PROGRAMUL PILOT JOIA MUZEALĂ, INIȚIAT DE MUZEUL JUDEȚEAN MUREȘ, CONTINUĂ ȘI ÎN LUNA SEPTEMBRIE

Distribuie pe:

Joia Muzeală s-a născut dintr-un studiu realizat în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2021, unde foarte mulți vizitatori și-au exprimat dorința de a ne vizita seara, după programul cotidian.

Zilele de joi, ale fiecărei săptămâni din septembrie, aduc în atenția vizitatorilor 2 proiecții de film, 2 tururi ghidate și 1 atelier interactiv.

Pe scurt, spațiile Joii Muzeale și activitățile lunii septembrie sunt:

1.Film și sesiune Q&A în Sala mică a Palatului Culturii, 2 septembrie 2021.

2.Film în Sala Mare a Secției de Istorie din Cetatea Medievală - 9 septembrie 2021.

3.Tur ghidat la Secția de Etnografie și Artă Populară - 16 septembrie 2021.

4. Atelier de osteologie umană la Secția de Istorie din Cetatea Medievală - 23 septembrie 2021.

5.În premieră - Tur ghidat în Depozitul Muzeului Județean Mureș - 30 septembrie 2021.

Ora de începere variază, proiecțiile de film încep de la ora 19.00, iar tururile ghidate și atelierul interactiv încep de la ora 17.00. Intrarea la evenimentele programului Joia Muzeală se face pe bază de bilet, tariful de vizitare este afișat în Calendarul lunii septembrie a Joii Muzeale și în incinta fiecărui spațiu muzeal în parte. Biletele de vizitare se pot cumpăra în avans și la intrarea în sală.

CALENDAR

JOIA MUZEALĂ ÎN LUNA SEPTEMBRIE 2021

Joia Muzeală #5

Joi, 2 septembrie @ Cinemateca Muzeului Județean Mureș // spațiu alternativ de proiecție la Palatul Culturii (Sala Mică).

19.00 - Întregalde - proiecție urmată de o discuție cu publicul în prezența actorului Alex Bogdan.

Regie: Radu Muntean, 2021; ROU / dramă / 1 h 44 min; Distribuitor: Voodoo Films; (AP-12) Acordul părinților pentru copii sub 12 ani.

*Tarif normal de vizitare: 16 / 4 / 8 RON (standard / elevi, studenți / pensionari).

Trei prieteni se află într-o excursie umanitară, de sfârșit de an. Călătorind într-un jeep, pe drumurile de munte neasfaltate ale satului, Întregalde, întâlnesc un bătrân singur, pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează. Când mașina lor rămâne blocată într-un șanț în pădure, gaterul se dovedește a fi abandonat și sunt nevoiți să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, ideile lor despre empatie și generozitate încep să fie puse la îndoială.

Joia Muzeală #6

Joi, 9 septembrie @ Cinemateca Muzeului Județean Mureș // spațiu alternativ de proiecție la Sala Mare de la etaj, a Secției de Istorie a Muzeului Județean Mureș, din Cetatea Medievală Târgu-Mureș (cunoscut ca Muzeul de Istorie și Arheologie)

17.00 - Despre trup și suflet

Regie: Ildikó Enyedi, 2017; HUN / dramă / 1 h 56 min; Distribuitor: Bad Unicorn

Film în limba maghiară, cu subtitrare în limba română.

*Tarif normal de vizitare: 12 / 3 / 6 RON (standard / elevi, studenți / pensionari)

“Despre trup și suflet” este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte. Directorul unui abator o privește cu suspiciune pe Maria, noul inspector al calității trimis de autorități. E drăguță, dar prea politicoasă, și este cam exigentă cu evaluarea cărnii. În timpul unor interviuri de evaluare, o psiholoagă descoperă că cei doi au vise recurente identice. Amândoi sunt jenați de ce implică această descoperire, ca doi introvertiți care nu știu nimic unul despre celălalt în afara activității profesionale. Cum pot ei accepta această coincidență stranie? Ce înseamnă ea?

Joia Muzeală #7

Joi, 16 septembrie @ Secția de Etnografie și Artă Populară din Palatul Toldalagi, Piața Trandafirilor nr. 11 (cunoscut ca Muzeul de Etnografie și Artă Populară).

17.00 - Mureșeni în tranșeele Marelui Război - expoziție tematică.

Ghid: Marc Dorel - curator; Tur ghidat / 1h / susținut în limba română.

18.30 - Mureșeni în tranșeele Marelui Război - expoziție tematică.

Ghid: Tamás Sárándi - curator; Tur ghidat / 1h / susținut în limba maghiară.

*Tarif normal de vizitare: 12 / 3 / 6 RON (standard / elevi, studenți / pensionari)

Expoziția tematică “Mureșeni în tranșeele Marelui Război” a fost vernisată în data de 11 iunie 2021. Ideea expoziției datează din 2017, iar realizarea ei comemorează atât Primul Război Mondial, cât și Centenarul Marii Uniri. Expoziția a fost realizată prin cooperarea a trei secții din cadrul Muzeului (Istorie, Etnografie și Arheologie).

Joia Muzeală #8

Joi, 23 septembrie @ Sala ofițerilor de la etajul Secției de Istorie a Muzeului Județean Mureș, din Cetatea Medievală Târgu-Mureș (cunoscut ca Muzeul de Istorie și Arheologie)

17.00 - The Talking Dead

Coordonator și moderator: Szilárd Sándor Gál - antopolog

Atelier de antropologie fizică și osteologie umană /

45 min / susținut în limba română

18.00 - The Talking Dead

Coordonator și moderator: Szilárd Sándor Gál - antopolog

Atelier de antropologie fizică și osteologie umană /

45 min / susținut în limba maghiară

*Tarif normal de vizitare: 12 / 3 / 6 RON (standard / elevi, studenți / pensionari)

Joia Muzeală #9

Joi, 30 septembrie @ Depozitul Secției de Istorie a Muzeului Județean Mureș, din Cetatea Medievală Târgu Mureș (cunoscut ca Muzeul de Istorie și Arheologie)

Punct de pornire: intrarea principală.

17.00 - De la săpătură la exponat - premieră.

Ghid: Zalán Györfi - cercetător; Tur ghidat în depozitul muzeului / 45min / susținut în limba română.

18.00 - De la săpătură la exponat - premieră.

Ghid: Zalán Györfi - cercetător; Tur ghidat în depozitul muzeului / 45 min / susținut în limba maghiară.

*Tarif normal de vizitare: 12 / 3 / 6 RON (standard / elevi, studenți / pensionari)

Scopul acestui tur este conștientizarea de către vizitator a muncii din spatele exponatelor. Etapele prin care trece un exponat, din momentul în care a fost descoperit într-o săpătură arheologică, până ajunge într-un spațiu expozițional la muzeu. Deschidem pentru prima dată porțile depozitului Muzeului Județean Mureș, Secția de Istorie, unde se află un procent de peste 80% din artefactele descoperite în cadrul săpăturilor din Cetatea Medievală. Acest depozit a fost reabilitat în 2014 și dispune de un spațiu impresionant de stocare și documentare a obiectelor descoperite: ceramică, cahle și câteva bronzuri.

Departamentul de Comunicare și PR MUZEUL JUDEȚEAN MUREȘ

Lasă un comentariu