COVID-19 ÎNGRIJORARE ȘI APEL PENTRU RESPONSABILITATE ȘI ACȚIUNI CONCRETE PENTRU LIMITAREA ÎMBOLNĂVIRILOR, ÎN CONTEXTUL CREȘTERII ALARMANTE A NUMĂRULUI DE PACIENȚI!

Distribuie pe:

În ultimele săptămâni, numărul pacienților infectați cu virusului SARS-CoV-2 a crescut într-un ritm accelerat. Marți (21 septembrie - n.n.) au fost aproape 7.000 de cazuri noi. În fața acestei evoluții îngrijorătoare a pandemiei în țara noastră, Colegiul Medicilor din România face un apel și adresează o rugăminte populației să înțeleagă impactul și consecințele pe care le poate avea infecția cu acest virus și că, chiar și atunci când vorbim de o formă ușoară, mai bine este să previi, decât să tratezi.

Mesajul Colegiului Medicilor din România se îndreaptă și către autorități, pentru a găsi și identifica soluții corecte și aplicabile imediat ce pot fi luate pentru limitarea îmbolnăvirilor.

De asemenea, Colegiul Medicilor din România susține în continuare vocea oamenilor de știință de la nivel internațional, potrivit cărora vaccinarea este unul dintre cele mai la îndemână și eficiente instrumente pentru a lupta cu pandemia.

“Populația are nevoie de informare corectă. Aceasta este datoria și obligația noastră a tuturor - medici și autorități - în privința acestei pandemii, pentru că doar așa putem să avem o voce credibilă în această mare de informații, care, din păcate, include uneori și fake news-uri. Da, și în rândul persoanelor vaccinate există îmbolnăviri, dar proporția cazurilor este mult mai mare în rândul celor nevaccinați și, potrivit informațiilor științifice existente, riscul de a dezvolta o formă severă este mult mai mare la persoanele nevaccinate decât la cele vaccinate. Astăzi și în perioada următoare, cu toții trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, ce trebuie înțeleasă prin respectarea normelor de protecție personală - și aici mă refer mai ales la purtarea măștii - pentru a limita atât îmbolnăvirea noastră, cât și nivelul de transmitere”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Colegiul Medicilor din România privește cu îngrijorare cum se apropie pragul la care nivelul mare de îmbolnăviri înseamnă deja o presiune crescută pe spitale, presiune care se traduce în primul rând la nivelul secțiilor ATI, acolo unde se face diferența între viață și moarte.

După ce am văzut datele astăzi - 990 de paturi ATI ocupate în țară, dintr-un total de 1.131 - este clar că secțiile de ATI sunt colmatate. Aceasta vine în condițiile în care, oricum, vorbim de un număr scăzut de medici de ATI la nivel național.

Această informare nu este un simplu apel, simple vorbe, ci reprezintă un îndemn la înțelegere și înțelepciune, deoarece cu toții vedem și auzim cifrele care au crescut exponențial în ultimele săptămâni.

Și pentru că vorbeam mai sus de încredere, Colegiul Medicilor din România face referire la date clare, ce se regăsesc în raportul European Center for Disease Control (ECDC), informații ce au la bază cifre și raportări.

Astfel, România este pe punctul de a fi colorată din nou în roșu pe harta epidemiologică a Europei, realizată săptămânal de ECDC, în funcție de rata de incidență a Covid-19 în ultimele 14 zile la 100.000 de locuitori și de rata de pozitivare a testelor.

Mai mult, ECDC prognozează aproape o dublare a ratei de infectare cu virusul SARS-CoV-2, dar și a numărului de decese la un milion de locuitori, în următoarele două săptămâni.

COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMÂNIA

VALUL 4 NE PRINDE COMPLET NEPREGĂTIȚI!

Cunoscutul medic chirurg Paul Ichim, de la Spitalul Județean de Urgență Galați, trage un semnal de alarmă referitor la numărul tot mai mare de persoane care ajung cu COVID-19 în secțiile de Terapie Intensivă. Iată ce scrie doctorul pe pagina sa de socializare:

“Anticipasem într-un fel că voi uita de săptămâna de concediu, dar nici așa de repede. Din păcate, se confirmă ce am scris mai de mult, valul 4 ne prinde complet nepregătiți.

Chestia că ținem pandemia sub control, că vom vaccina nu știu câte milioane s-a dovedit in timp că-i o mare gogoriță. Toată lumea s-a relaxat, în sistemul medical nu s-au mai făcut mari adaptări în perspectiva posibilă a dezastrului. Valul 4 a venit, ăștia se luptă doar pentru putere, nu mai există autoritate și coordonare, așa că, anticipez că va fi mai rău ca anul trecut. (…) Restul patologiilor vor suferi crâncen, nu-i putem opera, îi tot amânăm. În mod sigur, vor suferi cei cu patologie oncologică.

Administrația centrală se ține doar de recomandări imperative, fără a oferi soluții decât de genul... “vă descurcați voi”.

Pur si simplu, sistemul este blocat în județul nostru, de altfel ca în majoritatea țării.

Când îl văd pe unul care apare si spune ca va continua reformele promise în alegeri, după doi ani de guvernare si inactivitate cvasi-completă, îmi vine să-i doresc să ajungă acum pe mâinile noastre, să simtă direct pe pielea lui cum este vraiștea din sistemul sanitar”.

KLAUS IOHANNIS, MESAJ DE LA NEW YORK: VACCINAREA VA TREBUI SĂ DEVINĂ OBLIGATORIE PENTRU ANUMITE CATEGORII

Președintele Klaus Iohannis, participant la Adunarea Generală a ONU, la New York, a declarat, marți, că vaccinarea anti-COVID-19 va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esențiale, în condițiile în care pandemia evoluează și numărul de infectări crește, dând ca exemplu personalul medical. “Nu este normal ca unii medici să dea mesaje anti-vaccin”, a spus Iohannis, într-o discuție cu jurnaliștii.

În ceea ce privește restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, el a arătat că acestea vor fi diferențiate între persoanele vaccinate și cele nevaccinate. În acest context, șeful statului a spus că certificatul de vaccinare este soluția pentru mai puține restricții.

Afirmația a stârnit un val de emoție, în țară, în contextul în care, după cum se știe, de ieri, Capitala a intrat în “scenariul roșu”.

ALEXANDRU RAFILA: “PROPUNEREA POATE FI DISCUTATĂ, DAR AUTORITĂȚILE PAR DEFAZATE”

Comentând afirmația președintelui, prof. dr. Alexandru Rafila a declarat că “e o propunere care poate fi discutată. Totuși, aceste propuneri cred că trebuiau făcute mai degrabă în România, decât de la New York și discutate în România. Ideea aceasta a măsurilor multiple, cu impact serios și așa mai departe, care sunt luate acum, după ce avem deja problema de sănătate publică majoră, mi se par defazate, pentru că, în mod evident, țările care gestionează în momentul de față foarte bine pandemia sunt cele care au luat măsuri în timpul verii, nu au așteptat ca lucrurile să devină necontrolabile. Așa că orice discuție de acest gen trebuie făcută și cu reprezentanții profesionali ai medicilor, ai asistenților medicali, trebuie implicate toate aceste entități, încât să discutăm în primul rând de conștientizare și de participare voluntară la această activitate de vaccinare”.

El consideră că “acceptabilitatea din partea populației se bazează și pe încrederea în autorități. Sigur, nu politizez lucrul ăsta, e pur și simplu o observație de bun simț. Când vezi că autoritățile nu numai că nu au făcut nimic trei-patru luni de zile, dar au și încurajat diverse manifestări cu număr extrem de mare de persoane, care au accelerat transmiterea infecției și acum să vii după zece zile de la… că până în data de 10 septembrie n-am avut nicio problemă de sănătate publică, în opinia autorităților, problemele au început din 11 septembrie și atunci discutăm de obligativitate, de măsuri dure și așa mai departe. Nu prea oferă prea multă credibilitate genul ăsta de comportament. Sigur, îmi dau seama că trebuie să ajutăm cu toții la oprirea pandemiei, dar cei care n-au făcut nimic trebuie să-și asume public lucrul ăsta și să nu caute vinovați în altă parte, când principalii vinovați sunt chiar ei. Adică oamenii cred că ar avea mai mare încredere dacă, știu eu, primul-ministru, de exemplu, ar ieși în fața tuturor și ar spune: da, am greșit, nu am făcut nimic, dar acum trebuie să găsim o soluție împreună la situația de criză în care ne aflăm. Fuga asta de răspundere, de asumare mi se pare intolerabilă la acest nivel”. ( surse - cmr.ro, alephnews.ro, agerpres.ro)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu