BANII ÎN CUPLU. LA COMUN ORI SEPARAT?!

Distribuie pe:

O problemă a cuplurilor, simplă la prima vedere, se referă la modul în care partenerii dispun de veniturile lor: pun banii la comun, în familie, sau fiecare își ține salariul pe propriul card?! Cu cât contribuie fiecare la cheltuielile casei și ce fac dacă unul dintre parteneri câștigă mai puțin? Sunt întrebări sensibile la care multe cupluri nu au un răspuns foarte clar și, de aici, apar discuții, certuri și chiar despărțiri.

Fiecare cu banii lui, doar dacă locuiesc separat...

Multe cupluri moderne consideră că pot evita discuțiile pe marginea bugetului dacă, de la bun început, partenerii stabilesc că fiecare dispune de banii lui.

Însă, psihologul Mihaela Vintilă, citat de descopera.ro, susține că această situație se aplică doar dacă cei doi locuiesc separat. Când sunt în aceeași casă și, mai ales, dacă au copii în întreținere, banii trebuie să se țină la comun.

Același lucru recomandă și Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară: “Recomandarea mea este ca banii să fie gestionați împreună, chiar dacă nu îi ținem într-un cont la grămadă. Banii ținuți separat pot fi cauze pentru niște probleme mult mai profunde ale cuplului respectiv”.

Cauzele ascunse ale separării bugetului

În opinia celor doi experți, există cauze ascunse ale separării bugetului dintre parteneri.

Neîncrederea - Separarea banilor reprezintă un semnal de alarmă pentru lipsa de încredere. Adică, nu ținem banii la comun pentru că mă tem ori că mi-i cheltuiești tu, ori că nu mă lași să îi cheltuiesc cum vreau eu.

Lipsa de comunicare - Cu alte cuvinte, nu am chef să stau să îi povestesc celuilalt ce mi-aș dori, ce obiective am. Lipsa de încredere și lipsa de comunicare sunt, de fapt, fisuri majore într-o relație.

Imaturitatea - Unul dintre parteneri își ține banii de-o parte pentru că este încă un copil care are nevoie de propriile “jucării” ori că nu poate să renunțe la pasiunea lui pentru pescuit, gadgeturi, scule foto etc.

Aroganța financiară - Apare la cei care câștigă mult mai mult decât partenerul. În acel moment, inclusiv vocabularul se schimbă din “noi facem, noi ne ocupăm”, în “eu fac”.

Infidelitatea financiară - Cei doi parteneri țin banii separat pentru că au de ascuns niște cheltuieli, vicii, pasiuni pentru pariuri sportive, investiții pierzătoare.

Un posibil... divorț - Există și situații în care unul dintre parteneri se pregătește pentru separare, caz în care se apucă să își aranjeze lucrurile, începând cu separarea bugetului familiei.

Banii la comun sudează relația

Experții amintiți recomandă să existe un buget comun pentru casă, pe care cei doi parteneri să îl gestioneze împreună, și un plic cu câte o sumă de bani pentru fiecare partener, pentru cheltuieli proprii, “bani de buzunar”.

În realitate, obiectivele comune sudează relația. Faptul că partenerii au ridicat o casă, au trimis copiii la studii, au clădit ceva împreună îi ține foarte apropiați.

Când punem bănuții la comun, împreună, putem să atingem obiective mult mai mari decât dacă e fiecare cu “mărunțișul” lui. Banii la comun înseamnă transparență, încredere și, inclusiv deciziile luate împreună, sunt mai echilibrate.

Cum se evită certurile

Un cuplu care se ceartă din cauza banilor are în spate și alte probleme. Stresul financiar doar pune capac.

Dacă unul dintre parteneri este mai risipitor, analizați de comun acord prioritățile financiare. Mergeți împreună la cumpărături, faceți lista de acasă. Ce înseamnă pentru fiecare “prioritate” se discută și se negociază. Nu uitați că pe primul loc sunt ratele, impozitele și facturile.

Dacă bărbatul câștigă mai puțin în cuplu, vor apărea frustrarea, rușinea, stări de nervozitate, stres, insomnii și chiar agresivitate. În plus, dacă vine și partenera cu reproșuri, jigniri și acuze înrăutățește situația. Ea ar trebui să își susțină și să își încurajeze soțul (iubitul) în acele momente grele, oricât ar dura.

În același timp, nu e bine să își modifice comportamentul față de el, să facă “pe șefa”, doar pentru că aduce mai mulți bani în casă, să decidă singură lista de cumpărături și să îl pună pe el în inferioritate.

Dacă ea câștigă mai puțin, situația nu este atât de dramatică. E oarecum firesc pentru un bărbat să aducă mai mulți bani în casă, să fie cap de familie, în adevăratul sens al cuvântului. Însă bărbatul nu trebuie să își facă un motiv de laudă din asta, să își controleze partenera și să îi facă observații dacă și-a permis să își cumpere ceva doar pentru ea. (L.P.)

Lasă un comentariu