DIN CAUZA VREMII, FETELE AU RĂMAS NEMĂRITATE... TÂRGUL DE FETE DE PE MUNTELE GĂINA

Distribuie pe:

Evenimentul datează de aproximativ două secole, prima atestare documentară fiind din anul 1816. Conform tradiției, acesta are loc în cel mai apropiat sfârșit de săptămână de ziua Sfântului Ilie, care este sărbătorit în 20 iulie.

Pe vremuri, târgul începea cu doi delegați, din partea moților din Vidra de Sus, și doi delegați din partea crișenilor din Bulzești (sate aflate la baza muntelui). Ritualul începea sâmbăta seara, când se adunau feciorii. Peste noapte, tinerii cântau și beau țuică. În zori, apăreau fetele și nevestele și toată petrecerea se muta pe creasta Găina. Dansul era obligatoriu, astfel că flăcăii să vadă că fata nu șchioapătă.

Nici negoțul nu era neglijat. Negustorii vindeau cireșe, miere, rachiu, ciubere sau oale smălțuite. Momentul cel mai important îl reprezenta “târguirea” fetelor. Fetele care luau parte la târg se pregăteau ani întregi, pentru că se cerea să ia cu ele și zestrea. Părinții puneau pe masă plăcintă, găini fripte, pălincă, iar tatăl băiatului se înfățișa și începeau “negocierile”.

După ce cădeau la înțelegere, fata era invitată la joc și apoi cântărită pe o scândură, în balans, la capătul căreia era pusă zestrea.

Târgul de fete s-a transformat, în timp, într-o nedeie populară, care are loc înainte de Sfântul Ilie.

Potrivit legendei, odată, în vârful muntelui, trăia o zână frumoasă fără seamăn și tare bogată. Ea avea o găină care făcea, zilnic, miraculoase ouă de aur și, o dată pe an, zâna dăruia câte un ou de aur, ca zestre, unei fete sărace și cuminți. Iar oamenii, când aveau nevoie de un sfat ori de un mic ajutor, apelau totdeauna la zână. Într-o bună zi, însă, cinci tineri din Vidra, îmbrăcați în straie femeiești,

s-au furișat la zâna muntelui și, iscodind unde se afla găinușa, au șterpelit-o, împreună cu un coș plin cu ouă de aur. Fugind de le scăpărau picioarele, unul dintre ștrengari scăpă coșul, ouăle rostogolindu-se până-n apele învolburate ale Arieșului. Flăcăii au ascuns găina în munții Abrudului, care, după cum se știe, sunt plini de aur. Supărată, “Crăiasa băilor de aur” a părăsit pentru veșnicie acele tărâmuri, plecând spre alte zări. De atunci, tinerii s-au învățat să urce, în a treia duminică a lui iulie, pe culmea platoului Găina, nădăjduind că, poate într-o zi, zâna va reveni în acele locuri. (sursa - azm.gov.ro)

Ediția din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară în aer liber din România, a fost anulată din cauza furtunilor produse în ultimele zile, în Munții Apuseni. Zona a intrat vineri, sub avertizare cod roșu de vreme severă iminentă - inundații, ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, mai multe localități fiind deja grav afectate de viituri. Avertizarea a rămas valabilă și pentru ziua de sâmbătă, motiv pentru care organizatorii Târgului de Fete, în urma consultării Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență, au decis anularea evenimentelor programate pentru sâmbătă și duminică pe Muntele Găina. Măsura s-a bazat, în special, pe faptul că manifestarea ar fi adunat mii de participanți din cel puțin 5 județe (Alba, Hunedoara, Bihor, Arad și Cluj), dar și pentru că drumul de acces pe Muntele Găina nu mai prezintă siguranță de trafic. (surse - azm.gov.ro, adevarul.ro) (I.S.)

Lasă un comentariu