ÎN LIPSA TESTĂRILOR, CRESC ŞI INFECTĂRILE CU HIV/SIDA...

Distribuie pe:

Romanian Angel Appeal şi Observatorul Român de Sănătate au publicat primul studiu referitor la implicarea autorităţilor locale în problematica HIV/SIDA şi trag un semnal de alarmă asupra alocării de fonduri pentru gestionarea situaţiei.

“România se confruntă cu o creştere a infectărilor cu HIV/SIDA. Criza sanitară generată de pandemia Covid-19 a agravat situaţia, rata de testare înregistrând, în 2020, o scădere drastică.

În ultimii 10 ani, sursa de finanţare aproape exclusivă pentru proiectele care au vizat prevenirea infecţiei cu HIV/SIDA, în România, era reprezentată de granturile externe oferite de Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA şi Malariei (GFATM) şi alţi finanţatori internaţionali.

În acest moment, există în implementare un ultim grant oferit de GFATM, care însă include un suport minim pentru serviciile de reducere a riscurilor, finanţarea acestei componente finalizându-se în decembrie 2020. Observatorul Român de Sănătate a analizat creşterea numărului de noi cazuri HIV din perioada 2016 - 2020 şi alocările bugetare de la nivelul judeţelor cu cel mai mare număr de cazuri HIV pentru perioada menţionată.

Astfel, în urma lipsei fondurilor locale pentru prevenirea infecţiei HIV, au fost organizate mese rotunde în oraşele pe care le-a vizat studiul. Au fost prezenţi reprezentanţi ai primăriilor (consilieri locali), ai Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la nivelul judeţelor, ai Direcţiilor de Asistenţă Socială de la nivelul municipiilor, ai Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog de la nivel local, medici specialişti infecţionişti şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale, care lucrează cu grupurile vulnerabile.

Testarea este primul pas în prevenirea şi stoparea infecţiei HIV. În contextul epidemiologic actual, s-au efectuat cu 30% mai puţine teste HIV la grupele de risc faţă de anul 2019, astfel că în prezent nu se cunoaşte situaţia reală a răspândirii infecţiei.

Existenţa unui stigmat social cu privire la HIV şi neîncrederea referitoare la păstrarea confidenţialităţii datelor medicale sunt impedimente majore în prevenirea acestei infecţii.

Sunt necesare campanii de comunicare pentru reducerea stigmei şi încurajarea testării în rândul grupurilor vulnerabile (comunităţile LGBTQI+, consumatori de droguri, persoane implicate în sexul comercial). Este absolut necesară introducerea educaţiei sexuale în curricula şcolară obligatorie şi eliminarea stigmatului faţă de acest subiect.

De asemenea, este important să se creeze campanii educaţionale mai atractive şi mai axate pe nevoile tinerilor. Este absolut necesară introducerea de servicii de consiliere în fazele de pretestare, posttestare şi diagnostic în toate instituţiile care oferă acest tip de servicii.

Este important să se formeze, la nivel local, un grup de lucru comun între autorităţile locale şi societatea civilă locală, care să realizeze un plan de acţiune pentru îmbunătăţirea măsurilor de prevenire a transmiterii infecţiei HIV.

Oraşele care se confruntă cu cele mai multe cazuri de HIV/SIDA sunt Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu şi Timişoara”, precizează realizatorii studiului, într-un comunicat de presă. (L.P.)

Lasă un comentariu