PÂINEA SE VA SCUMPI, IAR GÂLCEAVA ȘI CIRCUL VREMELNICILOR GUVERNANȚI NU ȚIN DE FOAME

Distribuie pe:

Ing. Florin Cojocaru, un specialist de marcă în panificație, absolvent al Facultății de Industrie Alimentară, administratorul Brutăriei “MARIA” din Sântana de Mureș, întrebat dacă va majora prețul la pâine în condițiile de anul acesta, când producția de grâu a fost peste așteptări, ne-a declarat că prețul pâinii, la ora actuală, nu este legat de grâu, ci de manoperă. Comparativ cu anii trecuți, costul principal la prețul pâinii nu mai este legat de materia primă. Scumpirea pâinii este imposibil de evitat în următoarele luni, datorită utilităților și a forței de muncă. Lipsa pe piața muncii a personalului calificat, salariile și taxele către stat vor afecta toată industria mureșeană de morărit și panificație. Culmea ironiei, la Liceul Agricol din Târgu-Mureș există clase cu specialitatea de industrie alimentară, dar foarte greu găsești un brutar sau morar, chiar dacă salariile în domeniu sunt atractive. Marea majoritate a brutarilor sunt calificați prin cursuri de calificare de scurtă durată, și la locul de muncă, iar după ce a prins omul, cât de cât, din tainele meseriei, pleacă în străinătate. La grâul cu indici de panificație, prețul în luna august este de 1.100 lei/tonă, cel mai mare preț din istorie pentru această perioadă. Acest preț nu mai este influențat de producția internă, ci de ceea ce se întâmplă la nivel mondial, la Bursa de la Chicago, Bursa de la Paris. Așa că, în mod sigur, în lunile de iarnă, acest preț va crește și, coroborat cu majorările la energia electrică, care au crescut de la 230 lei/MWh la 478 lei/MWh, creșterile salariale, majorările la prețul pâinii sunt inevitabile. Aceste majorări nu vin dintr-o dată, ci pe măsură ce în contabilitate sunt înregistrate majorările respective, mai ales în lunile octombrie-noiembrie, când se va înregistra prețul crescut la gazul metan.

În județul Mureș, producția totală este de peste 157.741 de tone grâu de toamnă, cu o medie d 5.825 kg/ha, un fenomen ce a obligat arendașii de terenuri agricole să acorde în acest an, 1.000 kg/ha grâu, la prețul de 0,80-0,90 lei /kg, dacă optezi pentru plata în bani, la mica înțelegere, imediat după recoltare.

Locuitorii din mediul rural și orășenii care au moștenit teren agricol pot evita majorările la prețul pâinii, prin obținerea acestui produs de bază în alimentația românului, în gospodărie, din făină, drojdie, apă, cu condiția să mai existe în gospodărie cuptoarele tradiționale de copt. Rar, tot mai rar mai găsești asemenea cuptoare, iar lerul cuptorului din conihă, de când cu moda centralelor termice, și la țară, a fost desființat. Problema este că din renumitele mori de la Agrișteu, Nima Râciului, Band, Bahnea, Ungheni, Târnăveni, Mica, Satu Nou etc., au mai rămas să macine doar Moara din Sânpaul și Corunca, unde se mai obține o făină de calitate. Ceragrim Ungheni și Silvaur Iernut mai macină pentru nevoile proprii, iar la moara veche din Târgu-Mureș, de pe strada Călărașilor, de mult s-a pus lacăt pe ușă. Moara fostei Societăți MOPAN, trecută prin mai multe privatizări în proprietatea a străinilor, astăzi este administrată de Societatea Goodmills și macină cantități mari, nu prestează servicii pentru mici producători. Vreau să spun că nici această alternativă de a evita criza prețului la pâinea noastră cea de toate zilele, nu este prea rentabilă, dacă se iau în calcul cheltuielile cu energia, transportul, timpul necesar, asigurarea unui minim necesar de igienă.

Cert este că anul acesta și anul care vine, cu toată bogata recoltă internă de grâu, vom mânca pâine mai scumpă, iar gâlceava și circul vremelnicilor guvernanți nu ține de foame.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu