JURNAL DE CAMPANIE AGRICOLĂ - IULIE 2021

Distribuie pe:

Potrivit datelor statistice de la Direcția pentru Agricultură a județului Mureș, oferite de ing. Silvia Jude - consilier superior, anul acesta este unul favorabil pentru fermierii mureșeni. Producțiile la cereale de toamnă, în exploatațiile agricole mari, sunt la grâu și orz de toamnă, între 4.500 kg/ha și peste 8.000 kg/ha. La rapiță, o cultură care, an de an, câștigă teren la noi în județ, datorită valorificării asigurate, dar și a unei tehnologii de cultură relativ mai ușoare, mecanizabilă în totalitate - producția estimată pe cele 6.135 hectare este de peste 3.700 kg/ha. Porumbul, o cultură cu rezultate remarcabile în ultimii ani, promite și în acest an o producție record.

Luna iulie reprezintă, pentru agricultorii mureșeni, o perioadă de maxim efort la campania de recoltare pentru cereale boabe și rapiță. Dacă, pe vremuri, partidul comunist se implica direct în organizarea campaniei de recoltare, prin comisii care verificau, în teren, reparațiile la utilajele agricole și la spațiile de depozitare, în capitalismul sălbatic toate atribuțiile privind buna desfășurare a recoltatului și depozitarea recoltei revin fermierilor. Din păcate, centrele de reparații specializate pentru combine și tractoare, din fostele SMA, au fost lichidate, distruse (numai de la fosta SMA Bahnea, centru pentru reparații la combine, au dispărut strunguri de ultimă generație, vândute, chipurile, la fier vechi). Culmea ironiei, nu mai există nici meseriași calificați în mecanica agricolă, datorită desființării renumitelor școli profesionale cu profil agricol, la inițiativa unui ministru pesedist, rupt de realitate - pe drept cuvânt poreclită Abramburica. Astăzi, reparațiile și întreținerea la combine de recoltat cereale se fac la marginea drumului, sau în curtea fermei. La cele noi, în garanție, intervin echipaje specializate...

Referitor la depozitarea recoltei, am aflat că în județul Mureș au fost autorizate 85 de spații, cu o capacitate totală de depozitare de 272.188 tone. Recomandabil este să fie depozitată recolta până în iarnă, când prețul le export și pe piața internă este în creștere.

Până la această dată, luni, 12 iulie, în județul Mureș, campania de recoltare se desfășoară în condiții optime: la orz de toamnă - din 3.271 hectare s-a recoltat producția de pe 2.780 hectare, cu 6.000- 7.000 kg/ha; la grâul de toamnă - din 27.080 hectare sunt recoltate 1.100 hectare; la rapiță de toamnă recoltatul este în toi, pe 6.635 hectare. Pe vremuri, televiziunea română și presa prezenta zilnic stadiul recoltărilor, astăzi televiziunile ne prezintă, cu mult zel, aventurile purdanului Fulgy și diverse scandaluri cu drogați și dezaxați mintali. Agricultura și industria nu mai prezintă interes pentru jurnaliștii din zilele noastre.

Lasă un comentariu