UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE, SĂRBĂTORITĂ LA BIBLIOTECA MUNICIPALĂ “PETRU MAIOR” REGHIN

Distribuie pe:

Marele moment istoric al Unirii Principatelor Române din 1859, prin dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost sărbătorit în mod deosebit la Biblioteca Municipală “Petru Maior” Reghin. În ziua de vineri, 21 ianuarie 2022, de la ora 11.00, la sala de activități a bibliotecii municipale reghinene a avut loc un eveniment intitulat “ISTORIE ȘI UNITATE”, organizat în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al municipiului Reghin, care a constat într-un concurs de cultură generală cu tematică istorică. La acest concurs au participat elevi de la cele trei unități de învățământ liceal din municipiul Reghin: Colegiul “Petru Maior”, Liceul Teoretic “Lucian Blaga” și Liceul Tehnologic “Ioan Bojor”. Au fost prezente și cadre didactice de la unitățile de învățământ menționate. Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național, apoi moderatorul evenimentului, prof. dr. Florin Bengean, managerul bibliotecii municipale reghinene, a vorbit despre semnificația istorică a Unirii Principatelor Române și a urmărilor acestui atât de important moment istoric din secolul al XIX-lea. Pe parcursul concursului a ieșit în evidență pasiunea pentru istorie a elevilor reghineni și faptul că au acumulat foarte multe cunoștințe în cadrul acestei discipline atât de importante pentru învățământul românesc. Toți elevii participanți la concurs, cadrele didactice prezente și, implicit, liceele participante au fost răsplătite cu diplome și premii, constând, binențeles, în cărți istorice, oferite de Primăria municipiului Reghin și Biblioteca Municipală “Petru Maior”. Evenimentul cultural s-a desfășurat cu respectarea cu strictețe a normelor legislative aflate în vigoare. A fost o activitate de suflet, de trăire românească, care poate reprezenta model și pentru alte comunități de a organiza activități culturale similare, de a insufla tinerilor dragostea pentru istorie, pentru că de aici derivă și dragostea pentru neam, țară și credință.

Actul Unirii Principatelor, act de mare însemnătate din istoria poporului român, apare ca un rezultat firesc al dezvoltării treptate a conștiinței unității de origine, de limbă și de credință a românilor de pretutindeni, ca o încununare a strădaniilor de veacuri ale poporului român pentru realizarea unității sale statale. După războiul Crimeii (1853-1856), s-au creat condiții favorabile pentru unirea Țării Românești și a Moldovei într-un singur stat. Unirea Moldovei cu Muntenia în 1859 a fost un act revoluționar al poporului român în continuarea firească a revoluției de la 1848, de luptă pentru recunoașterea independenței și a unității românilor de către marile puteri vecine. “Dorința cea mare - proclama Adunarea ad-hoc din Moldova, la 7 octombrie 1857 - este unirea Principatelor într-un singur stat, o unire care este firească, legiuită și neapărată, pentru că în Moldova și în Valahia suntem același popor, omogen, identic ca niciun altul, pentru că avem același început, același nume, aceeași limbă, aceeași religie, aceleași legi și obiceiuri, aceleași temeri și speranțe, aceleași trebuințe de îndestulat, aceleași hotare de păzit, aceleași dureri în trecut, același viitor de asigurat și, în sfârșit, aceeași misie de împlinit”.

Atât Unirea Moldovei și Țării Românești din 1859, care n-a avut de întâmpinat nicio dificultate internă, ci numai adversitatea marilor puteri vecine, cât, mai ales, războiul din 1877-1878, în timpul căruia românii transilvăneni și bucovineni au participat ca voluntari, ca și cum era războiul țării lor - cum și era în fond -, au demonstrat cu tărie ireversibilitatea procesului istoric care evolua, implacabil pentru marile puteri, spre unirea deplină a poporului român.

FLORIN BENGEAN

Lasă un comentariu