IN MEMORIAM DR. MIHAI ARDELEAN (1947-2022)

Distribuie pe:

Familia îndoliată, rudele, prietenii și toți cei apropiați anunță, cu tristețe, trecerea la cele veșnice a medicului și omului de știință și cultură MIHAI ARDELEAN, specialist în psihiatrie, publicist și eseist, un spirit de o aleasă sensibilitate, onestitate și noblețe sufletească.

Născut la 22 septembrie 1947, în municipiul Cluj, Dr. Mihai Ardelean a absolvit Liceul “Ioan Slavici” din Arad (1958-1965) și Facultatea de Medicină Generală din Cluj-Napoca (1965-1972) și studiile doctorale în medicină, obținând titlul de doctor în psihiatrie în urma susținerii tezei de doctorat intitulată Unele aspect etnopsihiatrice și transculturale în psihopatologie (2000). Ulterior a devenit licențiat și în istorie, la Facultatea de Istorie a Universității “Babeș-Bolyai” (2006), urmând apoi și masterul Elitele și proiectele de construcție europeană, în cadrul Universității “Petru Maior” din Târgu-Mureș (2003-2005).

A avut o lungă și bogată activitate profesională în domeniul medical, începută imediat după absolvirea facultății, fiind, pe rând: medic generalist în comuna Straja, din jud. Suceava (1972-1974), apoi în comuna Vadu, din jud. Satu-Mare (1974-1976), iar după secundariatul urmat la București (1976-1979), s-a transferat pe postul de medic psihiatru la Laboratorul de Sănătate Mintală din Târgu-Mureș (1980-2017), instituție pe care a coordonat-o în ultimele decenii de activitate profesională. A predate o vreme, ca profesor asociat, cursul de “Istoria Medicinei”, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș.

Pasionat de cercetări în domeniul psihiatriei transculturale și a etnopsihiatriei, participă la congrese și reuniuni internaționale la Geneva (Elveția, 1999) și Paris (2000). Este prezent, de asemenea, în programele unor manifestări cultural- științifice naționale, precum: Festivalul Internațional “Lucian Blaga”, de la Sebeș-Alba, Zilele “Liviu Rebreanu”, din Bistrița, Festivalul “Lucian Blaga”, Simpozionul Național “Constantin Rădulescu- Motru” și Colocviile revistelor de cultură și de științe umaniste, de la Târgu Mureș, Șezătoarea literară de la Giuluș – la toate fiind apreciate contribuțiile sale academice și răsplătite cu premii și diplome de excelență.

Totodată, se specializează în străinătate la: Centre Hospitalier Saint-Joseph et Saint-Luc (martie-mai 1995), din Lyon, Franța; International Soc. For the Study of Personality Disordes (1997) ș.a. Publică peste 40 de studii și articole de specialitate în diferite publicații din țară și străinătate: Neurologie. Psihiatrie. Neurochirurgie (1988), Buletin de psihiatrie integrative (1996, 1997), Revista de Medicină și Farmacie (1998), Revista Medicală Orădeană (1999), Medical Update (2002), Psihiatrie (2002) ș.a. Interesat de istoria mentalităților, de psihologia inconștientului și filosofia culturii, în ultimele două decenii a avut rodnice colaborări cu reviste în acest profil, precum: Discobolul (Alba Iulia), Vatra și Izvoare filosofice (Târgu-Mureș), Pașii Profetului și Caietele Blaga (Sebeș-Alba) ș.a.

Împreună cu scriitorul Eugeniu Nistor și cu traducătorul Fabio Melano (din Milano) a fondat Clubul de dezbateri culturale Orizonturi latine (în 2015).

A publicat cărțile: Personalitate și Profesie (Editura University Press, Târgu-Mureș, 2001) – în colaborare cu prof. dr. Aurel Nireștean, Comunicarea dintr-o perspectivă multidisciplinară (2007), Rezistență și schimb într-o cultură multietnică (2008), Istoria altuia în apărarea eului (2009), În reluare, manipularea (2010), Istorii locale. Bagatele provinciale (2012), Viață și amor (2013) – toate apărute la Editura Ardealul, din Târgu-Mureș, coordonate împreună cu sociologul Dorin-Adrian Suciu.

Dr. Mihai Ardelean a lăsat în urmă o operă prin care spiritul său continuă să existe și să își manifeste polivalențele lui culturale și profund umanitare, ea stând – în bibliotecile publice – la dispoziția tuturor celor care sunt dornici s-o citească. Iar de orânduirea ei se vor ocupa, de aici înainte, cercetătorii și analiștii specializați pe domeniile pe care cărțile sale le abordează.

Ne despărțim, cu mare regret, de un soț și un tată atașat valorilor familiei, de un medic cu vocația profesiei sale, de un publicist și eseist de mare finețe cultural-științifică și, în același timp, de un prieten bun și devotat!

Dumnezeu să-l aibe în pază și să-l odihnească în cerul său liniștit!

Înmormântarea are loc astăzi, 25 ianuarie, ora 15, în Cimitirul Municipal Sângeorgiu de Mureș.

Familia îndoliată!

Rudele!

Prietenii care l-au cunoscut și l-au prețuit!

Lasă un comentariu