A FOST ELABORATĂ CEA MAI AMPLĂ CERCETARE GLOBALĂ PRIVIND HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ. REZULTATELE SUNT ÎNGRIJORĂTOARE!

Distribuie pe:

Numărul adulților cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani cu hipertensiune a crescut de la 650 milioane la 1,28 miliarde în ultimii treizeci de ani, conform primei analize globale cuprinzătoare a tendințelor în prevalența, detectarea, tratamentul și controlul hipertensiunii, realizată de Imperial College London și OMS și publicată, joi, în revista The Lancet * Aproape jumătate dintre aceste persoane nu știau că au hipertensiune, se arată într-un comunicat de presă comun al OMS și Imperial College London, dat publicității săptămâna trecută * Hipertensiunea arterială crește semnificativ riscul de boli de inimă, creier și rinichi, și este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Poate fi ușor identificată, prin măsurarea tensiunii arteriale, acasă sau într-un centru de sănătate, și poate fi tratată eficient cu medicamente relativ ieftine.

În ultimii 30 de ani, numărul hipertensivilor s-a dublat

Studiul, realizat de o rețea globală de medici și cercetători, a acoperit perioada 1990-2019, folosindu-se date de la peste 100 de milioane de persoane cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, din 184 de țări, ceea ce îl face să reprezinte, la ora actuală, cea mai amplă cercetare a tendințelor globale privind hipertensiunea.

Analizând această cantitate masivă de date, cercetătorii au descoperit că, în perioada de referință, s-au înregistrat puține modificări ale ratei globale a hipertensiunii arteriale, dar povara s-a mutat de la națiunile bogate la țările cu venituri mici și medii.

Drept urmare, Canada, Peru și Elveția au avut printre cele mai scăzute prevalențe de hipertensiune din lume în 2019, în timp ce unele dintre cele mai mari rate au fost observate în Republica Dominicană, Jamaica și Paraguay - în cazul femeilor, respectiv Ungaria, Paraguay și Polonia - în cazul bărbaților.

Deși procentajul persoanelor cu hipertensiune arterială s-a schimbat doar puțin din 1990, numărul persoanelor cu hipertensiune arterială s-a dublat, ajungând la 1,28 miliarde. Acest lucru s-a datorat, în primul rând, creșterii numărului populației și fenomenului de îmbătrânire. În 2019, peste un miliard de persoane cu hipertensiune (82% din totalul persoanelor cu hipertensiune din lume) trăiau în țări cu venituri mici și medii.

Lacune semnificative în diagnostic și tratament

Deși hipertensiunea este ușor de diagnosticat și relativ ușor de tratat, cu medicamente ieftine, studiul a relevat lacune semnificative în diagnosticare și tratament. Aproximativ 580 de milioane de persoane cu hipertensiune (41% dintre femei și 51% dintre bărbați) nu știau de starea lor, deoarece nu au fost niciodată diagnosticate.

Studiul a indicat, de asemenea, că mai mult de jumătate dintre persoanele (53% dintre femei și 62% dintre bărbați) cu hipertensiune, în total de 720 de milioane de persoane, nu primeau tratamentul de care aveau nevoie. Tensiunea arterială a fost controlată - ceea ce înseamnă că medicamentele au fost eficiente în aducerea ei la valori normale - la mai puțin de 1 din 4 femei și 1 din 5 bărbați cu hipertensiune.

“Aproape jumătate de secol după ce am început să tratăm hipertensiunea, care este ușor de diagnosticat și de tratat cu medicamente ieftine, rămâne un eșec de sănătate publică, pentru că atât de mulți pacienți din întreaga lume nu primesc încă tratamentul de care au nevoie. (…) Deși tratamentul hipertensiunii și ratele de control s-au îmbunătățit în majoritatea țărilor, începând cu 1990, s-au înregistrat puține schimbări în bine. Finanțatorii internaționali și guvernele naționale trebuie să acorde prioritate tratamentului global pentru acest risc major pentru sănătate”, au conchis autorii studiului.

Nouă orientare OMS pentru tratamentul hipertensiunii

La 25 august a fost lansat “Ghidul OMS pentru tratamentul farmacologic al hipertensiunii arteriale la adulți”, cu noi recomandări pentru a ajuta țările să îmbunătățească gestionarea acestei afecțiuni.

Recomandările se referă la nivelul tensiunii arteriale de la care se instituie tratamentul, ce tip de medicament sau combinație de medicamente să fie utilizate, nivelul țintă al tensiunii arteriale și cât de des trebuie efectuate verificări ulterioare ale tensiunii arteriale. În plus, ghidul oferă baza pentru modul în care medicii și alți lucrători din domeniul sănătății pot contribui la îmbunătățirea detectării și gestionării hipertensiunii.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu