În timp ce în România, politicienii se ceartă ca la ușa cortului nestingheriți, electoratul german își sancționează prompt reprezentanții, schimbând prin vot structura guvernamentală.
În urma alegerilor parlamentare din Germania, conduc social-democrații - S.P.D. cu 25,8% (candidat cancelar - Olaf Scholz) în fața Uniunii Conservatoare - C.D.U. plus C.S.U. cu 24,1%. Pe locul trei se plasează Ecologiștii cu 14,8%, urmați de liberali - F.D.P. cu 11,5%.
Clasamentul partidelor din parlament, inclusiv, în paranteze, modificările procentelor actuale:
S.P.D. (roșii) - 25,8 (+5,2)
C.D.U. și C.S.U. (negrii) - 24,1 (-8,9)
Ecologiștii (verzii) - 14,8 (+5,8)
F.D.P. (galbeni) - 11,5 (+0,7)
A.f.d. - extrema dreaptă 10,3 (-2,3)
Stânga (roșii) - 4,9 (-4,3)
Rezultatul alegerilor legislative îi conferă lui O. Scholz dreptul de a forma guvernul de coaliție. Practic, candidatul Uniunii Armin Laschet pierde și șansa unei Mari Coaliții reușită de cancelarul Angela Merkel în 2005, 2009 și, la “disperare”, în 2018 (12 ani din 16). Cu tot suportul, acolitul “kancelarei”, un politician fără carismă, aduce mari prejudicii Uniunii - scădere de 8,9 procente.
Rămâne în picioare o coaliție tripartită, cel mai probabil “semafor”, roșu, galben, verde, S.P.D., F.D.P. și Ecologiștii. Șefii celor două mici partide, Annalena Baerbock, respectiv, Christian Lindner, liberalul care a dat mari bătăi de cap Angelei Merkel, în 2018, rupând ultima zi de tratative (“Coaliție, dar fără Merkel” , orice discuție).
Acest politician tânăr considerat imprevizibil, care a readus F.D.P.-ul pe scena politică, intenționa cu 4 ani în urmă să-l sprijine pe Friedrich Merz, un profesionist în politică și finanțe, un adversar înverșunat al Angelei Merkel, pe care “mâța blândă zgârie rău”,
l-au eliminat împreună cu alți politicieni acum 12 ani.
Merz ar fi fost acum cancelarul Germaniei. Electoratul german, în stilul nemțesc deja cunoscut, “încet, dar sigur”, a dat la aceste alegeri replica târzie, cuvenită, ca și cu ani în urmă, contestând politica nesăbuită de imigrare lansată de Merkel. Așa s-a născut Afd-ul naționalist german. Greșelile se plătesc mai devreme sau mai târziu.
Așadar, după 16 ani de guvernare, o politiciană “căsătorită cu politica” și care a încercat să mențină stabilitatea în Germania (Merkel coaliții), cu bune și rele, “Cancelarul de Fier”, “cea mai puternică femeie din lume”, “Mama imigranților” etc., părăsește scena politică, lăsând în urmă propriul partid într-o degringoladă totală.
Este, poate, blestemul marelui cancelar al reunificării Germaniei, Helmut Kohl, căruia “Fetița bundeskancelar” îi datorează ascensiunea politică “fulger”. Promovată din ultimul guvern D.D.R., ținută pe genunchii acestuia (idolul și tutorele ei), se ridică la momentul oportun (afacerea Spende) împotriva bătrânului politician, sporindu-i discreditarea și luându-i locul.
P.S. Pentru cititorul interesat există, la Librăria “Eminescu” din Târgu-Mureș, o carte scoasă de Editura Eurocarpatica, “Luptă pentru putere”, cuprinzând amănunte referitoare la cele de mai sus.
TUDOR A. GELU