IARNA CARE VA VENI SE ANUNȚĂ A FI UNA CUMPLITĂ

Distribuie pe:

25 de primari din marile orașe ale țării au înaintat o solicitare către Guvern, pentru a primi ajutoare financiare care să amortizeze din costurile la energia termică.

Un document semnat de 25 de municipii, printre care, Timișoara, Iași, Cluj și Constanța, arată cât de mare este problema asigu-rării energiei termice din iarna acestui an, la nivelul marilor orașe din țara noastră, prin sistem centralizat.

Documentul care a fost trimis către Ministerul de Finanțe pentru a solicita ajutor

Datele arată că suma necesară pentru a depăși iarna (octombrie 2021 - aprilie 2022) este de 1,8 miliarde de lei, conform romania.europalibera.org.

Municipiile au solicitat alocarea din Fondul de rezervă al Guvernului a sumelor necesare pentru acoperirea unor cheltuieli legate de sistemul centralizat de termoficare, care să poată compensa “creșterea nesustenabilă a prețurilor cu producerea energiei termice”.

“În această iarnă nu putem face față creșterilor de prețuri pentru a încălzi populația, pentru a ține în viață sistemele centralizate de termoficare. A mai fost o discuție despre tratamentul egal. S-a făcut deja o înțelegere în București ca prețul gazului să fie luat direct cu prețul de la Romgaz de 150 de lei, iar restul primarilor să ne ducem pe 800 - 1.000 de lei sau cât mai crește acest preț. Nu e deloc corect”, a declarat, pentru Europa Liberă, Constantin Toma, președintele executiv al AMR.

Care sunt marile probleme din această perioadă

Primarii din cele 25 de municipii care au sistem centralizat de încălzire susțin că principalele probleme cu care se confruntă în această perioadă și pentru care solicită sprijin sunt:

Plata în avans a unor cantități de combustibil;

Realizarea unor lucrări de reparații în sistem de urgență scare condiționează funcționarea sistemului de termoficare;

Plata datoriilor restante, în mod deosebit la furnizorii de combustibil;

Susținerea subvenționării costului gigacaloriei;

Municipiile care solicită cele mai mare sume.

Lasă un comentariu