ROMÂNII, DISPUȘI SĂ PLĂTEASCĂ ÎN PLUS PENTRU SERVICII MEDICALE DE CALITATE

Distribuie pe:

Potrivit celui mai nou barometru al Uniuneii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) și al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), românii își doresc un acces mai rapid și o calitate mai ridicată a serviciilor medicale.

Astfel, peste 70% dintre ei sunt dispuși să aloce sume suplimentare pentru a beneficia de servicii de recuperare medicală, intervenții chirurgicale, spitalizare sau analize de laborator, iar între 56% și 65% - pentru ambulatoriu de specialitate, servicii de medicină primară, imagistică medicală sau îngrijire la domiciliu.

Asigurări voluntare de sănătate

În funcție de categoria de venituri, această disponibilitate pentru a plăti mai mult în schimbul unor servicii de calitate mai ridicată este declarată inclusiv de românii cu venituri mai reduse, în special pentru intervenții chirurgicale, spitalizare, recuperare medicală, analize de laborator, ambulatoriu de specialitate, servicii de medicină primară și îngrijiri la domiciliu.

“Românii își doresc servicii medicale mai accesibile și de o calitate mai bună, care pot fi oferite prin intermediul asigurărilor voluntare de sănătate. De altfel, de la an la an, acestea se dovedesc a fi soluția preferată de clienți. Vedem că există disponibilitate la schimbare, iar în acest context asigurările ar putea fi răspunsul, la fel cum se întâmplă în majoritatea țărilor europene. Practic, un abonament sustenabil la sănătatea fiecărui român este reprezentat de asigurările voluntare de sănătate, care vin cu multiple avantaje”, afirmă realizatorii studiului.

Tinerii între 18 și 30 de ani, mai interesați

Și în cazul spitalizării într-un spital de stat, românii ar plăti în plus, pentru condiții mai bune de internare (67%), proceduri medicale mai complexe (56%) sau accesul la un anumit medic (49%).

Alte servicii menționate se referă la analize de laborator și imagistică, profesionalismul personalului medical, respectarea programărilor, aparatură modernă și intervenții chirurgicale.

În funcție de categoria de vârstă, o disponibilitate mai mare pentru a plăti suplimentar pentru servicii mai bune de spitalizare o au persoanele între 18 și 30 de ani.

Asigurările voluntare de sănătate s-au dezvoltat tocmai ca răspuns la o cerere în creștere din partea populației, în contextul unor inconveniențe prezente în accesul la servicii finanțate de sistemul public de asigurări.

În plus, utilizarea asigurărilor voluntare de sănătate se face în condiții de siguranță și încredere, acestea fiind instrumente financiare supuse unei legislații foarte stricte, sub supravegherea Autorității de Supraveghere Financiară.

Pandemia de Covid-19 a crescut percepția la riscuri

Barometrul mai scoate în evidență faptul că pandemia de Covid-19 a adus modificări importante în percepția românilor asupra riscurilor legate de sănătate și boli, deoarece 42% dintre respondenți declară că pandemia le-a crescut interesul pentru asigurările voluntare de sănătate, cu 14% mai mult față de anul anterior.

“Beneficiile asigurărilor voluntare de sănătate trebuie privite și din perspectiva sistemului național de sănătate. Dezvoltarea acestei piețe este esențială pentru degrevarea bugetului de stat, putând contribui în mod semnificativ la sustenabilitatea financiară a sistemului public de sănătate.

Industria de asigurări este și trebuie să rămână un partener al statului român, având o contribuție semnificativă la PIB-ul României”, mai adaugă specialiștii.

*

Barometrul IRES - UNSAR privind percepția riscului și cultura asigurărilor în România a fost realizat pe un eșantion format din 1.336 de respondenți, cu vârsta între 18 și 50 de ani, în luna mai 2021. (L.P.)

Lasă un comentariu