ISU MUREȘ LA DATORIE

Distribuie pe:

În perioada 26-27 octombrie, pompierii mureșeni au fost solicitați la 49 de intervenții, din care - două incendii, trei alte situații de urgență și 44 de intervenții SMURD. Dintre ele amintim:

Incendiu depozit comercial:

- Marți, 26 octombrie, la ora 16.19, ISU Mureș a fost solicitat să intervină la un incendiu produs în incinta unui depozit comercial din municipiul Târgu-Mureș, strada Depozitelor. Misiunea a fost și este executată de către pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu-Mureș. Punctul de Lucru Luduș, Secția Sărmașu, Garda de Intervenție Miercurea Nirajului, Detașamentul Reghin, ISUJ Bistrița Năsăud, ISUJ Sibiu (Mediaș), ISUJ Alba (Aiud) și ISUJ Cluj (Turda).

La sosirea forțelor de intervenție, s-a constatat că este vorba despre un depozit cu o suprafață de aproximativ 6.000 mp, iar incendiul se manifestă în interiorul acestuia cu degajări mari de fum, pe o suprafață de aproximativ 300 mp. De îndată s-au dispus binoame de căutare salvare și s-a intervenit cu linii de furtun prin cinci căi de acces, din două direcții diferite. Pentru pompierii militari, era un mediu extrem de ostil din cauza temperaturilor foarte ridicate din interior (peste 200 de grade în perioada incipientă a incendiului - temperatură măsurată cu o cameră de termoviziune din dotarea inspectoratului) și din cauza degajărilor mari de fum, se putea acționa doar cu aparatele de respirat, fără acestea neputându-se pătrunde nici măcar un metru. Aici trebuie menționat faptul că au fost schimbate peste 100 de butelii cu aer comprimat pentru a facilita derularea intervenției. Arderea mocnită din interior întreținea creșterea temperaturilor, iar din cauza materialelor ușor inflama-bile, a spray-urilor, a substanțelor cu alcool, a buteliilor de gaz care explodau s-a produs fenomenul de ardere generalizată cu flăcări foarte violente. Temperaturile ridicate au scăzut portanța acoperișului. Prioritatea forțelor de intervenție a rămas în continuare limitarea propagării incendiului la depozitele imediat învecinate și împiedicarea unui eventual dezastru. După patru ore de luptă cu fumul dens și temperaturile ridicate, inspectorul șef al ISUJ Mureș, domnul colonel HANDREA Călin-Ioan, ordonă retragerea pompierilor militari din interiorul depozitului pentru a împiedica punerea în pericol a vieții acestora, deoarece structura clădirii nu mai prezenta siguranță. Nu după mult timp, planșeul din beton al depozitului s-a prăbușit. Pompierii au continuat lupta cu flăcările din exteriorul clădirii.

Până în momentul de față nu au existat victime pe toată durata intervenției, însă pe fondul oboselii și a vizibilității reduse, unul dintre salvatori a suferit o entorsă la un picior, acesta fiind preluat și transportat la UPU SMURD Târgu-Mureș.

La intervenție au participat peste 100 de cadre militare, printre care și comanda inspectoratului, nouă autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autoscări mecanice, un echipaj de descarcerare, două ambulanțe SMURD, un suport logistic și cinci autospeciale de teren. Intervenția este în derulare, în continuare se intervine cu dificultate din exteriorul depozitului, care nu mai prezintă siguranță pentru salvatori.

Lasă un comentariu