ACTUALITATEA JUDEȚEANĂ

Distribuie pe:

PRIMA ȘCOALĂ ROMÂNEASCĂ DIN TÂRGU-MUREȘ ȘI-A REDESCHIS PORȚILE

Înființată în anul 1765, căsuța cu pridvor deschis din curtea Bisericii de Piatră s-a dovedit, la vremea ei, suficient de încăpătoare pentru tinerii români dornici să deslușească tainele lumii. Este locul unde copiii din oraș au învățat să scrie primele cuvinte în limba română.

Luni, 1 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părintre Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat slujba de sfințire a acestui vechi așezământ, redat copiilor și întregii comunități târgumureșene.

Prezentă la manifestare, Mara Togănel, prefectul județului, a evocat cuvintele lui Nicolae Iorga - “Școala trebuie să te învețe a fi propriul tău dascăl, cel mai bun și cel mai aspru” - apreciind că, în calitate de “dascăli în povestirea trecutului”, la Târgu-Mureș s-a făcut un pas important.

Clădirea a fost refăcută în totalitate, stând mărturie vocației de multiculturalitate a orașului, a apreciat, la rândul său, primarul municipiului, Soós Zoltán. (foto - facebook.com.sooszoltantgm/photos/)

AZOMUREȘ - PROIECT DIFICIL, DAR NU IMPOSIBIL DE REALIZAT

Compania Azomureș revine cu un proiect îndrăzneț, dar nu imposibil de realizat, prezentat zilele trecute în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții autorităților administrației publice locale și județene: în speță, este vorba de captarea căldurii degajate de combinatul chimic, care acum este eliberată în atmosferă, și introducerea acesteia într-un sistem centralizat de furnizare a agentului termic către populație.

“Vedem acum, la început de sezon rece, că sunt orașe în România care au mai mult sau mai puțin probleme legate de încălzirea centralizată. Noi revenim cu acest proiect. Știm că este o chestiune destul de delicată de a reveni la un sistem de încălzire centralizat, dar vedem că se întâmplă nu doar în țări europene, ci și în orașe. Un exemplu este Oradea, unde funcționează acest sistem foarte bine, iar noi putem fi un furnizor de agent termic având în vedere planurile pe care le avem. Suntem aici pentru a continua și pentru a fi alături de comunitate, iar în loc să eliberăm această căldură în atmosferă, ar fi benefică cel puțin pentru o anumită categorie de populație sau pentru un anumit număr de locuințe. E un proiect foarte, foarte ambițios, dar, probabil, având la dispoziție fonduri europene, pentru că UE încurajează acest lucru”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, precizând că, în cadrul reuniunii cu reprezentanții administrației mureșene, importanța proiectului nu a fost pusă la îndoială, în ciuda dificultăților pe care le presupune: “În timpul întâlnirii de astăzi nimeni n-a zis nu. Au spus că este foarte dificil. Și noi spunem că e greu de pus în practică, dar nu imposibil”, a precizat Ovidiu Maior.

“RECORD” ÎNGRIJORĂTOR: CELE MAI MULTE MAME MINORE SUNT MUREȘENCE

Asociația SURYAM, în parteneriat cu Farmacia Socială, va lansa în trimestrul patru al acestui an ziarul bilingv “Sănătatea-Egészség” - ediție dedicată exclusiv educației în domeniul sănătății reproducerii și sexualității, cu realizarea unui conținut adaptat pentru a scădea numărul sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul beneficiază de 15.000 de lei, sumă nerambursabilă, reprezentând finanțare de la bugetul Municipiului Târgu-Mureș, prin Direcția de Asistență Socială (DAS) și face parte din cele 25 de proiecte grupate sub genericul “Coeziune socială în comunitate”, selectate spre finanțare în cadrul recentului concurs de proiecte.

Autorii publicației citate își propun tipărirea a minim 15.000 de exemplare, precum și diseminarea online a articolelor în format electronic și încheierea mai multor parteneriate strategice instituționale.

Se are în vedere sensibilizarea comunității privind natalitatea în rândul mamelor minore, cu toate consecințele - medicale, sociale, abandonul copilului etc., în contextul în care, de peste un deceniu, România se află în topul țărilor UE la numărul de mame sub 19 ani - peste 18.000, iar cele mai recente statistici arată că, din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua naștere, iar cele mai multe provin din județul Mureș.

INVESTIȚII DUSE LA BUN SFÂRȘIT

Au fost finalizate lucrările de investiții în cadrul obiectivului Amenajare parcuri agrement cu aparate de fitness în localitățile Nazna și Sâncraiu de Mureș, informează reprezentanții administrației publice locale.

În localitatea Nazna, parcul este amplasat în incinta curții fostei grădinițe, iar în localitatea Sâncraiu de Mureș, se află lângă parcul de joacă de la blocurile A.N.L.

Investiția a beneficiat de un ajutor financiar nerambursabil, în valoare de aproximativ 207.000 lei, obținut prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

AJUTOR DIN UNGARIA PENTRU PACIENȚII COVID-19

Ungaria a trimis Spitalului “Dr. Eugen Nicoară” din Reghin o nouă tranșă de ajutoare pentru tratarea pacienților cu COVID -19. Sprijinul constă în 2 aparate de ventilație mecanică, 30 de bucăți de măști de respirație non-invazive și 100 cutii (10.000 buc.) de Favipiravir, informează primarul municipiului, Márk Endre, care mulțumește autorităților din țara vecină și tuturor celor care au contribuit, cu această donație, la salvarea de vieți omenești.

De altfel, în urmă cu câteva zile, mai multe spitale din județ au primit donații din partea Guvernului Ungariei, fiind distribuite de către Consulatul General al Ungariei, de la Miercurea Ciuc. Printre unitățile medicale beneficiare se numără și Spitalul Municipal “Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, care a primit un ventilator, 100 de cutii cu Favipiravir și 50 de măști CPAP.

PRIMĂRIA, ALĂTURI DE CETĂȚENI, LA BINE ȘI LA GREU!

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care doresc să se vaccineze, Primăria comunei Batoș le oferă acestora posibilitatea ca un centru mobil de vaccinare să desfășoare o astfel de acțiune chiar în localitate, dacă un număr de cel puțin 30 de persoane doresc să se vaccineze.

“În cazul în care nu se întrunește numărul minim de persoane pentru ca centrul mobil să se deplaseze la noi în comună, Primăria comunei Batoș va asigura transportul către centrul de vaccinare din Reghin, transport organizat pe grupe, în funcție de solicitări”, transmite primarul comunei, Dinu Dumitru Cotoi.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu