ZECE FETE DIN ECHIPA DE ROBOTICĂ A AFGANISTANULUI, EVACUATE DIN ȚARĂ

Distribuie pe:

Zece fete din echipa de robotică a Afganistanului au fost salvate din țară și duse în Qatar, anunță NBC News.

Echipa feminină de robotică a Afganistanului a participat pentru prima dată la o competiție internațională în anul 2017.

“Câteva membre ale echipei afgane de robotică au sosit în siguranță la Doha, Qatar, din Kabul, Afganistan”, se spune într-o declarație a organizației Digital Citizen Fund și a Ministerului Afacerilor Externe din Qatar, citată de jurnaliști.

Echipa, formată dintr-un grup de fete cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, care au depășit dificultățile pentru a-și urma dragostea pentru inginerie și robotică în Afganistan, a ajuns în siguranță la Doha, Qatar, la câteva zile după ce talibanii au preluat controlul în Kabul.

“Digital Citizen Fund (DCF), organizația-părinte a echipei, este profund recunoscătoare guvernului din Qatar pentru sprijinul remar-cabil, care a inclus nu numai accelerarea procesului de emitere a vizelor, ci trimiterea unui avion după ce zborurile de ieșire din Afganistan au fost anulate în mod repetat”, a declarat DCF într-un comunicat.

Elizabeth Schaeffer Brown, membru al consiliului de administrație al DCF, a declarat că ea și fondatorul DCF lucrează alături de oficialii din Qatar de la începutul lunii august, când a devenit clar că talibanii vor răsturna guvernul. “Fuga din Kabul a fost doar finalul unei călătorii în care siguranța a fost întotdeauna o preocupare”, a spus ea. În cele din urmă, fetele s-au salvat singure. Dacă nu ar fi fost munca grea și curajul lor de a urma o educație care să le aducă în contact cu lumea, ele ar fi în continuare captive. Trebuie să le sprijinim în continuare pe ele și pe alții ca ele”, a afirmat reprezentanta DCF. Ea a adăugat că, din păcate, mai multe membre ale echipei au rămas în Afganistan.

AP PHOTO/JACQUELYN MARTIN

Lasă un comentariu