CEA MAI BUNĂ SCHIOARĂ A ȚĂRII NU FACE PARTE DIN LOTUL PENTRU JOCURILE OLIMPICE DIN CHINA DE ANUL VIITOR!

Distribuie pe:

Ania Caill, cea mai valoroasă schioară a României în ultimii ani, nu face parte din lotul României pentru jocurile Olimpice, după ce a intrat într-o dispută cu Federația Română de Schi. Ania Caill este de departe cea mai valoroasă schioară a României din ultimii ani. Sportiva născută și crescută în Franța, dar cu dublă cetățenie, franceză și română, a ales să reprezinte România la marile competiții internaționale, unde a obținut cele mai bune clasări pentru țara noastră. Cu toate astea, inexplicabil, Ania nu se regăsește pe lista extinsă a oficialilor Federației Române de Schi și Biatlon. Ania, împreună cu antrenorul și managerul ei, Ioan Achiriloaie, au ieșit în fața mass-media pentru a-și spune păsul. “Acest refuz, apărut inex-plicabil, de nicăieri, are rădăcini mult mai vechi. Datează de acum patru ani. Chiar dacă la precedenta Olimpiadă m-am clasat pe un loc foarte bun, reprezentând cu cinste România, acum am constatat că nu mă mai aflu nici măcar pe lista extinsă a sportivilor care ar urma să participe la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice. Neoficial, am aflat că se spune despre mine că la 26 de ani sunt «bătrână» pentru a putea face performanță. Asta în condițiile în care, domnul Puiu Gașpar, secretarul general al federației, susținea că adevărata performanță pentru un schior începe abia de la vârsta de 27 de ani încolo. Eu nu înțeleg de ce există această respingere totală față de mine? Cu ce am greșit?

Nu mi s-a dat niciun răspuns la toate scrisorile pe care clubul la care sunt legitimată le-a trimis pe adresa federației”, a precizat Ania Cail.

“Visul meu a fost să concurez pentru România”

Chiar dacă s-a născut și a crescut în Franța, Ania și-a dorit de mică să concureze pentru România. “Tot timpul am visat să reprezint România. Am fost cea mai fericită când am ajuns să fiu cooptatăîn loturile României. Era un vis împlinit. Era și visul bunicii mele de a mă vedea ca sportivă a țării în care s-au născut ea și mama mea. Acum, vă spun sincer, că dacă aș fi știut că voi traversa un astfel de calvar, aș fi acceptat alte oferte. Puteam să concurez pentru Albania, Republica Moldova sau Ungaria. Am refuzat!”, a mai spus Ania, având lacrimi în ochi.

Un buget de avarie!

Interesant este că în toată această perioadă, atât Ania, cât și antrenorul ei, Ioan Achiriloaie, susțin că nu au cerut nici cea mai mică finanțare federației de specialitate. “În toate e-mail-urile pe care le-am trimis către federație, am specificat faptul că nu vrem niciun ajutor financiar. Cu toate astea, Ania este blocată să reprezinte România. Mie mi se reproșează faptul că am încercat să sar peste anumite etape și să discut cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, fără acceptul federației. Mă aștept acum ca următorul pas să fie cel al suspendării mele din activitate. Și dacă tot am amintit de bani, trebuie să spun că la capitolul buget, Ania are nevoie anual de 40-50 de mii de euro. Un buget foarte mic dacă e să comparăm cu numele mari din schiul mondial. Acești bani îi obținem din sponsori, nu de la federație”, a explicat Ioan Achiriloaie. În cazul în care va fi suspendat de către conducerea federației, Ioan Achiriloaie nu se va opri. “În cazul în care se va întâmpla acest lucru, voi merge pânăîn pânzele albe și-mi voi căuta dreptatea în instanțele judecătorești. Eu sper să nu se ajungă acolo. Până una, alta, îmi doresc în primul rând să rezolvăm situația Aniei. În loc ca ea să stea să plimbe hârtii pe la federație, doar că așa vor domnii de acolo, ea ar trebui să fie la antrenamente specifice. Noi planificasem să fim acum la pregătire în Elveția. Dar, după cum se vede, lucrul acesta nu este posibil. Și nu din cauza noastră”, a mai spus Achiriloaie.

DE CE SE TEME MIREL RĂDOI ÎNAINTEA “FINALEI” CU ISLANDA

Selecționerul Mirel Rădoi rămâne concentrat pe ultimele două partide ale grupei preliminare, deși și-a anunțat plecarea de pe banca primei reprezentative. Selecționerul și-a anunțat plecarea de la națională după ultimul meci din grupă, cu Liechtenstein, dar se teme de Islanda, următorul advers, deși nordicii s-au chinuit în actualele preliminarii și au rămas fără șanse de calificare. România a învins Armenia, dar are nevoie de o victorie pentru a face un pas uriaș spre securizarea locului secund, care îi califică pe tricolori în barajul pentru turneul final. “Așa cum v-am spus, e logic ca Germania să câștige toate meciurile, e greu să se întâmple mai multe accidente cum s-a întâmplat cu Macedonia de Nord. Este foarte periculos (n.r. - meciul cu Islanda). Și eu am trecut prin astfel de momente. Când nu aveam nimic de pierdut, jucam cel mai bine. În momentul ăsta, chiar dacă sunt două jocuri, pare un paradox că există o singură finală, aceea cu Islanda. (n.r. - Ce ar însemna pentru tine barajul?) Pentru mine nu ar însemna foarte multe lucruri, ar însemna pentru echipa națională și pentru băieți. Așteptăm barajul pentru Campionatul Mondial și vedem câte am învățat. Mă bucură că ușor, ușor ne maturizăm. Procesul ăsta trebuie să fie cât mai rapid, pentru că nu mai avem timp, deja am pierdut 24 de ani pentru o nouă calificare la Mondial și e momentul să facem asta”, a declarat Mirel Rădoi în cadrul conferinței de presă în care și-a anunțat plecarea, la finalul contractului scadent în noiembrie. Clasamentul grupei înaintea ultimelor două partide din grupa de calificare la Campionatul Mondial din 2022: Germania - 21 puncte, România - 13 puncte, Macedonia de Nord - 12 puncte, Armenia - 12 puncte, Islanda - 8 puncte, Liechtenstein - un punct. Germania este prima echipă europeană calificată la CM din Qatar. În ultimele două etape ale grupei, România va evolua, acasă, cu Islanda, la 11 noiembrie, și cu Liechtenstein, în deplasare, la 14 noiembrie.

“ÎN DECEMBRIE VĂ VOI SPUNE CE VOI FACE MAI DEPARTE!'“

Ana Maria Popescu a făcut un adevărat tur de forță în privința participării la evenimente cu caracter sportiv. După ce miercuri dimineață a fost prezentă la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, unde a participat la semnarea parteneriatului dintre forul olimpic și o companie de asigurări, la prânz, Ana Maria Popescu a ajuns la sala de scrimă de la Floreasca, unde a decernat cupele câștigătorilor la floretă masculin din cadrul “Cupei României-Sanovita”. Firesc, la ambele evenimente, a răspuns întrebărilor presei. Așa am aflat că, în privința unei posibile încheieri a activității sportive, valoroasa sportivă va lua o decizie în acest sens abia la finalul acestui an. “Despre decizia pe care o voi lua legat de posibila mea retragere din lumea scrimei, ca sportiv de performanță, vom discuta la finalul acestui an. Mai precis în luna decembrie. Abia atunci vă voi spune exact ce decizie am luat. În niciun caz nu se pune problema de a mă vedea pe mine lucrând într-un birou. Nu sunt genul”, a explicat Ana Maria. Cum ne aflăm însă în plină pandemie, iar numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 crește vertiginos în țară, Ana Maria Popescu a precizat că se va imuniza și cu a treia doză de vaccin, declarând că este speriată de ceea ce se întâmplă în țară. “Sigur că voi face a treia dozăși îndemn pe toată lumea să se vaccineze. Da, sunt speriată de ceea ce se întâmplăîn țară din cauza îmbolnăvirilor de COVID-19”, a mai precizat Ana Maria Popescu.

SORIN CRĂCIUN

Lasă un comentariu