TRISTEȚI MEDITATIVE ...

Distribuie pe:

Din chiar ziua când împlineam 59 de ani de căsnicie cu soția mea, dumbrăveanca Herta Rehner-Vulcan, mama copiilor noștri: Călin și Carmen, precum și bunica nepotului Cătălin.

O întrebare adresată premierului suspendat al Guvernului României, Florin Cîțu, plus un răspuns inspirat din vechiul repertoriu de satiră și umor al actorului Constantin TĂNASE (1880-1945), soțul Mariei, interpretă a cântecului popular românesc, având mama din așezarea sibiană Cârța: “Unde-s banii luați cu împrumut!? I-ați mâncat și i-ați băut, pe români i-ați înfometat, îmbolnăvit și omorât!” Iar eu, tot mai des constat, cu întristare, că nu mai avem nici toamnă, nici iarnă și nici restul anotimpurilor anului! Că nu mai avem nici liniște! Nici libertate! Nici sănătate. Nici lemne de foc și nici pâine românească! Nici conducătorii de stat care să ne vorbească omenește și să rânduiască gospodărește treburile țării! Nu mai avem nici împăcare și nici credință creștină îndestulătoare! Nu mai avem nimic! Merii încărcați de roade și cucuruzele încă necoapte tremură pe câmp sub covorul vânturos și argintiu al brumelor și înghețurilor timpurii ale dimineților, în vreme ce sirenele salvărilor continuă să ne întristeze sufletele și să ne îndolieze inimile! E o toamnă-iernatică și răutăcioasă cum alta la fel n-a mai fost nicicând în lumea asta mare! Ca urmare, ochii ne sunt tot mai înlăcrimați, iar masca protectoare de peste nas și gură ne urâțește chipul și ne înăsprește grăbitul mers al pașilor fugari. Bieții noștri bătrâni au rămas ai nimănui și ai cimitirului.

Mitropolitul Ardealului Andrei Șaguna ne-a lăsat înțeleptul său îndemn: “Români, nu vă mai sfădiți. Împăcați-vă ! Eu, neputinciosul de mine, vă îndemn să ne luăm Țara înapoi și să ne apucăm de muncă, dacă mai vrem să existăm ca nație! Ca urmare, vă ofer o nu prea întârziată constatare personală, care sună cam așa: fără amenzi cu duimul (neachitate la fisc din cauza sărăciei), pentru că tu, oficialitate a Statului Român, trebuie să le spui și să le areți concret oamenilor ce trebuie să facă și cum să se ferească de COVID-19, precum și de răcelile și gripele toamnei și iernii care vine. Tare frică îmi este că se va ajunge ca cei care nu fac cum le zice Statul, să fie izolați de restul lumii, să caute vindecare pe cheltuiala lor și a familiilor lor sau lăsați să moară! În același context vă voi spune că un foarte de demult prieten român ardelean, stabilit în SUA cu 55 de ani în urmă, îmi șoptea în casca telefonului meu, cu mult mai înainte de apariția beteșugului generalizat al omenirii, că românii lui americani sunt mult mai dezbinați, răutăcioși și neprietenoși unii cu alții, decât cei din țară. Că ei trăiesc singuri-singurei și că doar mimează o aparentă fericire sufletească. Dragostea adevărată dintre părinți, copii și nepoți fiind aproape nulă. Crezul lor de bază rezumându-se la “muncă și bani”. Ca urmare, dolarii i-au transformat în roboți. Nimănui nu-i pasă de nimeni și de nimic! După care prietenul meu româno-american a încheiat convorbirea telefonică cu următorul îndemn: “Aveți grijă mare să nu ne călcați pe cărare”!

IOAN VULCAN AGNITEANUL

Lasă un comentariu