TOT MAI DES, NE VOM CONFRUNTA CU... FURTUNILE USCATE

Distribuie pe:

Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, a explicat pentru Digi24 un fenomen cu care ne vom confrunta tot mai des, și anume furtunile uscate.

“Zilnic, sunt emise avertizări nowcasting de furtuni, în condițiile în care România se confruntă cu cel mai lung val de căldură din acest an. Din cauza temperaturilor ridicate, un fenomen cu care ne vom confrunta tot mai des este furtuna uscată.

A crescut temperatura medie globală cu un grad. Practic, se deplasează această distribuție de temperatură cu care eram obișnuiți către valori mai mari. Valurile de căldură sunt mai probabile și mai intense, datorită schimbărilor climatice. Exact la asta asistăm acum, la un val de căldură.

În aceste condiții, este posibil ca furtunile uscate să apară din ce în ce mai mult în viitor, pentru că vom avea valuri de căldură.

Furtuna uscată înseamnă un nor, cum observăm în timpul verii, din care plouă, dar precipitațiile nu ajung la suprafața pământului, pentru că este foarte cald și apa se evaporă. Problema cea mai mare cu aceste furtuni uscate este că ele produc descărcări electrice și, dacă suntem într-o regiune aridă, se declanșează incendii de pădure.

Motivele pentru care fenomenele meteo extreme devin tot mai dese sunt emisiile de carbon, gazele cu efect de seră, oceanele care devin din ce în ce mai acide și pădurea amazoniană care își pierde din copaci.

Aceste lucruri sunt importante, pentru că sunt indicatori că clima se schimbă într-un ritm pe care poate nu îl anticipam, mai ales în anumite regiuni”, a explicat expertul meteo. (L.P.)

Lasă un comentariu