UNDE SUNT CURAJOȘII ÎN HALATE ALBE?

Distribuie pe:

Angajații din sănătate - mai precis două categorii - asistenții și medicii, au fost folosiți electoral în ultimii ani, ca niște... ștampilatori, care trebuiau recompensați. Cu salarii dublate peste noapte de PSD, banii din viitor, din... 2022, dacă vă amintiți cum S.F.-ul e în viața noastră de partid, cu sporuri egale în procent, diferite în valoarea reală față de angajatul din celelalte categorii. Venirea Covid-ului a fost o altă ocazie de a umfla buzunarele categoriilor menționate, a apărut denumirea pompoasă, erou, s-au dat bani din fondul unic de sănătate, adică din banii tuturor, pentru medicamente și tratamente, peste 20 de milioane de euro lunar, pentru sporuri care nu existau în contracte de muncă, listele cu beneficiari au fost făcute din pix, pentru rude, rezidenți și oameni de la triaj, banii de covid și cei pentru cei care vaccinau au fost și impozitați feciorelnic de statul român, cu 10 la sută, să nu cumva să supere eroii și să fugă, iar, din țară! Banii pentru cele două categorii au ajuns, astfel, cam de 3 ani încoace, foarte mulțumitori pentru munca prestată cu postliceală sau facultate, întrecând alte categorii profesionale, la fel de utile societății sau, mai grav, salariile unor angajați în privat, care trudesc din greu la PIB-ul țării. Dar nu despre avantajele halatului alb cu cadouri pentru eroul declarat electoral trebuie să vorbim, ci despre... curaj. Curajul de a dezvălui mizeriile din sistem. Arde o priză la o clinică, o secție ATI? Ghinion! Se aruncă un pacient pe fereastră, nicio răspundere, angajații sunt puși să învețe ce e defenestrarea. Se închide o clinică pentru un nimic fără experiență privat, care aduce aparate noi și folosește și angajații de la stat plătiți cu ora? Așa e în tenis, pardon, în gașca nesimțită a halatelor albe cu angajare la privatul respectiv. Ce medic/asistent a avut curaj, la Târgu-Mureș sau oriunde, să arate ce interese bolnave au cei cu halate albe? Câți angajați cu pretenții și salarizări prin grija partidului au căutat când expiră conținutul unui stingător, de ce se cumpără anumite produse de la anumite firme, cum de diverși habarniști din sistemul sanitar proiectează, stupid, în spitale reabilitate cu multe milioane de euro? Cine a zis vreodată de mafia gulerelor albe care trimit pacienții de la stat la privatul cu care sunt în relație bolnavă sau care primesc vizitele mult prea dese ale distribuitorilor de medicamente/suplimente alimentare și primesc și cadouri declarate sponsorizări, de multe mii de euro, anual? Numărăm mereu gradul de moarte clinică a sistemului sanitar, dar nici nu încurajăm pe cei care știu să spună ce știu și nici ei nu au încredere în poliții, în procurorii specializați în fapte de corupție, în semnalat hoțiilor și deficiențele unui manager mai prost ca definiția din DEX, de teama eternei mafii din sănătate.

Nu e necesar ca presa să pozeze o priză care curge din perete, angajații de acolo văd asta, dar le e frică de represalii sau să nu fie obligați să scoată ei bani din buzunar pentru a se repara starea după modelul hârtie igienică, neoane, consumabile, folii pentru birouri de șefi, în condițiile în care țopârlanii de manageri cu carnet de partid sunt preocupați doar de parcări de sute de mii de euro, de ajutat privatul angajator sau de adus rudele la angajarea în feudă, când nu mimează, electoral, grija pentru vreun aparat care există deja la privat, dar pe care mafia de la stat nu a dorit să îl achiziționeze pentru a nu strica pomana pentru privatul de/din gașcă.

Unde sunt curajoșii? Îi puteți număra rar și cam pe degetele unei mâini. Cineva care a îndrăznit să pozeze viermi pe răni. Sau cineva care a filmat petreceri bolnave de asistente sau cineva care a filmat pacienți lăsați în voia Domnului. Mult prea puțin, sistemul bolnav nu poate fi dărâmat doar cu exemple rare și individuale și nici asociațiile de pacienți sau legiunile ca de oi, numite sindicate din sănătate nu fac absolut nimic, să nu supere cele două categorii favorizate și să nu suporte consecințele. Doar se știe, până la Dumnezeu te mănâncă sfinții. Găsiți dumneavoastră corespondența la cele două categorii menționate.

GH. TOIA

Lasă un comentariu