GREENPEACE PROPUNE INTERZICEREA ZBORURILOR ÎN FAVOAREA CĂLĂTORIILOR CU TRENUL

Distribuie pe:

O treime dintre cele mai frecventate zboruri din Uniunea Europeană au o alternativă cu trenul cu durata mai mică de șase ore, iar interzicerea lor ar permite economisirea a 3,5 milioane de tone de dioxid de carbon (CO2), potrivit unui studiu publicat miercuri de Greenpeace, care solicită “schimbarea radicală a modului în care călătorim”, informează AFP.

Considerând “necesară” o reducere a traficului aerian pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială, ONG-ul a făcut apel la “revitalizarea transportului feroviar”, pe care l-a descris drept “ruda săracă a politicilor publice europene”.

Zborurile pe distanțe sub 1.500 de kilometri reprezintă un sfert din emisiile din sectorul aerian european, a notat ONG-ul în acest studiu comandat de think tank-ului OBC Transeuropa.

Cu toate acestea, 51 dintre cele mai frecventate 150 de zboruri pe distanțe scurte din Uniunea Europeană (excluzând conexiunile insulare), respectiv 34% dintre acestea, au deja o alternativă feroviară cu durata mai mică de șase ore.

Mai mult de un sfert (27%) dintre cele mai aglomerate 150 de conexiuni dispun, de asemenea, în 2021, de o alternativă directă cu trenul de noapte.

“Emitem de 10 ori mai mult echivalent CO2 atunci când călătorim de la Paris la Amsterdam cu avionul decât cu trenul, în timp ce această călătorie se poate face în mai puțin de 3,3 ore cu trenul”, a notat Sarah Fayolle, manager de campanie în domeniul transporturilor la Greenpeace Franța, citată într-un comunicat.

“Reducerea traficului aerian este esențială pentru atingerea obiectivelor climatice ale Acordului de la Paris, iar desființarea zborurilor pe distanțe scurte constituie un prim pas în acest sens”, a adăugat ea.

Sectorul aerian mondial a emis 900 de milioane de tone de CO2 în 2019, sau aproximativ 2,5% din emisiile globale. (AGERPRES)

“DACĂ HORECA VREA SĂ FACĂ BUSINESS AS USUAL (CA DE OBICEI -N.R.) ȘI CÂND AVEM 10 CAZURI LA MIE, ÎNSEAMNĂ CĂ NU VOM CONTROLA SITUAȚIA NICIODATĂ”

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, le răspunde reprezentanților din industria ospitalității care se declară nemulțumiți și reclamă că înregistrează pierderi în urma implementării certificatului verde COVID.

“Nu putem combate pandemia și când ajungem la faza în care suntem acuma pe dorințele industriei HoReCa - îmi pare rău! Deci industria HoReCa, la fiecare val, a avut supărări și nu era mulțumită și am înțeles cu toții, a înțeles și Guvernul, a înțeles toată lumea.

La acest moment, industria HoReCa funcționează mai departe, nu s-au închis restaurantele, nu s-au închis cafenelele, nu s-au închis hotelurile, dar s-au pus niște reguli. Industria HoReCa trebuie să înțeleagă că, dacă acest lucru nu se făcea în acest mod, în această fază se ajungea la închidere.

Dar nu s-au închis, s-au pus niște reguli. Dacă industria HoReCa vrea să ne spună acuma că să lăsăm și la 10 la mie situația ca ei să facă toate conferințele și cursurile și business as usual, înseamnă că noi nu vom controla situația niciodată. Așa că trebuie și ei să înțeleagă partea noastră care combatem această pandemie, și combatem acest virus și efectele lui.

Am ajuns la o fază în care va trebui, la acest moment, controlată. Controlul s-a ales să nu se facă printr-un lockdown total, dar totuși anumite măsuri trebuie să se implementeze”, a afirmat Raed Arafat, marți seară, la TVR.

Vorbind despre cei nemulțumiți de restricțiile impuse, Raed Arafat a arătat că, “chiar dacă aparent am ajuns la un plafon pe care sperăm să îl ținem, să înceapă să scadă, totuși, trebuie să înțelegem un lucru: sunt 16.000 de cazuri pe zi”, el subliniind că la acest număr există în continuare presiune pe sistemul medical.

EVENIMENT DEDICAT ZILEI PATRIMONIULUI AUDIOVIZUAL - SÂMBĂTĂ - LA CASA ARTELOR DINU LIPATTI

Un eveniment dedicat Zilei Patrimoniului Audiovizual va fi organizat, sâmbătă, în Salonul de Muzică al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, în onoarea patrimoniului cultural lăsat moștenire de Dinu Lipatti, sâmbătă, de la ora 18.00, va avea loc conferința “Patrimoniul Cultural Românesc. Muzică, Diplomație, Cultură. Știință”, susținută de prof. dr. Stephan Poen.

De la ora 19.00, este programat recitalul extraordinar “Integrala Liedurilor de Dinu Lipatti”, susținut de artiștii invitați ai Casei Artelor Dinu Lipatti, baritonul Alexandru Chiriac și pianistul Ieronim Buga.

Conceptul evenimentului “Ziua Patrimoniului Audiovizual - Patrimoniul Lipatti” la Casa Artelor Dinu Lipatti aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, directorul fondator al instituției.

Participarea la evenimente se va realiza prin respectarea restricțiilor impuse de actuala evoluție a pandemiei de COVID 19 în Capitală.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea https://www.iabilet.ro/bilete-ziua-patrimoniului-audiovizual-patrimoniul-lipatti-la-casa-artelor-dinu -lipatti-68789/?q=casa+art

Persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora au acces gratuit, doar cu rezervare. Alături de alte instituții de presă, AGERPRES este partener media al evenimentului. (AGERPRES)

Lasă un comentariu