CUM ÎI SPUI COPILULUI CĂ ÎN VIAȚA TA A INTRAT ALT PARTENER DECÂT PĂRINTELE SĂU

Distribuie pe:

Viața ne demonstrează mereu că nu toate căsniciile sau relațile în care apar copii sunt trainice. Din diverse motive, mulți părinți realizează că divorțul sau separarea sunt soluțiile cele mai bune pentru a continua viața în liniște și armonie.

Despre când și cum ar trebui prezentat copiilor noul partener, ne vorbește Cristina Andreea Stan, consilier pentru dezvoltare personală.

“Vine un moment în viața aproape fiecăruia dintre cei care au rupt o relație, din care au rezultat și copii, în care va apărea o dragoste nouă. Într-adevăr, unii parteneri nu își mai doresc să se implice în relații de dragoste, parteneriate sau căsătorii, alții, din contră, sunt deschiși către noi oameni în viața lor.

Important este ca, atunci când în viața ta intră un nou partener, să îi explici cu tact și înțelepciune copilului tău ce se întâmplă”, afirmă Cristina Andreea Stan, citată de csid.ro.

SPUNEȚI-I ÎNAINTE DE A VĂ ÎNTÂLNI ÎN TREI...

Potrivit specialistului, este important să îi vorbești copilului despre noul partener înainte de a organiza o întâlnire în trei. Cel mai potrivit moment pentru a deschide subiectul este atunci când aveți un moment și timp de calitate, într-o activitate care îi face plăcere, când copilul este bine dispus.

Înainte de a începe, spune-i din nou cât de important este pentru tine, păstrează-ți calmul și încearcă să răspunzi la întrebările lui clar, sincer și cu iubire.

Dar, cel mai important, asigură-l că iubirea și atenția ta pentru el nu se vor schimba niciodată, indiferent că sunteți doar voi doi sau vă extindeți familia. În niciun caz, nu este recomandat să introduceți în viața copiilor rapid noile persoane de care v-ați îndrăgostit.

...DAR NU ÎNAINTE DE A FI SIGURI DE NOUA RELAȚIE

Recomandarea psihologului citat este că noul partener ar trebui introdus în viața copilului abia atunci când relația de cuplu cu noul partener este suficient de serioasă și de viitor, pentru a nu bulversa dezvoltarea lui emoțională cu fiecare posibilă nouă relație sau despărțire a părintelui. Chiar și așa, ideal ar fi ca această integrare a noului partener să se facă gradual, fără schimbări drastice.

De asemenea, este important pentru copil să fi terminat de asimilat și acceptat despărțirea părinților, înainte de a se vedea implicat în gestionarea noilor schimbări. Chiar dacă unele cupluri s-au despărțit, gelozia se poate instala la apariția unui nou partener...

PARTENERUL NOU NU IA LOCUL PĂRINȚILOR

Părintele care nu mai locuiește cu cel mic, chiar dacă a divorțat din rolul de soț (soție), nu a divorțat din rolul de părinte. De aceea, este important de păstrat o comunicare între părinți și copil, astfel încât acesta să simtă că, indiferent de starea civilă a acestora, el rămâne important pentru amândoi și poate conta oricând pe sprijinul lor.

Relația părintelui care nu mai locuiește alături de copil va depinde, însă, numai de el - unii se îndepărtează și mai mult și atunci, da, lipsa figurii paterne (materne), după caz, poate conduce la ocuparea acestui gol de către altcineva dornic de a se implica în viața copilului sau, din contră, unii se implică mult mai mult în viața celui mic, decât atunci când locuiau împreună.

RESPONSABILI DE RELAȚII...

Nu este o competiție și nimeni nu îi poate lua acest loc celuilalt părinte, doar el însuși îl poate pierde, de unul singur, dacă nu păstrează legătura fizică și emoțională cu copilul său.

Fiecare este responsabil de relațiile pe care le gestionează, fiecare relație este ca o floare care necesită apă și atenție, iar fiecare îngrijește planta respectivă așa cum consideră de cuviință, cu consecințele de rigoare.

Tot ce poate face părintele care a rămas cu copilul este să nu îl țină departe pe celălalt părinte de viața acestuia, dacă el își dorește să se implice. (L.P.)

Lasă un comentariu