SCHIMBARE PENTRU LEGEA PENSIILOR DIN ROMÂNIA. SE MODIFICĂ DUPĂ MODELUL STRĂIN

Distribuie pe:

Ministerul Muncii, prin vocea Ralucăi Turcan, anunța că se dorește o nouă legislație a salarizării și a pensiilor în România. Noul proiect, venit prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ar putea fi aplicat, indiferent de ce guvernare ar fi, specifică Ministerul. În același timp se dorește preluarea unui sistem echitabil deja practicat în celelalte state europene, mai dezvoltate ca România.

O nouă lege a salarizării în România, după exemplul european

După ce Comisia Europeană a aprobat forma finală a PNRR, Raluca Turcan anunța că se vor efectua modificări majore la nivelul legii de salarizare din România. Prin noua legislație se dorește un echilibru și echitate între diferitele categorii sociale din piața muncii. Prin noua lege, anunța Raluca Turcan, se dorește “plafonarea sporurilor, fără tratament special pentru medici, militari și personal din structurile de securitate”.

Pensiile vor fi afectate de noile calcule salariale

Intenția de a prelua un model deja practicat cu succes de alte state europene va schimba cu totul calculul salarial, în același timp și pe cel al pensiilor. Dacă la acest moment România are peste 5 milioane de pensionari, cu pensii mici, calculate după actualele prevederi, Ministerul Muncii spune că impactul noilor modificări se va reflecta la cei aproximativ 7 milioane, dar de abia după 2023, când va intra efectiv în piață noul calcul și noua lege a salarizării.

“Modelul pe care ar urma să-l aplicăm și noi se va căuta în altă parte, în alte state UE care au un sistem de salarizare asemănător cu cel din România (grup țintă: 6 țări), evidențiind limitele stabilite privind componenta variabilă a salariului și criteriile pentru acordarea diferitelor categorii de sporuri.

Guvernul solicită consultanță din partea unei instituții specializate, cu experiență și practică în găsirea de soluții INTEGRATE ȘI APLICABILE, funcționale în alte țări și care pot fi adaptate și în sistemul de salarizare din România. După multe încercări de a crea un sistem unitar de salarizare, avem nevoie de instituții cu experiență în implementarea de reforme în context internațional, care să sprijine Guvernul astfel încât să abordeze reforma salarizării în mod echitabil, sustenabil și incluziv”, precizează ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Lasă un comentariu