COMPOZITORUL ȘI COSMOSUL

Distribuie pe:

* “Văzând armonia cosmosului pe care nu o pot înțelege cu mintea mea umană, limitată, pot spune că există un Dumnezeu creator; sunt unii oameni care afirmă că nu există Dumnezeu. Ceea ce mă înfurie cel mai mult este faptul că mă citează pentru a susține o astfel de convingere”.

Albert Einstein (1879-1955), fizician teoretician de etnie evreiască născut în Germania, apatrid din 1896, elvețian din 1899 și emigrant în SUA din 1933. Profesor universitar în Berlin.

***

* “Se știe că marele compozitor Ludwig van Beethoven (1770-1827), către sfârșitul vieții și-a pierdut complet auzul. Închipuiți-vă nenorocire: el crea nemuritoarele lui simfonii și nu putea să le asculte. Dar acea grozavă infirmitate a surzeniei, Beethoven a îndurat-o cu mare tărie sufletească. Iată ce scrie el unui prieten cu câteva zile înainte de moarte: “Adevărat, o grea încercare m-a lovit. Dar mă rog lui Dumnezeu să mă călăuzească așa în purtarea Lui de grijă, încât să nu fiu părăsit. Numai așa pot birui groaznica mea stare; să mă încredințez în sfânta voie dumnezeiască”.

Frați români! În acest an binecuvântat de Dumnezeu 2022, al mileniului III, noi, românii cu țara noastră, batem pasul pe loc. Și cât l-am mai ponegrit pe răposatul care a prezis după revoluție o perioadă de peste 20 de ani de grele încercări. Iată că au trecut acești ani, și ceea ce este mai greu de suportat este faptul că trăim în incertitudinea viitorului. Oare ce ar trebui să facem? Cred eu, că asemenea marelui compozitor Beethoven, trebuie să ne îndreptăm fața către Dumnezeu, Acela care este suprema Lege a dragostei, înțelepciunii, bunătății, cumpătării, iertării, a bunului simț... Atâta timp cât oamenii din fruntea țării sunt călduți sau iresponsabili cu Dumnezeu, sau cei care doresc să fie într-un viitor apropiat în fruntea țării, nu-și încep lucrul lor cu Dumnezeu, numai cu ceartă, ură, acuzații reciproce și nu-și văd bârna din ochiul lor, este foarte greu să vedem “luminița de la capătul tunelului”. Mai avem însă speranța “Sfântului Ardealului”: “Cine are minte, să ia aminte!”

P.S. “Privegheați, stați tari în credință, îmbărbătați-vă, întăriți-vă. Toate ale voastre cu dragoste să se facă” (I Corinteni cap. 16, vers. 13-14).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu