PLEACĂ PANDEMIA, REVINE TUBERCULOZA?!

Distribuie pe:

Pandemia de COVID-19 a compromis, la nivel mondial, ani întregi de progrese în combaterea tuberculozei (TBC), încât, pentru prima dată în decurs de un deceniu, numărul deceselor cauzate de această boală a crescut, conform raportului Global TB 2021 al Organizației Mondiale a Sănătății.

În 2020, comparativ cu anul anterior, au murit mai mulți oameni bolnavi de TBC, mult mai puțini au fost diagnosticați și tratați sau au beneficiat de tratament preventiv, iar sumele alocate gestionării acestei boli au scăzut drastic.

Situația se datorează, pe de o parte, faptului că în multe țări, resursele umane și financiare au fost redirecționate spre abordarea pandemiei de COVID-19, limitând astfel disponibilitatea serviciilor esențiale pentru TBC, iar pe de altă parte, inconvenientelor create de lungile perioade de carantină /lockwown.

Anul trecut, asistența medicală pentru TBC a fost - ca și pentru multe alte afecțiuni - perturbată de pandemia COVID-19, dar impactul asupra evoluției bolii a fost deosebit de sever, susține OMS.

Aproximativ 1,5 milioane de persoane au murit de această boală, în 2020 (inclusiv 214.000 în rândul persoanelor HIV pozitive), iar prognozele Organizației estimează că numărul deceselor ar putea fi mult mai mare în 2021 și 2022.

Potrivit raportului, în 2020, multe persoane cu TBC nu au fost diagnosticate. Numărul cazurilor noi, diagnosticate și raportate autorităților naționale competente, a scăzut de la 7,1 milioane în 2019, la 5,8 milioane în 2020.

OMS estimează că aproximativ 4,1 milioane de persoane suferă în prezent de TBC (față de 2,9 milioane în 2019), dar boala nu a fost diagnosticată sau nu a fost raportată oficial.

A existat, de asemenea, o reducere a ofertei de tratament preventiv: în 2020, aproximativ 2,8 milioane de persoane au avut acces la acest tip de tratament, cu 21% mai puține decât în 2019.

“Aceasta este o veste alarmantă, care trebuie să servească drept un apel de trezire la nevoia urgentă de investiții pentru a înlătura lacunele în diagnosticare, tratament și îngrijire a milioanelor de persoane afectate de această boală străveche, dar prevenibilă și tratabilă”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. (sursa - who.int)

Lasă un comentariu