CÂT DE SINGURI SE SIMT ORĂȘENII VÂRSTNICI

Distribuie pe:

Asociația Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor a dat publicității rezultatele studiului național “Explorarea și măsurarea singurătății la persoanele vârstnice din România”, realizat de Kantar România, cu privire la indexul singurătății și efectele acesteia printre seniorii români.

Într-o lună, socializează cu maximum 4 persoane

Conform studiului, 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450.000 de persoane, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, 36% dintre respondenți resimt un grad mediu de singurătate, iar 32% dintre seniori se simt marginalizați și trăiesc într-o continuă izolare.

Factori precum starea de sănătate precară sau pierderea partenerului de viață contribuie la restrângerea interacțiunilor sociale, astfel încât 28% dintre aceștia ajung să socializeze cu maximum 4 persoane într-o lună întreagă.

“Bunicii noștri nu doar că sunt și se simt singuri, însă și-ar dori să fie în continuare utili și vizibili pentru societate, iar pentru acest lucru au nevoie de sprijinul nostru. Singurătatea duce la depresie și la degradarea sănătății fizice, ceea ce aduce de multe ori o moarte prematură pentru seniori.

Principala dificultate cu care ne confruntăm este de a ajunge la ei și a depăși barierele cu privire la recunoașterea impactului singurătății în viața lor. Cei care ne-au dat atât de multe nu trebuie să sufere, fiind ignorați de societate. Misiunea noastră este de a ajunge la toți vârstnicii aflați în această situație și de a le reda bucuria de a trăi”, afirmă realizatorii studiului.

“Arme de luptă” - gătitul și curățenia

Din păcate, singurătatea apăsătoare le afectează vârstnicilor inclusiv starea de sănătate. Astfel, 1 din 4 seniori declară că are o stare proastă de sănătate fizică și mintală, iar dintre persoanele cu un grad ridicat de singurătate, 39% au probleme fizice, de două ori mai mult decât media.

Sănătatea îi determină pe bătrâni să petreacă mai mult timp în interiorul casei. 64% dintre seniori petrec mare parte din timp realizând activități casnice, cum ar fi gătitul sau curățenia, ocupații folosite ca mecanisme în lupta cu singurătatea.

Rutina lor arată că 43% ies la plimbare exclusiv în jurul casei sau în parc, 33% se uită la televizor, iar doar 27% au activități în afara casei, grădinăresc sau au alte hobby-uri.

Cei care se confruntă cu un grad ridicat de singurătate ies și mai puțin din casă (18%). 1 din 4 persoane de peste 65 de ani din mediul urban resimte un grad ridicat de singurătate și peste 50% se simt singuri deseori. 3 din 10 vârstnici nu au cu cine socializa sau pe cine să se poată baza în situații de necesitate, iar 1 din 4 vârstnici declară că are o stare proastă de sănătate fizică și mintală, iar singurătatea le accentuează problemele medicale.

“Pandemia singurătății”

Asociația Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor a lansat recent campania “Pandemia Singurătății”, prin care urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele cu care se confruntă vârstnicii singuri români, dar și de strângere de fonduri pentru aceștia. Scopul campaniei este să determine publicul larg să înțeleagă starea de singurătate a seniorilor și să se implice în a le oferi bătrâneți demne și liniștite.

Toți cei care vor să le ofere bucurii seniorilor pot dona lunar 2 euro prin SMS la 8845 cu textul ,,ÎMPREUNĂ”, cu o sumă recurentă pe site-ul https://niciodatasingur.ro sau printr-o sponsorizare deductibilă din impozitul pe venitul (profitul) companiei, prin facilitatea fiscală de 20%.

*

Studiul a fost realizat în perioada 27 septembrie - 12 octombrie 2021, pe un eșantion generat aleator, reprezentativ la nivel național. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu