LANSARE DE CARTE, LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Nedorită și prea îndelungată a fost perioada de timp însumată în mai mult de 12 luni din anii 2020 și 2021, când activitatea Casei de Cultură din orașul Luduș, cu publicul iubitor de cultură, a lipsit cu desăvârșire. Motivația: restricțiile sanitare impuse de pandemia noului coronavirus Covid 19 (Sars-Cov-2), și de scenariul roșu instituit de Guvernul României la nivel național.

Între timp, am trecut de la scenariul roșu la cel galben și, mai de curând, la scenariul verde, aflat însă sub semnul prudenței fără de sfârșit (vaccin, mască, spălat).

Suflul renașterii activității culturale a ajuns și la Luduș. A fost adus, miercuri, 7 iulie 2021, de ziaristul sportiv, scriitorul și omul de cultură Aurel Rațiu, din Târgu Mureș, prin recenta sa “MICĂ ENCICLOPEDIE A SPORTULUI MUREȘEAN”. În nobila sa misiune a fost însoțit și susținut de trei vechi prieteni și colaboratori: profesorul universitar doctor Nicolae Neagu, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș, profesorul dr. Nicolae Neag, din Deva, președinte al Uniunii Ziariștilor de Radio și Televiziune din România, și de mai tânărul ziarist sportiv, om de radio și televiziune din Târgu-Mureș, cu origini ludușene, Vlad Mihai Amariei.

Eminenții oaspeți au fost prietenește întâmpinați, încă de la intrarea lor pe ușile larg deschise ale Casei de Cultură “Pompeiu Hărășteanu”, de primarul orașului Luduș, Ioan Cristian Moldovan, de directorul lăcașului de cultură, Dorin Grama, de atleta ludușeană Ella Kovacs, multiplă campioană națională, balcanică, europeană și mondială la proba sportivă 800 metri plat, de consilierul jurist Sebastian Căpușan, de seniori profesori, antrenori și sportivi, campioni, din oraș și din localități învecinate, de domnul Ilie Șuta, primar al comunei Cuci.

Mesajele prezentatorilor Micii enciclopedii a sportului mureșean au vizat, principial, două mari adevăruri cu valoare universală, viața înseamnă mișcare fizică; mișcarea fizică clădește o minte sănătoasă într-un corp sănătos, o atenționare, fără ore de cultură fizică în toate structurile învățământului românesc, de la grădiniță, până la universitate, națiunea română riscă să devină o națiune bolnavă și supraponderală, un îndemn adresat oamenilor de sport, decidenților politici și administrativi, întrețineți interesul viu al copiilor, tinerilor și adulților pentru sport, în general, și pentru sportul de performanță, în particular, și o onorantă constatare, Ludușul a făcut și face istorie în sportul național, european și mondial.

La finalul fericitului moment al reluării activităților cu publicul la Casa de Cultură din Luduș, domnul Aurel Rațiu a dăruit fiecărui participant câte un exemplar al Enciclopediei sale. I-a sfătuit pe oamenii de sport din oraș să îi trimită informații pentru viitoarea Enciclopedie, revăzută și completată.

În numele comunității ludușene, primarul Ioan Cristian Moldovan le-a mulțumit oaspeților și ludușenilor pentru participarea la eveniment, a dăruit oaspeților exemplare din noua Monografie a orașului Luduș (ediția 2018), atletei Ella Kovacs, un minunat buchet de flori, și a făcut public proiectul, deja aprobat, de construire, în spatele Uzinei de apă, a unui modern stadion sportiv al orașului și proiectul de reamenajare prin supraetajarea actualului sediu al Casei Orășenești de Cultură.

Lasă un comentariu