ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII: PANDEMIA NU S-A TERMINAT, IAR IDEEA CĂ VARIANTA OMICRON DUCE LA “O BOALĂ UȘOARĂ” ESTE “ÎNȘELĂTOARE”

Distribuie pe:

În contextul creșterii numărului de îmbolnăviri de COVID-19 cauzate de varianta Omicron, în Europa, dr. Tedros Ghebreyesus, directorul OMS, i-a avertizat, la începutul acestei săptămâni, pe liderii mondiali că pandemia de coronavirus “nu s-a încheiat nici pe departe”, iar ideea că Omicron ar cauza forme mai ușoare ale bolii “este înșelătoare”.

Faptul că noua variantă dominantă ar putea fi “mai blândă” nu exclude amenințarea reprezentată de virus, a spus Tedros.

Intervenția vine în momentul în care unele țări europene au înregistrat un număr record de cazuri noi: Franța a raportat marți aproape jumătate de milion de noi cazuri zilnice, iar pentru prima dată de la începutul pandemiei, miercuri au fost înregistrate peste 100.000 de noi infecții în Germania, în decurs de 24 de ore.

Cu toate că, în medie, varianta se poate dovedi mai puțin severă, “povestea că avem de-a face cu o boală ușoară este înșelătoare”, a spus el: “Nu vă amăgiți, Omicron duce la spitalizări și decese, chiar și cazurile mai puțin grave umplu spitalele.”

El i-a avertizat pe liderii lumii că “odată cu răspândirea incredibilă și fără precedent a Omicron la nivel global, este posibil să apară noi variante, motiv pentru care monitorizarea, evaluarea și vaccinarea se impun mai mult ca oricând”.

“Sunt îngrijorat mai ales de situația multor țări care au rate scăzute de vaccinare, deoarece oamenii sunt mult mai expuși riscului de îmbolnăvire gravă și de deces dacă nu sunt vaccinați”, a adăugat el.

Directorul pentru situații de urgență al OMS, dr. Mike Ryan, a avertizat, de asemenea, că transmisibilitatea crescută a variantei Omicron va conduce probabil la o creștere a numărului de spitalizări și decese, în special în țările în care sunt vaccinate mai puține persoane: “O creștere exponențială a cazurilor, indiferent de severitatea cazurilor individuale, duce la creșterea inevitabilă a spitalizărilor și a deceselor”, a spus el.

Noile infectări cu coronavirus au luat amploare în întreaga Europă, pe măsură ce noua variantă Omicron pune stăpânire pe continent.

În cadrul conferinței de presă desfășurate marți la sediul OMS din Geneva, Dr. Tedros le-a spus reporterilor că, numai în ultima săptămână, varianta Omicron a dus la 19 milioane de noi infecții în întreaga lume. (sursa - bbc.com, cnbc.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu