, pentru a o putea corecta.

Ghețarii și retragerea lor reprezintă, probabil, cea mai izbitoare manifestare a încălzirii globale în curs de desfășurare”, a declarat Christian Casarotto, glaciolog la muzeul de științe din Trento, conform sursei citate. (L.P.)

Lasă un comentariu