EXPOZIȚIA “MINERALIA” REVINE LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

În perioada 23-25 iulie 2021, între orele 10.00 - 18.00, la Secția de Etnografie și Artă Populară din Târgu-Mureș va avea loc ediția anuală și estivală a expoziției MINERALIA. Tema de anul acesta a expoziției MINERALIA este “Chihlimbarul”.

Chihlimbarul a fost folosit încă din timpurile preistorice, ca bijuterie sau obiect de cult. Unele bijuterii de chihlimbar din Egiptul antic, care s-au păstrat, au o vechime de peste 6.000 de ani. Încă din Evul Mediu, chihlimbarul de Marea Baltică a fost apreciat în întreaga Europă.

Timp de trei zile, mureșenii vor putea admira strălucirea cristalelor, a pietrelor prețioase și semi prețioase, în curtea interioară a sediului Muzeului din Piața Trandafirilor nr. 11. Intrarea este liberă.

Coordonatorii expoziției MINERALIA sunt, ca de fiecare dată, Andrei Gorduza, ing. geolog, și Angela Săplăcan, muzeograf geolog.

Muzeul Județean Mureș, gazda expoziției MINERALIA, alături de organizatori, vă propun o incursiune în minunata lume a mineralelor, cristalelor, pietrelor fine și a pietrelor prețioase. Agat, cuarț, turcoaz, jad, malachit, lapis lazuli, ametist, jasp, tanzanit, geode, perle, coral, amoniți și chihlimbar, în forma lor naturală sau în bijuterii minunate.

Chihlimbarul, numit și “ambră”, este o substanță de origine organică, rășină fosilă, de culoare galbenă, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace. Ce mai importantă regiune unde se găseste chihlimbar este țărmul Mării Baltice, fiind extras în Polonia, Estonia, Letonia sau Lituania. În România, singurul loc unde a fost găsit chihlimbar este în județul Buzău, comuna Colți. A fost numit și “rumanit”, datorită culorii sale mai roșiatice. Unele incluziuni îi pot conferi culoare albăstruie sau verzuie, așa cum este chihlimbarul din Republica Dominicană. Aceste pietre sunt exemplare rare și foarte scumpe.

Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 200 milioane de ani. Provine din rășina arborilor de pe acele vremuri, care, cu timpul, s-a solidificat ca o substanță amorfă, fără să fie un mineral. Chihlimbarul este o substanță organică amorfă, cu formula chimică C10H16O. Duritate mică (1 - 2,5 din 10 pe scara Mohs), solubilă în alcool, eter și benzină.

Una dintre operele de artă cele mai valoroase din istorie realizate din această piatră prețioasă este “Salonul de chihlimbar”, din Palatul Ecaterina de lângă Sankt Petersburg. Decorațiunile de chihlimbar au fost făcute cadou în anul 1716, de regele Prusiei, țarului Rusiei, Petru cel Mare.

Lasă un comentariu