AMPRENTELE DEMONSTREAZĂ CĂ OAMENII SUNT... UNICATE!

Distribuie pe:

Experții britanici de la Universitatea Sheffield Hallam, citați de descopera.ro, susțin că desenele papilare transformă amprenta în cea mai redutabilă formă de identificare, fără putință de tăgadă, a unui individ.

Motivul? Amprentele sunt unice, proprii unui singur exemplar din rasa umană, și mai sunt fundamental diferite de cele ale tuturor celorlalți locuitori ai Terrei. Însemnele individuale de pe vârful degetelor fiecărui individ în parte sunt determinate parțial de așa-numitul “machiaj genetic”.

Dar gemenii identici?

Totuși, statutul gemenilor identici, a căror identificare îi pune în mare dificultate pe cei care îi observă, a creat destule confuzii în rândul cercetătorilor, care își pun întrebarea dacă nu cumva, în cazul acestora, natura a făcut o excepție de la regulă, iar desenul papilar al gemenilor identici nu este și el, la rându-i, imposibil de individualizat.

Studiile realizate de experți criminologi, pasionați, prin natura meseriei lor, de descifrarea tainelor dactiloscopiei, au demonstrat că și în acest caz, al gemenilor identici, vorbim tot despre unicitate a desenelor papilare.

Deși gemenii identici împărtășesc aproape exact același ADN, amprentele lor se disting între ele. Explicația cercetătorilor este faptul că ADN-ul nu este singurul factor care influențează amprentele unei persoane, chiar dacă joacă un rol esențial în determinarea caracteristicilor modelului de amprentă.

Un singur embrion, două formațiuni genetice

Gemenii identici, cunoscuți și sub numele de gemeni monozigoți, provin dintr-un singur embrion, scindat în două, la începutul dezvoltării sale, rezultând doi indivizi cu informații genetice aproape identice.

Ei sunt foarte greu identificabili, după anumite particularități (gen alunițe aflate pe anumite porțiuni ale corpului), care împărtășesc aproape aceleași informații genetice de la fiecare părinte în parte și care arată aproape la fel.

În opinia specialiștilor, gemenii identici sunt, în esență, clone ale unui singur “eu”, deși mutațiile genetice din uter înseamnă că nu împărtășesc 100% din același ADN.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că au ADN aproape identic, gemenii monozigoți nu au amprente identice.

În timp ce gemenii identici au mai multe asemănări decât doi indivizi care nu sunt uniți de aceeași placentă, amprentele lor sunt suficient de diferite încât să poată duce la identificarea, fără urmă de dubiu, a fiecăruia în parte.

Probabilitate de 1 la... 64 de miliarde!

Experții au calculat că probabilitatea ca doi indivizi să aibă aceleași amprente digitale este de 1 din 64 miliarde. Desigur, până acum nu au fost identificate nicăieri în lume două amprente digitale care să fie identice, mai ales că pe glob trăiesc “doar” aproximativ 8 miliarde de oameni. Totodată, amprentele sunt diferite pentru fiecare deget în parte.

Amprentele digitale se formează într-un interval de 13 -19 săptămâni de dezvoltare fetală. Poziția în uter, accesul la substanțele nutritive, dar și lungimea cordonului ombilical pot afecta amprentele digitale.

După nașterea gemenilor, alți factori care pot duce la modificarea amprentelor digitale sunt cicatricile, arsurile și, în anumite cazuri rare, medicamentele, care pot modifica permanent sau temporar detaliile desenului papilar.

În concluzie, mitul că gemenii identici își pot păcăli chiar apropiații în ceea ce privește identitatea lor a fost demontat. Ei pot fi, oricând, deosebiți prin studiul amprentelor. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu