ÎN PANDEMIE, SPERANȚA DE VIAȚĂ A ROMÂNILOR A SCĂZUT DUBLU FAȚĂ DE MEDIA EUROPEANĂ

Distribuie pe:

Potrivit raportului Starea Sănătății în Uniunea Europeană, publicat luni, 13 decembrie 2021, speranța de viață în România a scăzut în timpul pandemiei de Covid-19, în medie cu 1,4 ani, dublu față de media europeană, de 0,7 ani.

Țările europene cu cea mai ridicată speranță de viață sunt Norvegia (83,3 ani), Islanda (83,1 ani) și Irlanda (82,8 ani), în timp ce la coada clasamentului se află Lituania (75,1 ani), România (74,2 ani) și Bulgaria (73,6 ani).

În perioada 2000 - 2019, speranța de viață la naștere în România a crescut cu peste 4 ani (de la 71,2 până la 75,6 ani), dar a scăzut temporar cu 1,4 din ani cauza impactul pandemiei de Covid 19, până la 74,2 ani.

În România, femeile trăiesc, în medie, cu 8 ani mai mult decât bărbații (78,4 ani comparativ cu 70,5), acesta fiind unul dintre cele mai mari decalaje din Uniunea Europeană.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate, în timp ce cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer.

Raportul mai arată că, în România, penuria de forță de muncă din sistemul de sănătate și cheluielile mari pentru sănătate din buzunarul pacientului reprezintă principalele bariere în calea accesului la servicii medicale.

De asemenea, pandemia a evidențiat importanța consolidării asistenței medicale primare, într-un sistem de sănătate care, în prezent, este puternic dependent de îngrijirea pacientului internat în spital. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu