CE ÎI ALUNGĂ PE ROMÂNI DIN ȚARĂ? CORUPȚIA!

Distribuie pe:

Conform unui studiu comandat de eurodeputatul USR Vlad Gheorghe, 86% dintre români consideră corupția drept principalul motiv pentru care din ce în ce mai mulți concetățeni părăsesc țara.

Totodată, 84% dintre respondenți consideră că sunt împiedicați de corupție să aibă pensii și salarii la nivelul celor europene, în timp ce 82% consideră că românii nu sunt respectați în Europa, iar România nu are influența meritată în Uniunea Europeană din cauza acestui fenomen. Mai mult, peste jumătate dintre români (52%) sunt de părere că țara noastră nu a intrat în Schengen tot ca urmare a corupției.

Nu mai puțin de 94% dintre românii care au răspuns la sondaj consideră corupția ca fiind răspândită și foarte răspândită în România. Cel mai corupt dintre domenii este considerat cel politic (45%), acesta fiind urmat la mare distanță de sistemul sanitar (15%), de administrațiile locale (14%), justiție (6%) și poliție (3%).

“La fel ca europenii, românii nu cred în declarații și discursuri la ocazii festive, ci în fapte și în realitatea de care se lovesc. Conform studiului pe care l-am solicitat, 43% dintre români au fost nevoiți să dea șpagă pentru a-și rezolva o problemă avută în ultimii 2 ani, iar 62% dintre respondenți sunt de acord că fenomenul corupției le afectează viața de zi cu zi.

De aceea, lupta anticorupție nu poate și nu trebuie să fie oprită de interese personale, de grup sau de partid, urmărite de cei aflați la putere și care ocupă funcții înalte în statul român”, a declarat Vlad Gheorghe, pentru adevarul.ro.

*

Sondajul a fost realizat telefonic, la nivel național, cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție (9 decembrie), în perioada 28 noiembrie - 5 decembrie 2021, pe un eșantion reprezentativ de 1.400 de persoane, și are o marjă de eroare de 2,9%. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu