29 SEPTEMBRIE, ZIUA MONDIALĂ A CAFELEI - O aromă străbătând prin veacuri...

“Cafeaua este astfel pregătită încât îi face pe cei care o beau spirituali; nu există nimeni care la ieșirea din cafenea, după câteva cești, să nu se creadă mai deștept și mai sigur pe sine decât era când a intrat “. (Montesquieu)

Potrivit legendei, cafeaua a fost descoperită acum mai bine de o mie de ani, de un păstor etiopian, Kaldi, care a băgat de seamă că, după ce au mâncat niște boabe ciudate, caprele au devenit extrem de vioaie. În secolul al XV-lea, se bea cafea în Yemen, iar în secolul următor, obiceiul era încetățenit în Persia (Iran) și Turcia.

Cafeaua a ajuns în Europa la sfârșitul secolului al XVI-lea, prin intermediul comerțului. Prima dată a fost introdusă în Italia, unde este, și în zilele noastre, o băutură foarte apreciată. La începutul secolului al XVII-lea, cafenelele erau răspândite peste tot în Europa. În Anglia, prima cafenea a fost deschisă la Oxford, în 1651. Intelectuali, oameni de afaceri și artiști se întâlneau în aceste localuri, nu doar pentru a bea cafea, ci și pentru a citi și comenta ziarele și pentru a sta de vorbă. (Denumirea de cafenea vine de la cuvântul turcesc kahvehane, kave-hane, ceea ce înseamnă loc public în care se poate bea cafea după modă turcească, unde oamenii puteau să joace zaruri, table sau ghiordum (numele unui joc de cărți) și să fumeze tutun, în schimbul unui preț relativ mic).

Între timp, a fost inaugurată prima cafenea din America, în 1689. Merchants Coffee House, deschisă în 1737, a devenit un important loc de întâlnire pentru negustori. În America, obiceiul de a bea cafea în loc de ceai a devenit un gest patriotic după Boston Tea Party din 1773 (un protest împotriva unui impozit britanic pe ceai).

În secolul al XVIII-lea, olandezii au început să cultive cafea în Indonezia. Tot atunci au început să se dezvolte și plantațiile de cafea din Brazilia, ajunse în plină expansiune la începutul secolului al XIX-lea. În secolul al XX-lea, cantități enorme de cafea erau recoltate de pe plantațiile din Uganda. În 1865, americanul James Mason a inventat primul filtru de cafea.

Cafeaua instant este invenția neozeelandezului David Strang, în 1889. Cafeaua uscată datează din 1938, iar cafeaua decafeinizată a fost inventată de Ludwig Roselius, în 1903. Achille Gaggia a inventat aparatul de cafea espresso, în 1946. În secolul al XX-lea, măsuța de cafea a devenit un element de mobilier obișnuit.

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, în SUA, cafeaua a fost raționalizată, dar pentru scurt timp (din noiembrie 1942 până în iulie 1943).

În Țările Române, printre alte “împrumuturi” turcești (ciulama, pilaf, baclava, sarailie, cataif etc.) se numără și cafeaua. Prima cafenea din București este atestată documentar în 1667, fiind proprietatea unui oarecare Kara Hamie, fost ienicer în garda palatului împărătesc din Constantinopol.

Potrivit unui studiu citat de capital.ro, un român consumă anual 2,3 kg de cafea, România situându-se, din punct de vedere al consumului de cafea, pe locul 24 în Europa. (surse - localhistories.org, bucurestiivechisinoi.ro)

LUMEA AR FI MAI TRISTĂ FĂRĂ CAFEA!

O dimineață fără cafea este ca somnul... (Flash Rosenberg)

* Cafeaua stimulează performanța fizică. O ceașcă de cafea neagră băută cu aproximativ o oră înainte de antrenament îmbunătățește performanțele sportive cu 11-12%, crescând nivelul de adrenalină din sânge.

* Cafeaua vă poate ajuta să pierdeți în greutate. Cafeaua conține magneziu și potasiu, contribuind la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea poftei de dulciuri ce conțin zahăr și grăsimi.

* Cafeaua contribuie la arderea grăsimilor și la descompunerea țesutului adipos.

* Cafeaua ne face mai atenți. Consumul moderat de cafea (una până la patru cești pe zi) vă ajută să vă concentrați atenția și să prelungiți starea de veghe.

* Cafeaua scade riscul de deces. Studiile au arătat că, în cazul “cafegiilor”, riscul decesului prematur este cu 25% mai mic decât la cei care nu beau cafea.

* Cafeaua reduce riscul îmbolnăvirii de cancer. Potrivit unui studiu, cafeaua poate reduce cu 20% riscul de a dezvolta cancer de prostată și cu 25% riscul de cancer endometrial. Persoanele din grupul de testare au consumat patru cești de cafea pe zi. Cafeina poate preveni, de asemenea, apariția carcinomului bazocelular, cel mai frecvent tip de cancer de piele.

* Cafeaua reduce riscul de accident vascular cerebral. Consumul rezonabil de cafea (2-4 căni pe zi) este asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral.

* Cafeaua reduce riscul de boala Parkinson. Studiile au arătat că un consum regulat de cafea scade cu 25% riscul apariției bolii Parkinson. Există dovezi că activitatea creierului în zona afectată de maladia Parkinson este stimulată prin consumul de cafea.

* Cafeaua ne protejează împotriva propriilor “dușmani”. Cafeaua conține o mulțime de antioxidanți, care acționează ca niște mici războinici, luptând împotriva radicalilor liberi din corp.

* Cafeaua ne protejează creierul. Un nivel mai ridicat de cafeină în sânge reduce riscul apariției bolii Alzheimer. De asemenea, scade riscul de demență.

* Cafeaua ajută la combaterea depresiei și scade riscul de suicid. Cafeina stimulează sistemul nervos central și producerea de neurotransmițători, cum ar fi serotonina, dopamina si noradrenalina, care ne creează o stare generală de bună dispoziție. Consumul a două cești de cafea pe zi previne riscul de suicid cu 50%. (sursa - coffeewarior.com)

BUNĂ, DAR... CU MĂSURĂ!

Cafeina are avantajele ei, dar uneori poate să pună probleme. Specialiștii de la Clinica Mayo ne arată “cât de mult e prea mult”, dacă și când se impune să reducem consumul de cafea.

Până la 400 de miligrame de cafeină pe zi pare a fi o cantitate rezonabilă pentru majoritatea adulților sănătoși. Aceasta este, în mare, cantitatea de cafeină pe care o conțin patru cești de cafea preparată. Adolescenții, însă, ar trebui să se limiteze la nu mai mult de 100 mg de cafeină pe zi, iar copiii nu ar trebui să consume deloc. Chiar și în rândul adulților, abuzul de cafeină poate duce la efecte secundare grave, și nici pentru cei care iau anumite medicamente (unele antibiotice, antibacteriene, analgezice și suplimente pe bază de plante, ca de pildă echinaceea) cafeina nu este o alegere tocmai bună: neliniște, nervozitate, insomnie, deranj stomacal, stare de iritare, tremur muscular sunt câteva dintre reacțiile adverse ale excesului de cafeină.

Unii oameni sunt mai sensibili la cafeină decât alții. Uneori, chiar și o singură ceașcă de cafea poate provoca efecte nedorite (neliniște, insomnie).

Industria produselor alimentare și cea a băuturilor cheltuiesc, anual, la nivel mondial, milioane, dacă nu chiar miliarde de dolari pentru a finanța studii și a promova noi și noi mărci de cafea și produse care conțin cafeină, prezentându-le ca fiind sigure și sănătoase. De aceea, informațiile despre efectele nocive ale cafeinei sunt mai greu de găsit decât cele privind beneficiile acesteia. Astfel, în timp ce majoritatea cercetărilor se referă la siguranța și potențialele beneficii ale consumului moderat de cafeină, “o mână” de studii efectuate până în prezent relevă caracterul potențial periculos al cafeinei.

- Cercetătorii au constatat o creștere cu 21% a mortalității în cazul bărbaților care consumau mai mult de patru cești de cafea pe zi. Consumul de cafea în exces era însă legat și de fumat, de prezența și a altor afecțiuni și de o slabă condiție fizică.

- Consumul de cafeină poate duce la creșterea tensiunii arteriale, timp de aproximativ 2-3 ore, mai ales în cazul celor care suferă deja de tensiune, dar și al celor care, în mod normal, nu consumă cafeină.

- Risc crescut de infarct miocardic în rândul adulților tineri. Dr. Lucio Mos a constatat că tinerii adulți care au fost diagnosticați cu ușoară hipertensiune arterială au prezentat riscul unui atac de cord de patru ori mai mare dacă au consumat cantitatea de cafeină echivalentă a patru cești de cafea.

- Același studiu a demonstrat legătura dintre cafeină și atacurile de gută în cazul persoanelor care consumă băuturi energizante pe bază de cafeină.

- Chisturi ale țesutului mamar la femei. Un studiu a arătat că femeile care au consumat mai mult de 4 sau 5 cafele pe zi au prezentat o creștere de 2,3 ori a riscului de a dezvolta boli fibrochistice mamare.

- Cafeina poate provoca insomnie.

- Cafeina poate provoca indigestie. Persoanele care consumă băuturi ce conțin cafeină se plâng adesea de indigestie sau deranj stomacal, mai ales dacă băuturile sunt consumate pe stomacul gol.

- Cafeina poate provoca dureri de cap. În vreme ce consumul ocazional de cafeină ameliorează durerile de cap, consumul în exces le provoacă și poate duce la migrene.

- Cafeina poate provoca incontinență urinară. Un studiu efectuat de Universitatea din Alabama a arătat că femeile care consumă cantități mari de cafea prezintă, în proporție de 70%, riscul de a suferi de incontinență urinară.

- Cafeina poate scădea fertilitatea. Cafeina - arată un studiu efectuat de Universitatea de Medicină din Nevada - poate reduce cu 27% șansele unei femei de a rămâne însărcinată; de asemenea, două băuturi cafeinizate pe zi, consumate atât de către femei, cât și de către bărbați, în săptămânile dinainte de concepție, au crescut riscul unui avort spontan.

- Nesănătoasă pentru diabetici. Cafeina - arată un studiu realizat de American Diabetes Association - afectează metabolismul glucozei la cei care suferă de diabet zaharat de tip 2.

- Alergia la cafeină. Unele persoane sunt extrem de sensibile la molecula de cafeină, care le provoacă reacții alergice, cum ar fi dureri și urticarie. Deși nu este vorba de o alergie propriu-zisă, simptomele pot apărea chiar după consumul unei cantități foarte mici.

- Înrăutățirea simptomelor de menopauză. Un studiu recent publicat în Journal of North American Menopause Society a arătat că femeile aflate la menopauză care au consumat cafeină prezintă un grad mai ridicat de simptome vasomotorii.

- Consumul de cafeină poate duce la anxietate, depresie și nevoia de medicamente anti-anxietate.

- Cafeina crește cantitatea de băuturi zaharoase consumate de populație, ceea ce duce la diabet și obezitate.

Cercetătorii atrag atenția că scăderea bruscă a consumului de cafeină poate provoca simptome de sevraj, cum ar fi: durerile de cap, oboseală, nervozitate.

Din fericire, însă, aceste simptome sunt de obicei ușoare și se rezolvă în câteva zile, ne asigură cercetătorii. (surse - mayoclinic.org, coffeeinformer.com)

CAFELUȚA CU CELEBRITĂȚI

* Acesta este un parfum care îmi place; când prăjesc boabele de cafea în apropierea casei mele, mă reped să deschid ușa pentru a savura aroma. (Jean-Jacques Rousseau)

* Dacă asta-i cafea, te rog adu-mi niște ceai, dar dacă ăsta-i ceai, te rog adu-mi niște cafea. (Abraham Lincoln)

* Mi-am măsurat viața cu linguri de cafea. (T. S. Eliot)

* Cafeaua miroase a Rai proaspăt măcinat... (Jesse Lane Adams)

* Cafeaua ne face severi, gravi și filosofi. (Jonathan Swift)

* Sunt produsul cafelei și al țigării. Am încetat să fumez și să mai beau cafea. Mă simt dezmoștenit, deposedat de tot avutul meu: otrava, otrava care mă făcea să lucrez... Cum să scriu, cum să lucrez? Fără tutun și cafea, n-aș fi scris nimic poate (oricum, nu în franceză). Or, sunt doi ani de când nu mai fumez și șase luni de când n-am mai pus gura pe cafea. Frunze de coacăze, de rozmarin, de cimbru - pe urmă întregul arsenal al homeopatiei -, cum să-ți mai funcționeze creierul cu aceste produse soporifice? Ce scump mă costă sănătatea! (Emil Cioran)

* Prea mult luni, prea puțină cafea... (autor necunoscut)

* Dacă aș fi fost femeie, foloseam cafeaua drept parfum. (John Van Druten)

* Un căscat e un strigăt silențios după cafea. (autor necunoscut)

* Cafeaua din Anglia are mereu gust de experiment chimic. (Agatha Christie)

* În spatele oricărei femei de succes se află o cantitate considerabilă de cafea. (Stephanie Piro)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu