7 BOLI PREVENITE CU STRUGURI

Distribuie pe:

Emblemă a toamnei, alături de gutui, strugurele este, pe bună dreptate, unul dintre cele mai studiate fructe de către cercetători. Asta pentru că, de-a lungul timpului, i s-au descoperit nenumărate virtuți terapeutice, de la capacitatea de a menține sănătatea vaselor de sânge și a inimii până la proprietatea de a păstra tinere țesuturile. De altfel, strugurii au fost folosiți pentru frumusețe și pentru prelungirea tinereții de pe vremea Cleopatrei și Elenei din Troia. Iată de ce aceste fructe sunt adevărați aliați ai sănătății și ai longevității.

Conțin o varietate de antioxidanți

Cei mai importanți nutrienți din compoziția strugurilor sunt vitaminele A, C, B6 și B9 și mineralele esențiale, precum potasiul, calciul, fierul, fosforul, magneziul și seleniul. De asemenea, aceste fructe se remarcă prin categoria variată de antioxidanți din compoziție, dintre care cele mai importante sunt delfinidina și resveratrolul, care neutralizează efectul radicalilor liberi și care previn oxidarea celulară, principala cauză a îmbătrânirii premature.

1. Afecțiunile cardiovasculare - prin substanțele pe care le conțin, strugurii cresc nivelul de oxid nitric din sânge, cu rolul de a preveni formarea blocajelor pe artere, reducând astfel riscul de infarct și de accident vascular cerebral. În plus, pterostilbenele din struguri împiedică oxidarea colesterolului “rău” (LDL) și reduc nivelul colesterolului total.

2. Tulburările digestive - datorită conținutului de acizi organici, de zahăr și de celuloză, strugurii sunt recunoscuți ca fiind unul dintre fructele cu cel mai puternic efect laxativ. În plus, consumând frecvent struguri, ne tonifiem stomacul și intestinele și stimulăm digestia.

3. Afecțiunile renale - strugurii reduc nivelul acidului uric din sânge, scutind astfel rinichii de eforturi suplimentare.

4. Maladia Alzheimer - resveratrolul, antioxidantul - vedetă din compoziția strugurilor, este eficient atât în prevenirea maladiei Alzheimer, cât și în încetinirea progresiei ei în cazul celor care suferă deja de această boală. Resveratrolul reduce nivelul peptidelor beta-amiloidale, responsabile pentru degenerarea țesuturilor cerebrale.

5. Bolile oculare - flavonoidele din struguri au, printre altele, capacitatea de a menține sănătatea oculară și de a încetini procesele care duc la scăderea acuității vizuale (degenerescentă maculară și cataractă). În plus, conținutul bogat în vitamina A recomandă aceste fructe pentru menținerea vederii agere.

6. Infecțiile - strugurii roșii conțin substanțe cu efect puternic antibacterian, putând combate chiar și infecțiile virale. Studiile au arătat că aceștia ar putea fi folosiți cu succes împreună cu tratamentul alopat pentru tratarea herpesului. De asemenea, curele de struguri sunt eficiente în scurtarea duratei unei viroze, spun specialiștii.

7. Cancerul - tot mai multe studii recente pun accentul pe rolul resveratrolului în prevenirea și în combaterea cancerului. Pe lângă efectul antiinflamator, această substanță stimulează imunitatea, pe de o parte, iar pe de alta, face parte din angrenajul care participă la distrugerea celulelor canceroase, atunci când acestea încep să se dezvolte și împiedică proliferarea lor. Potrivit specialiștilor, strugurii, mai ales cei roșii, sunt eficienți împotriva cancerului colorectal și mamar.

Deoarece conțin triptofan, un precursor al serotoninei, strugurii sunt indicați pentru combaterea stărilor depresive specifice toamnei.

Lasă un comentariu