NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ

Distribuie pe:

AUTORIZAȚII TEMPORARE PENTRU UTILIZAREA SEMINȚEI DE FLOAREA-SOARELUI TRATATĂ CU APRON XL 350 ES ȘI LUMISENA 200 FS

Pentru campania de primăvară a anului 2022, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea seminței de floarea-soarelui tratată cu APRON XL 350 ES și LUMISENA 200 FS.

Pentru combaterea organismului dăunător ,,Plasmopara halstedii” se acordă autorizații temporare în perioada 17 ianuarie - 16 mai 2022, necesare tratării și utilizării semințelor de floarea-soarelui cu produsele de protecție a plantelor APRON XL 350 ES și LUMISENA 200 FS.

Decizia MADR vine în urma solicitării reprezentanților Federației Naționale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România, a Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, a Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal și a Asociației Producătorilor de Porumb din România.

Utilizarea semințelor de floare-soarelui tratate pentru combaterea organismului dăunător ,,Plasmopara halstedii” nu constituie niciun pericol pentru organismele nevizate, inclusiv pentru insectele polenizatoare.

Autorizațiile temporare reprezintă instrumente legale pe care le au la dispoziție statele membre pentru a asigura fermierilor accesul la produse de protecție a plantelor în situații unde există risc fitosanitar asupra culturii, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

A FOST APROBATĂ SCHEMA DE AJUTOR PENTRU SECTORUL APICOL

În Ședința Guvernului, zilele trecute, a fost aprobată Hotărârea privind schema “Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie - mai 2021 asupra sectorului apicol”. Astfel, se reglementează acordarea unui ajutor de minimis apicultorilor de 23,7 lei/familia de albine, pentru un număr de 2.246.866 familii de albine.

Scopul acestui ajutor este susținerea activității în sectorul apicol pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie - mai 2021 asupra sectorului apicol, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producție.

Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis este de 53.250.724 de lei, reprezentând 10.763.157,96 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2021, respectiv 4,9475 lei pentru un euro.

Sursa de finanțare este bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Perioada de depunere a cererilor și documentelor însoțitoare este cuprinsă între a doua zi lucrătoare după intrarea în vigoare a hotărârii și 26 noiembrie 2021. Schema se derulează prin centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, iar termenul de plată este 31 decembrie 2021, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. (L.O.)

Lasă un comentariu